Redactie - 28 september 2013

RSA Conferentie stelt mobility, analytics en privacy centraal


Dutchitchannel.nl, een Nederlandse website & magazine voor channel partners, en Executive-People.nl, een Nederlands website & magazine voor IT-managers en CIO’s, zijn media partners van de RSA Conferentie, een veiligheidsconferentie over online bedreigingen, die plaats zal vinden in de RAI in Amsterdam van 29 tot 31 Oktober. De redactie sprak met Hugh Thompson (foto), voorzitter van RSA Conferentie Programma, wat bezoekers kunnen verwachten


1.Het thema van dit jaar is: veiligheid in kennis:het beheren van data. De wereld veilig stellen.
Waarom dit thema? Om een voorbeeld te geven: hoe moeten we de grote hoeveelheid data die elke dag gecreëerd wordt, gebruiken, veilig stellen en delen?

Sinds 1995 wordt er elk jaar een uniek thema gekozen voor de RSA Conferentie, en toegespitst op een speciale bijdrage of een voorbeeld met betrekking tot informatie beveiliging. Dit betekent dat er een verhaal en een ontwerp wordt ontwikkeld dat door het hele event heen een rode draad vormt. Marketing artikelen, logo en websites worden ontwikkeld om maximaal gebruik te kunnen maken van deze thema aanpak en ontwerp.

De laatste jaren hebben data en data beveiliging de informatie beveiliging gedomineerd, dus toen we aan het brainstormen waren voor een thema voor 2013, wilden we een symbolische periode in de geschiedenis die de massa van informatie rondom ons goed weergaf, en ook aangaf hoe die informatie was opgeslagen en beheerd en we merkten dat we zover terug gingen tot we bij de Gutenberg drukpers uitkwamen.

Data is op zichzelf niet meer dan een verzameling van feiten en cijfers, letters en getallen. Maar, als data levend wordt gemaakt door begrip en context, dan wordt het zoveel meer. In 1440 voltooide Johannes Gutenberg, goudsmid van beroep, zijn uitvinding van de drukpers, die een revolutie veroorzaakte in de manier waarop mensen de wereld waarin ze leven zien en beschrijven. Deze verzameling van houten en metalen letters, beschouwd als een van de meest invloedrijke uitvindingen van het tweede millennium, leidde tot de massale distributie van informatie en een golf van verlichting die de cultuur moderniseerde en transformeerde. Vandaag leven we in een digitaal tijdperk waarin een geprinte pagina uit de tijd raakt. Maar we bevinden onszelf middenin onze eigen informatie revolutie. Data is groot gegroeid en wordt nog groter bij elke digitale transactie die we doen. Het is ook meer toegankelijk dan ooit, wat leidt tot de vragen: “hoe gebruiken, beveiligen en delen we de informatie die ons omgeeft?” Terwijl we midden in de verandering staan, kijken we terug naar de tijd van Gutenberg om inspiratie te vinden voor de toekomst van beveiliging. Kennis is altijd al macht geweest. Kennis heeft ons altijd één stap voorsprong gegeven op veiligheidsbedreigingen. We hebben veiligheid gevonden in kennis. En net zoals Gutenberg’s houten en metalen letters een evolutie van cultuur veroorzaakten, brengen we bij de RSA Conferentie 2013 onze beveiligingsinzichten en perspectieven samen om de massa aan informatie die ons omgeeft tot leven te wekken.


2. Wat zijn de trends in beveiliging en actuele onderwerpen en belangrijke technologieën voor dit jaar en de komende jaren? Om een voorbeeld te noemen: geavanceerde aanhoudende bedreigingen en recente DDoS aanvallen op banken: zijn fraude management en risico management ook belangrijke onderwerpen?
Is dit belangrijk onderzoeksnieuws tijdens de RSA Conferentie?

Er zijn 3 belangrijke hoofdthema’s dit jaar.

De eerste is Mobiliteit -  dit jaar is het meer specifiek geworden. We kunnen heel specifieke oplossingen vinden, implementaties rond BYOD, discussies over daadwerkelijk mobiele malware, dit is echt een belangrijker onderwerp dan vorig jaar.

Het tweede is Analyseren dat een paar gebieden omspant. Eén is het analyseren van bedreigingen, waarbij big data gebruikt wordt om te kunnen anticiperen op bedreigingen of aanvallen op een organisatie. Het andere is samenwerking tussen meerdere entiteiten om kennis over bedreigingen te vergroten. We zien dat er ook veel interesse is op het gebied van onderzoek om doelgerichte aanvallen te ontdekken en te analyseren. Het implementeren van big data voor het analyseren is duidelijk een belangrijk onderwerp dit jaar.

Het derde belangrijke onderwerp dit jaar waarmee ook interesse voor de Conferentie wordt gewekt draait om Privacy. Niet alleen privacy van data, maar ook eigendom van data. Als ik in mijn bedrijf data verwerk in een bepaald land, wie heeft dan toegang tot die data en is het beschermd en blijft het binnenskamers. Er zal waarschijnlijk enorm veel discussie hierover zijn op de Conferentie dit jaar, zeker gezien de meest recente berichtgeving over Edward Snowden. Mensen stellen vragen over de leveranciersketen van technologie, maar op een andere manier. Het was zo dat het ging om de leveranciersketen: “kun je gehackt worden door een aanvaller die jou keten van leveranciers volgt?” Dit jaar zijn er veel vragen omtrent: “zit één van mijn leveranciers in een land waar de data gebruikt, ingezien, geanalyseerd zou kunnen worden door een buitenlandse entiteit.

Het onderwerp van geavanceerde aanhoudende bedreigingen is sterk verbonden met het onderwerp Analyseren dit jaar. Je zou kunnen beargumenteren dat Analyseren een antwoord is van de industrie op geavanceerde bedreigingen. Het is nog steeds een heel belangrijk onderwerp en onderbelicht. Dit jaar gaat het vooral over strategieën en het delen van informatie omtrent APTs.

Als je kijkt naar de schade voor een bedrijf, kunnen aanvallen die zorgen voor onderbreking van de dienstverlening een significante impact hebben voor het merk. APTs worden vaak niet gerapporteerd, maar DDoS aanvallen hebben een zichtbare en openbare impact. Ik zou zeggen dat een deel van de focus dit jaar niet alleen ligt op het aantal DDoS aanvallen, maar ook op DDoS aanvallen op het applicatie level.


3. Hoeveel trainingssessies zijn er en wat zijn de onderwerpen? Bijvoorbeeld: applicatie beveiliging; data beveiliging en privacy; GRC; mobiele beveiliging; en hackers en bedreigingen.

Er zijn 10 tracks en meer dan 60 sessies die samen meer dan 11 uur training omspannen om de informatie en trainingsbehoefte bij elkaar te brengen van afgevaardigden op de RSA Conferentie Europa 2013. De onderwerpen van dit jaar weerspiegelen de veranderingen in de industrie die steeds belangrijker en invloedrijker worden zoals ‘Mobile Security’, 'Application and Data Security' en 'Hackers and Threats'. Een gedetailleerde beschrijving van de Conference Tracks kan hier gelezen worden en de volledige agenda van de sessies hier:
http://www.rsaconference.com/events/eu13/agenda/sessions


 
4. Zijn er nieuwe Tracks?

Enkele van de tracks zoals ‘Application and Data Security’, ‘Governance, Risk & Compliance’ en ‘Hackers & Threats’ zijn verder ontwikkeld gedurende de jaren, en de aanwezigen zullen daar zonder twijfel bekend mee zijn. We hebben dit jaar ook weer een aantal nieuwe tracks geïntroduceerd.

Eén van de nieuwe halve tracks van dit jaar is ‘The Human Element’. Het menselijke element is een dominante grens voor beveiliging aan het worden. Deze halve track behandelt bedreigingen door insiders, sociale netwerken, sociale bouwkunde (inclusief spam, phising, pharming, etc.) en programma’s voor beveiligingsbewustwording.

Er zijn nog twee andere nieuwe tracks dit jaar: ‘Security Architecture’ en ‘Security trends’. Security Architecture bevat o.a. sessies over network monitoring, firewalls, nieuwe bedreigingen voor netwerken, informatie over DoS en DDoS aanvallen en het testen van binnendringingen en behandelt ook de beveiliging  van cloud computing en de veiligheidsaspecten van virtualisatie.

Security Trends behandelt opkomende technologie, wetgeving, regelingen en business trends en de impact op de beveiligingsindustrie en strategische planning. Onderwerpen die behandeld worden zijn wet- en regelgeving van de overheid en de impact op de Europese gemeenschap


5. Kun je iets vertellen over de belangrijke sprekers bij de Keynotes van de RSA Conferentie van dit jaar?

Elk jaar doen we ons best om de deelnemers te voorzien van de meest opwindende en uitdagende lijst van keynote sprekers. De succesvolle Zomerspelen en Paralympische Spelen van Londen 2012 leiden twee van onze keynotes van dit jaar. Lord Sebastian Coe, voormalig Voorzitter van het Organisatiecomité voor de Olympische en Paralympische Spelen van Londen zal de deelnemers de unieke mogelijkheid geven om te horen hoe technologie en teamwork Engeland hielpen om een veilig en succesvol mijlpaal-evenement neer te zetten in 2012. Mark Hughes, CEO van BT Security leidde BT’s beveiligingswerkzaamheden tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Londen, waarbij essentieel was dat BT een vlekkeloze en veilige netwerk infrastructuur leverde. Data en Big Data zijn de focus van enkele van de sponsor keynotes die gegeven worden door RSA en Qualys.

De volgende keynote sprekers zijn bevestigd voor het evenement van dit jaar:


Dinsdag 29 oktober 2013

Arthur Coviello,  Executive Chairman, RSA, The Security Division of EMC: Big Data Transforms Security

Anil Chakravarthy, Executive Vice President, Information Security, Symantec Corporation: Leveraging the Power of Big Security Intelligence

Mike Reavey, Senior Director, Trustworthy Computing, Microsoft: A New Era of Operational Security in Online Services


Woensdag 30 oktober 2013

Wolfgang Kandek, Chief Technology Officer, Qualys: Data-Driven Security – Where’s the Data?

Mark Hughes, Chief Executive Officer, BT Security: Security at the Greatest Show on Earth

Joshua Corman, Director of Security Intelligence, Akamai Technologies: Survival Isn’t Mandatory: Challenges and Opportunities of DevOps

Hugh Thompson, Programme Committee Chair, RSA Conference: Degrees of Freedom: Rethinking Security


Donderdag 31 oktober 2013

Closing keynote: Lord Sebastian Coe, Former Chairman of the London Organising Committee for the Olympic and Paralympic Games

 
6. Wat zijn de hoogtepunten van de RSA Expo dit jaar? Zijn er mogelijkheden om te netwerken en sociale activiteiten?

Crypto Commons, de spil van de RSA Conferentie Europa, is de plek waar deelnemers demonstraties kunnen zien van enkele van de topnamen in informatie beveiliging, inclusief Qualys, Symantec Corporation, Akamai, Microsoft, RSA, Blackberry en vele andere. De volledige lijst van onze sponsoren die een demonstratie geven in Crypto Commons kan hier gelezen worden: http://www.rsaconference.com/events/eu13/sponsors

De meeste sociale en netwerk mogelijkheden zullen plaats vinden in Crypto Commons, te beginnen met de Evening Reception op de eerste dag van de Conferentie, op dinsdag 29 oktober.

Eén van de hoogtepunten van de Evening Reception zal de Flash Talks zijn, gebaseerd op PechaKucha en geleid door Hugh Thompson, RSA Voorzitter Conferentie Programma. De naam van PechaKucha (PK) evenementen is afkomstig van de Japanse term voor het geluid van “chit chat”.PK is gebaseerd op een presentatie formaat met een simpel idee: 20 beelden van 20 seconden (totale presentatietijd 6 minuten en 40 seconden. De deelnemers zullen getuige zijn van presentaties met een hoog energieniveau, zoals ze nog nooit gezien hebben, van enkele van de grootste namen in de beveiligingsindustrie.


7. Wat voor soort deelnemers kunnen we verwachten? Alle soorten bedrijven inclusief banken, computer software ontwikkelaars, finance, overheid, gezondheidszorg, producenten en pharmaceutische bedrijven. Alle niveaus van beveiligingsprofessionals zullen aanwezig zijn,van C-level executives tot lager niveau IT medewerkers.

Onze gemiddelde deelnemer is ofwel een manager of een senior level professional op het gebied van Informatie Beveiliging of Informatie Technologie, van een grote onderneming met 1000+ medewerkers, meestal afkomstig uit de sectoren Computer Technologie, Computer Beveiliging, Financiële Dienstverlening en Overheid, en gevestigd in Noord Europa.


8.Hoe kun je een toegangskaart kopen: een volledige conferentie kaart, een ééndaagse kaart, en een expo only kaart? Kunnen regelmatige terugkerende deelnemers deelnemen aan het Members Circle programma, dat recht geeft op speciale voordelen zoals kortingen en gereserveerde zitplaatsen?

De verschillende mogelijkheden voor toegangskaarten voor de RSA Conferentie zijn hier te vinden: http://www.rsaconference.com/events/eu13/register/rates-and-packages

Er zijn kortingen beschikbaar tot 27 september en als sommige mensen slechts één dag kunnen deelnemen, kunnen ook ééndaagse toegangskaarten gekocht tegen aantrekkelijke prijzen  (595 euro + BTW tot 27 september). Bezoekerskaarten zijn gratis indien er voor 28 oktober geregistreerd wordt. Daarna kost toegang ter plaatse 30 euro + BTW.

Deelnemers die al eerder wereldwijd aan RSA Conferenties hebben deelgenomen, kunnen genieten van de voordelen van de exclusieve RSA® Conference Europe Members Circle (voorheen de Premier Club). De voordelen zijn:

  • Een speciaal registratietarief dat een aanzienlijke korting geeft op het standaard registratietarief.
  • Een speciale Members Circle check-in balie om u sneller te kunnen registreren.
  • Gereserveerde Members Circle zitplaatsen tijdens alle Keynote sessies.


9. Hoe kan er geregistreerd worden?

Als u geïnteresseerd bent om deel te nemen aan  de RSA Conferentie Europa 2013 in Amsterdam, kunt u zich hier registeren: https://ae.rsaconference.com/EU13/portal/newreg.ww


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!