Redactie - 19 april 2014

'Groeiende vraag naar zakelijke open-source'

 

IT-distributeur Dupaco heeft het afgelopen jaar ruim twintig procent beter gedraaid dan in het jaar ervoor. Die lijn heeft zich in de eerste maanden van 2014 onverkort doorgezet. Dat zegt Erik Monninkhof, de directeur van de gespecialiseerde IT-distributeur uit Leusden. Volgens hem is er een grote vraag naar zakelijke open-source software. “Die groei zal toenemen doordat steeds meer klanten en channelpartners ervoor kiezen om hun cloud-infrastructuur te draaien op OpenStack.”

Monninkhof kijkt tevreden terug naar het afgelopen jaar. “2013 was een uitermate goed jaar. ‘Cross the board’ was er 20 procent groei. Er speelt een gunfactor, omdat we dichtbij de gebruikers en partners zitten. Zo pakken we de telefoon ook in de avonduren op, bijvoorbeeld als er belangrijke IT-projecten lopen waar support voor nodig is. Verder bieden we nieuwe IT-producten en -oplossingen aan waar organisaties echt op zitten te wachten. Ik kijk goed naar nieuwe IT-trends, onder andere een paar keer per jaar in Noord-Amerika.”

Red Hat

Dupaco groeide in 2013 met een breed portfolio van zakelijke open-source en cloud-softwareproducten, aldus Monninkhof. “De groei is breed, onder andere dankzij nieuwe oplossingen zoals RES Software met zijn IT Store. De 'betalen naar gebruik'-modellen van Backup-DR aanbieder Evault slaan bij resellers aan. Hiermee wisten we meer dan 25 procent in omzet te groeien. De open-source software, zoals Red Hat Enterprise Linux (RHEL), die we al jaren leveren, is in trek. We groeiden 100 procent met Red Hat JBoss-middleware. Red Hat Gluster-opslag was ook in trek. Er is steeds meer interesse voor OpenStack oplossingen van Red Hat en SUSE.”

De vraag naar andere open-sourceoplossingen neemt volgens Monninkhof toe. “Dat geldt voor elke soort oplossing, zoals de open-source groupware en collaboration-software van Zarafa. We verkopen meer EnterpriseDB, leverancier van zakelijke open-source database PostgreSQL met zijn Postgres Plus Advance Server-producten. Dat komt omdat Oracle-klanten vaker voor het goedkopere EnterpriseDB kiezen ook voor het opslaan van bedrijfskritische data. De relatie met CA Technologies is prima, maar we starten pas met de distributie van de Appcara- en Applogic-producten als ze een OpenStack-versie hebben. De business-analyticssoftware van Jaspersoft is in, we gebruiken deze software ook zelf.”

Dupaco levert verder software voor serverruimtes en datacenters. Zo biedt de distributeur PHD Virtual, leverancier op het gebied van virtuele back-up- en 'disaster recovery assurance'-oplossingen. Monninkhof: “PHD Virtual is een alternatief voor Veeam en prijstechnisch interessant. Verder loopt de Raritan 'datacenter infrastructure management'-oplossing goed. We verkopen geen hardware, maar wel software op hardware. Veel software wordt op een appliance geleverd, zoals EVault en F-Secure die via een 'dropshipment' direct naar de klant gaan.”

Het enige wat in 2013 tegenviel was de samenwerking met Citrix, zegt Monninkhof. “De technische oplossing van Citrix CloudStack slaat niet aan bij onze resellers, ze kiezen liever voor OpenStack omdat dat beter wordt ondersteund. Verder waren er cultuurverschillen. Wij houden bijvoorbeeld van korte lijnen. De samenwerking met Citrix is daarom gestopt.”

Identiteitsbeheer

Voor 2014 verwacht Monninkhof dat resellers een goede boterham kunnen verdienen met identiteitsbeheer van NetIQ, dat onderdeel is van de Attachmate Group waar Novell en SUSE ook onder vallen. Onder andere voor resellers die klanten hebben in de overheid, scholen en medische wereld. NetIQ-identiteitsbeheer is een prima oplossing voor scholen die een BYOD-beleid hebben. Je ziet dat partijen zoals Atos, Capgemini en KPN steeds meer focus leggen op identiteistbeheer.

Ook Dell Software (voorheen Quest Software) is een belangrijk speerpunt, aldus de directeur van Dupaco. “Dell Software heeft een breed scala aan interessante software(beheer)oplossingen voor Windows-infrastructuur, de cloud, mobiele computing, netwerken, databases en businessintelligence. We geven zoals voor al onze producten ook salestrainingen voor Dell-softwareproducten. We creëren en distribueren leads en bieden 'proof of concepts'. Verder zorgen we voor financiële support bij deals die te groot zijn voor resellers.”

Verder is RES-software een belangrijk speerpunt. De RES IT Store zorgt er niet alleen voor dat IT-diensten op een nieuwe manier kunnen worden afgenomen, maar ook processen dankzij proactieve, veilige en geautomatiseerde levering en retournering van IT-diensten. Door te voorspellen welke IT-diensten een gebruiker nodig heeft en deze automatisch te leveren, en dankzij de geautomatiseerde selfservice voor extra servicebehoeften, is de IT-afdeling nu in staat om gebruikers de instant ervaring te geven die ze gewend zijn van consumenten appstores. Monninkhof: “RES Software biedt interessante producten voor Windows-, Apple Mac OS X- en Unix-omgevingen, zoals RES Workspace Manager en RES Automation Manager. Bijkomend voordeel is dat RES Software voor channelpartners een zeer prettige organisatie is om zaken mee te doen.”

'Internet of things'

Voor 2014 en de jaren daarna verwacht Monninkhof een sterke vraag naar OpenStack. “Dat is het besturingssysteem van de toekomst. Zowel SUSE en Red Hat moeten hun omzet daarmee de komende jaren gaan verdubbelen. OpenStack wordt steeds vaker gebruikt door partners die cloud-omgevingen bouwen. OpenStack is echt meer dan een set application program interfaces (api). Zo is OpenStack geïntegreerd met Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Het is echt een fantastisch 'cloud provisoning system' en een betaalbaar alternatief voor VMware vCloud; een mooi product, maar schreeuwend duur. Met OpenStack kan je zonder VMware vCloud een hybride, private of open cloud ontwikkelen die zeer schaalbaar is. Je kan bijvoorbeeld je opslag in een cloud-omgeving naadloos schalen zonder aparte beheeroplossing. Steeds meer partners kiezen daarom voor OpenStack. Dit is nu echt een product dat werkt. We gaan OpenStack onder de aandacht brengen bij de zeshonderd resellers die elk jaar bij ons inkopen.”

OpenStack zal ook een belangrijke rol spelen bij het 'internet of things' (IoT), vervolgt Monninkhof. Internet of things is het best af met open-source technologie. “Er is geen IoT zonder open-souce. Maar wat dat in detail inhoudt, staat nog niet vast. Daarom bezoek ik diverse open-source bijeenkomsten. 'Internet of things' is het nieuwe buzzwoord, net zoals vijf jaar geleden toen we spraken over de cloud. Ik verwacht dat IoT-toepassingen hoofdzakelijk gaan draaien op òf met Linux, of OpenStack.”

Door: Witold Kepinski

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!