VMware Virtual SAN is volgende virtualisatieslag
05-04-2014

VMware Virtual SAN is volgende virtualisatieslag

 

Onlangs organiseerde VMware voor zijn channel partners de VMware Partner Exchange (PEX) in San Francisco. Er waren ruim vierduizend partners aanwezig, waarvan 35 Benelux-partners, zoals solution providers, service providers, consultants en distributeurs. Volgens Stef Koopman, channelmanager bij VMware Benelux, zijn er volop nieuwe kansen voor channelpartners. “VMware biedt partners een uitgebreid portfolio van virtualisatie en cloud-beheeroplossingen. Een nieuwe interessante oplossing voor software-defined opslag is Virtual SAN.”

Tijdens de PEX stonden drie speerpunten van VMware centraal: het software defined datacenter, de hybride cloud en eindgebruiker-computing. “Binnen het software-defined datacenter is Virtual SAN een belangrijke aankondiging. Virtual SAN is een software-defined opslag- en beheeroplossing die werkt met het VMware vSphere private cloud- en virtualisatieplatform. Virtual SAN biedt een nieuwe laag van hypervisor-converged opslag, waarbij de software interne disks en flash-apparaten van x86-servers bundelt en poolt, om zo krachtige en snel gedeelde opslag voor virtuele machines te creëren. Virtual SAN zorgt dat het performance-gedeelte wordt weggetrokken van de wegschrijflaag. De performance wordt daardoor aanzienlijk verbeterd, omdat het niet meer gebonden is aan capaciteit,” aldus Koopman.

Veel opties voor klanten

Er bestaat inmiddels een breed partner-ecosysteem voor VMware Virtual SAN. De technologie is gecertificeerd voor hardwareservers en apparaten van Cisco, Dell, EMC, Fusion-io, HGST (WD), HP, IBM, Intel, LSI, Samsung Electronics, SanDisk en Seagate. Hierdoor hebben klanten veel verschillende opties om VMware Virtual SAN te draaien. We stellen inmiddels samen met partners referentie-architecturen op voor VDI-omgevingen die werken in combinatie met bijvoorbeeld de FlexPod Converged.

Volgens Koopman kunnen partners vandaag de dag meer dan alleen x86-serveromgevingen virtualiseren. “Bijvoorbeeld opslag met VMware Virtual SAN en netwerkinfrastructuur met VMware NSX. Tot voor kort werd alleen computing-kracht gevirtualiseerd, maar nu ook netwerken, opslag en de beheerlaag. VMware Virtual SAN is een volgende ontwikkeling. Tijdens VMware PEX hebben we onze partners verteld dat we aan de vooravond staan van een nieuwe virtualisatieslag met Virtual SAN en NSX. We zien kansen met 'automation', virtualisatie & beheer van software-defined datacenters, hybride cloud en eindgebruiker-computing. Met automation bieden we beheertools aan eindgebruikers en serviceproviders voor hun software-defined datacenter. Je kan met de tools daardoor snel heen en weer bewegen tussen de cloud providers. Met automation-tools van VMware heb je controle tussen de interne en externe omgeving.”

Nieuw terrein

“VMware Virtual SAN biedt nieuwe mogelijkheden voor traditionele en nieuwe opslagpartners en -leveranciers, zowel software- als hardwarematig. Hiermee begeeft VMware zich op een relatief nieuw terrein waarbij het op bepaalde gebieden overlap creëert met bestaande aanbieders. “VMware blijft met deze leveranciers samenwerken. Je hebt immers verschillende manieren om een betere performance uit je software defined datacenter te behalen, VMware is één van de aanbieders. We sluiten niemand uit ons ecosysteem, maar we volgen wel onze eigen route naar de markt.”

Door: Witold Kepinski

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage