Cisco Partners spelen grote rol in Internet of Everything
18-01-2014
Deel dit artikel:

Cisco Partners spelen grote rol in Internet of Everything


Netwerkleverancier Cisco verwacht goede zaken te gaan doen rond zijn nieuwe concept Internet of Everything (IoE). Hierbij worden volgens de leverancier mensen, proces, data, en dingen via sensoren op het internet aan elkaar gekoppeld.

Internet of Everything is de vierde evolutie van het Internet en zal volgens Fred Gerritse (foto), Director Partner Business Organization van Cisco Nederland, een grote impact hebben op de netwerk business. Er valt ook aardig wat geld mee te verdienen, aldus onderzoeksbureau Gartner. Daarom wil Cisco zijn bestaande partners er graag toe aanzetten om de sprong te wagen in de groeimarkt die Internet of Things heet. Hierbij wordt ook samengewerkt met een aantal nieuwe partners, zoals bouwbedrijven en softwareleveranciers ofwel ISV’s die sterk zijn in verticale segmenten of in bepaalde landen.

2020

Gerritse bekijkt nu hoe partners in de toekomst het beste kunnen profiteren van Internet of Everything. Volgens Gartner levert Internet of Everything 1,9 biljoen dollar toegevoegde waarde in 2020. Gerritse: “Het traditionele Cisco partnerkanaal ondersteunt steeds vaker IoE. We zijn nu een partner evolutiemodel aan het bouwen. We zien verschillende fases rond IoE, nu en in de toekomst. We kijken wat we nu direct kunnen doen, we analyseren wat we over 2 tot 3 jaar kunnen betekenen en we verkennen wat we op de langere termijn kunnen verwachten.”

Slimme meters

Bestaande Cisco partners worden nu door Cisco geïnteresseerd om de stap te wagen naar de groeimarkt die IoE heet. “We zien dat sommige huidige partners die stap - de leverancier te worden voor IoE - graag willen zetten, zoals bijvoorbeeld Imtech. Die hebben een elektronisch of bouwtechnisch onderdeel binnen hun organisatie. We zien ook meer samenwerking met utility bedrijven ontstaan, zoals op het gebied van slimme meters die informatie vanuit IP-gebaseerde stations doorgeven.”

Dialoog

Gerritse verwacht een nieuwe lichting partners die nauwer met Cisco zullen samenwerken in het kader van Internet of Everything. “Nederlandse bouwbedrijven spelen bijvoorbeeld een grote rol in IoE, zoals Heerema, Heijmans en BAM . We proberen met die partners een dialoog aan te gaan om samen te werken, bijvoorbeeld rond gebouw beheersystemen. Dat doen we samen met technologie partners waarmee we steeds nauwer samenwerken rond apps en tools voor IoE, zoals Schneider Electrics.”

Software

Verder worden Independant Software Vendors (ISV’s) dichter betrokken bij het bestaande partnerkanaal van Cisco, vervolgt Gerritse. Hierbij werkt Cisco wereldwijd met een Top-50 van ISV en met lokale partijen. “We zien dat veel projecten rond IoE door ISV’s worden ingevuld, zoals op het gebied van local based services die samen met de partners worden ontwikkeld. Zo kun je met een app op je smartphone tijdens het shoppen sneller je spullen vinden, zoals in een Albert Heijn of retailshop. We zullen binnen de Cisco partnerorganisatie iemand aanstellen die verantwoordelijk is voor de relatie met ISV’s.”

Sensoren

Cisco levert producten en services als platform ter ondersteuning voor IoE, zegt Gerritse. “Het netwerk blijft het platform. Dat moet wel samen gaan met bijvoorbeeld gebouw beheersystemen, parkeersensoren of slimme lantaarnpalen die al in Eindhoven en Almere staan. Als er maar een IP connectie in zit, dan kunnen we er wat mee. We kunnen dan bijvoorbeeld data analyseren die door de sensoren wordt doorgegeven. Cisco zal daarop inspelen met een services tak die nauw samenwerkt met partners.”

Door: Witold Kepinski
 
 

Terug naar nieuws overzicht