Redactie - 21 december 2013

OKI breidt printing- en servicesportfolio verder uit

 

Printingleverancier OKI Systems biedt channelpartners een vernieuwd en breder productportfolio aan. “Welke prioriteiten bedrijven ook hebben, ons uitgebreide assortiment printers en multifunctionals (MFP’s) biedt iedere onderneming een passende oplossing. Grote investeringen in nieuwe printers kunnen achterwege blijven als organisaties overschakelen op Managed Print Services, waarbij printers, toebehoren, onderhoud en support in een all-inclusive contract worden aangeboden,” aldus Tim Leenders (foto), Marketing Manager Benelux bij OKI Systems.

In mei 2013 introduceerde OKI de MC700 A4 kleuren-LED-printerserie, bestaande uit drie MFP’s: de MC760, de MC770 en de MC780. “Deze serie is eenvoudig te implementeren in netwerk- en kantooromgevingen dankzij ons geïntegreerde Smart Extendable Platform,” zegt Leenders. “De MC700-serie is goed opgepakt in het dealerkanaal. De verkoop loopt via VAR’s en systeemhuizen die meerwaarde leveren: partijen die niet alleen dozen schuiven, maar er juist ook eigen oplossingen aan koppelen, zoals documentmanagementoplossingen. Zo werken we onder andere nauw samen met RetSoft, leverancier van archiveringssoftware. We stimuleren onze channelpartners met incentives en kortingsacties. Deze zorgen op korte termijn voor zichtbaarheid in het kanaal en op lange termijn voor een goede run-rate op de producten.”

Lagere afdrukkosten

De in september geïntroduceerde MB700 A4 mono-MFP-serie van OKI - bestaande uit twee modellen, de MB760 en de MB770 - is een aanvulling op de MC700 A4 kleuren-MFP-serie. Volgens Leenders zijn deze zwart-wit-LED-printers een kostenbesparend alternatief dat zijn plaats verdient naast bijvoorbeeld een A3-kleurenprinter. “De mono-MFP’s uit deze MB700-serie bieden dezelfde functionaliteiten, zoals beveiligings- en documentbeheer, als de kleuren-MFP’s uit de MC700-serie. Mono-MFP’s vormen nog steeds de grootste markt, omdat je met deze printers ook gewoon in kleur kan scannen en er niet is ingeboet op veiligheid en functionaliteiten. Dat is in de meeste gevallen ruim voldoende voor de gemiddelde kantooromgeving. De totale afdrukkosten kunnen op die manier sterk verlaagd worden.”

Dat is ook de boodschap die OKI meegeeft aan resellers en hun eindgebruikers. “Een A4-MFP is kostenefficiënter dan een A3-MFP en beschikt over alle functies die voorheen alleen beschikbaar waren op dure A3-copiers,” stelt Leenders. “Voor veel bedrijven volstaat een A4-MFP, omdat er nauwelijks op A3 wordt afgedrukt. Voor de enkele print waarbij A3 wel een vereiste is, kan gebruik worden gemaakt van een losse A3-printer.”

OKI Smart Managed Document Solutions

De nieuwe enterprise-class MFP’s uit de MC700/MB700-serie zijn niet alleen een belangrijke uitbreiding van het productportfolio, maar ook een aanzienlijke versterking van de documentoplossingen die de printingleverancier biedt. “Daarmee spelen wij in op een markt die sterk groeit en zich van de corporate markt verder uitbreidt naar het MKB,” legt Leenders uit. “Dat doen we met twee ‘smaken’: een voor kleine bedrijven en een voor de bovenkant van het MKB. OKI’s Smart Managed Page Services is een laagdrempelige oplossing, exclusief hardware, voor kleine bedrijven en zelfstandigen. Je betaalt in dat geval alleen voor de clicks. De dealer blijft eigenaar en beheerder van het contract, maar alle backofficecontacten vinden rechtstreeks plaats tussen de eindgebruiker en OKI. De dealer krijgt daarvoor een door OKI vastgestelde fixed fee, waardoor hij verzekerd is van een vaste omzet per maand. Dit vergt van hem dus een beperkte inspanning, maar biedt hem wel toegang tot een volledig nieuwe markt. De Smart Managed Page Services-oplossing kan overigens door iedere OKI-dealer aangeboden worden.”

Smart Managed Print Services

Voor het midden- en hogere segment is er OKI’s Smart Managed Print Services, waarbij de verkoop loopt via solution providers. “Het grootste verschil met de Smart Managed Page Services is dat deze all-in oplossing volledig wordt gemanaged door de dealer. Hij heeft de zeggenschap en bepaalt zelf zijn marge. Er hoeft geen additioneel servicecontract afgesloten te worden, wat een aantrekkelijke propositie is richting de eindgebruiker,” licht Leenders toe. “Bij de Smart Managed Print Services zijn ook leaseconstructies voor hardware mogelijk, al dan niet met tussenkomst van een leasingmaatschappij. Anders dan de Smart Managed Page Services, is deze oplossing erop gericht documentstromen in complexe omgevingen te optimaliseren. Om de dealer hierbij te ondersteunen, hebben we Jermaine Walker als MPS-sales consultant aangesteld. Hij is tevens verantwoordelijk voor het genereren van leads, waardoor hij in direct contact staat met de eindgebruiker.”

OKI biedt partners die deze Smart Managed Print Services leveren toegang tot een exclusief productsegment: de OKI Executive Series (ES). Deze serie is via een select partnernetwerk verkrijgbaar en zorgt daarom voor een goede bescherming van dealers die samen met OKI deze markt willen ontwikkelen.

Context

De verbreding en vernieuwing van het assortiment legt OKI geen windeieren. Afgelopen jaar wist OKI samen met twee andere printingleveranciers in West-Europa veertig procent meer kleuren-MFP’s te verkopen, aldus onderzoeksbureau Context. Dat is onder meer te danken aan een toename van printingconsolidaties bij bedrijven en overheden. Ook in Nederland is er sprake van groei, terwijl de groei van de printingmarkt in zijn totaliteit juist gedaald is. Leenders: “OKI is afgelopen jaar met twaalf procent in omzet gegroeid, in een markt die krimpt. De reden? We hadden voorheen een smaller portfolio, maar bieden nu oplossingen voor vrijwel ieder segment. We zien dan ook dat onze groei voornamelijk afkomstig is uit marktsegmenten die recentelijk door ons ontwikkeld zijn.”

Door: Witold Kepinski 

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!