HP NFV helpt telco bij business transformatie
05-04-2014

HP NFV helpt telco bij business transformatie


De IT-branche kan de telecomaanbieders helpen om beter te concurreren tegen Over the Top (OTT) aanbieders zoals WhatsApp en Facebook, aldus Peter Ryan, managing director van HP EMEA. “Je ziet dat datacenters en telecomnetwerken convergeren. HP biedt een breed open netwerkportfolio aan serviceproviders en telco’s om hen te helpen met het snel opzetten van nieuwe services, zoals IP TV en zakelijke IT-diensten, zodat ze sterker kunnen concurreren met OTT-spelers. Ze kunnen dat het best doen op een open infrastructuur die goedkoper en schaalbarer is dan huidige legacy-netwerken.”

Open

HP biedt volgens Ryan een end-to-end infrastructuur die onder andere bestaat uit het nieuwe OpenNFV. Dit is volgens hem een uitgebreid 'network functions virtualization' (NFV) programma dat telecombedrijven helpt om innovatie te versnellen en om nieuwe diensten sneller, gemakkelijker en goedkoper te introduceren door de virtualisatie van telecommunicatienetwerken en netwerkfuncties. “Het netwerk zal vaker worden gevirtualiseerd zoals dat al bij datacenters gebeurd. Met HP OpenNFV kan de telecommunicatie-industrie de concurrentie aan gaan met de flexibele OTT-aanbieders die sneller 'rich media'-applicaties uitrollen die de opbrengsten uit telefonie onder druk zetten en het netwerkverkeer doen exploderen. Het netwerk is de basis voor het snel opzetten en leveren van nieuwe content en services. We hebben al klanten die kiezen voor HP-technologie zoals Ericsson, BT en Alcatel-Lucent. Je ziet twee soorten klanten, die snel nieuwe technologie accepteren of die nog die voorzichtig zijn. Klanten die voor OpenNFV kunnen sneller nieuwe service introduceren en daarmee klanten behouden en nieuwe aantrekken." 

Met OpenNFV kunnen telco’s beter concurreren tegen OTT-aanbieders zoals WhatsApp, Google en Facebook die veel omzet pakken, aldus Ryan. "Telcos moeten net zoals de ‘Over the Top guys’ op een andere manier zaken doen. Onder andere door je klanten nog beter te leren kennen. HP biedt daarvoor zijn Vertica oplossing waarmee data kan worden geanalyseerd waardoor je klanten op maat aanbiedingen kan doen. In de telecomwereld gaat het niet meer over OSS of bulking systems. Het gaat om hoe je de klant behandelt en deze de beste diensten aanbiedt. Liefst real-time met lokaal gebaseerde-diensten. Een mobiele telecomaanbieder heeft meer kennis van zijn klant dan een Google, die vooral zoek experience heeft. De telco weet veel meer rond het bel- en internetgedrag van de klant, bijvoorbeeld waar die roamt en hoeveel data er wordt gebruikt. Er kan dan in-realtime een aanbod aan de gebruiker worden gedaan.”

OpenStack

De toekomst van networking in het algemeen ligt in open netwerken, zo verwacht Ryan. “Door de komst van OpenStack, een besturingssysteem voor open cloud netwerken, zal de netwerk business fundamenteel veranderen. HP innoveert daarom met open standaarden zoals OpoenStack. Onze partners kunnen zo hun technologie aan die van ons linken. Met ons ecosysteem biedt je daardoor meer waarde aan klanten. We werken daarbij zelfs samen met Oracle en IBM. Zo bedienen HP en IBM alle twee NSN. Wij partneren graag met onze open netwerken in een ecoysteem. Ik denk dit een grote uitdaging wordt voor andere grote leveranciers die niet open zijn en nog steeds hoge marges willen verdienen met gesloten netwerken. Zo vind ik dat Cisco de mainframe van het netwerk is. De mainframe staat voor traag en hoge onderhoudskosten. Cisco is een goed bedrijf, maar is gebaseerd op het succes uit het verleden. Cisco verdient veel aan onderhoud, dat is hun business model maar dat is echt iets uit het verleden. Ze staan onder druk omdat bedrijven kosten willen besparen op het netwerk. HP biedt daarvoor Openstack, Openflow, NFV en SDN. Deze open innovatieve technologieën maken mensen vrij van hun gesloten omgevingen en beidt ze meer innovatie. OpenStack is een echte cloud OS; alle apps en hardwareleveranciers kunnen mee participeren. Dat is beter voor klanten, voor ons en de partners die diensten op OpenStack kunnen aanbieden.”

Over The Top

Keith Humphreys, analist van het Britse Eurolan, beaamt de woorden van Ryan. "Network functions virtualization (nfv), maar ook software defined netwerking (sdn) helpen telco’s te concurreren tegen OTT leveranciers. Sdn en nfv waren twee jaar geleden nog hypetermen, maar nu zijn ze ‘for real’. Met nvf kunnen telco’s beter concurreren tegen OTT spelers zoals Google, Whatsapp en Facebook. Whatsapp heeft de laatste jaren voor 26 miljard dollar aan sms-diensten van telco’s afgesnoept. Telecomaanbieders moeten nu echt concurrerender worden. Ze moeten op een snelle manier innovatieve diensten bieden op basis van sdn en nfv.“

Witold Kepinski
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Netwerken