Windows 8: vier aandachtspunten voor developers
03-10-2012

Windows 8: vier aandachtspunten voor developers


Deze maand is Windows Server 2012 gelanceerd. Op 27 oktober 2012 volgt de officiële introductie van Windows 8. Als Microsoft-partner heeft een aantal OGD-medewerkers al mogen ‘spelen’ met Windows 8. Ontwikkelaars die gewend zijn om met Silverlight en WPF te werken, zullen het eenvoudig vinden om bij Windows 8 in te stappen. Dit geldt ook voor webdevelopers die kennis hebben van HTML5, CSS3 en Javascript. De basis is hetzelfde. Het maken van applicaties voor Windows 8 gebeurt op dezelfde manier als het maken van bijvoorbeeld Silverlight- en HTML5-applicaties. Er zijn echter ook dingen anders in Windows 8.

1. Tablets & smartphones De kern van de verandering is dat Windows 8 voor het eerst ook helemaal geschikt is voor mobiele apparaten. Het maakt de weg vrij voor developers om mooie applicaties te maken voor dit soort apparaten; zowel voor de consumenten- als de zakelijke markt. Dit maakt het spannender en uitdagender voor ontwikkelaars. Het principe is ‘configure once, use anywhere’. Met zeer weinig developerinspanning krijgen gebruikers dezelfde setup van applicaties op alle Windows 8-apparaten, ook de pc en laptop. De uitdaging voor ontwikkelaars is dus om nieuwe applicaties te ontwerpen die goed werken op zowel touch-devices als met toetsenbord en muis.

2. Functionaliteit Windows 8 verschilt van oudere versies op sommige punten qua functionaliteit, zoals een standaard Windows-zoekmachine. Daarnaast willen gebruikers op een eenvoudige manier informatie delen via applicaties als Facebook, Twitter en LinkedIn. Ook dit brengt extra uitdagingen met zich mee voor de developer. Bovendien moeten ontwikkelaars rekening houden met de guidelines die Microsoft voor Windows 8 heeft opgesteld. De kracht van deze Windows-versie is dat als de gebruiker eenmaal gewend is aan de interface, hij met elke Windows-applicatie kan werken. Het is dan niet meer nodig elke keer een nieuwe interface te leren gebruiken. Het is aan de developers om hier rekening mee te houden en opties als ‘Share’ en ‘Search’ op de juiste manier te implementeren.

3. Interface Windows 8 heeft een totaal andere interface. Gebruikers zullen hier even aan moeten wennen, maar daarna zal elke applicatie op een vertrouwde manier werken. De documentatie op http://dev.windows.com en http://design.windows.com is verbazingwekkend uitgebreid. Microsoft heeft veel energie gestoken in het aanvullen en optimaliseren van de documentatie voor ontwikkelaars en doet er alles aan om developers en designers te helpen om goede Windows 8-apps te maken. Daarbij schrijft Windows, net als Apple, voor wat de standaard plek is voor de navigatieknoppen. Dit biedt een eenduidige en herkenbare stijl voor gebruikers en verhoogt het gebruiksgemak. Als developer moet je daarmee rekening houden en soms zoeken naar creatieve oplossingen. Het is een kwestie van verdiepen in de nieuwe richtlijnen.

4. Templates Alle sjablonen, waaronder de XAML- en de Visual Studio-templates, zijn ook aangepast. Nu is het bijvoorbeeld gemakkelijker voor developers om een nieuw project te starten en snel nieuwe apps te introduceren. In theorie moet het overzetten van bestaande applicaties relatief eenvoudig zijn doordat je veel lay-out en code kunt hergebruiken, maar er zal wel het een en ander handmatig gedaan moeten worden. Maar omdat de Windows 8-interface heel anders werkt dan oudere versies, zullen de meeste developers ervoor kiezen om een nieuwe applicatie te maken. Desktopapplicaties voor Windows 7 zullen echter in Windows 8 ook gewoon werken, alleen niet op ARM-devices.

Dick van Hirtum, Software-ontwikkelaar / .NET-expert

OGD organiseert ‘Samen slimmer met Windows 8’. Deze vindt plaats op donderdag 11 oktober 2012 en is voor iedereen gratis toegankelijk. Het programma start rond 13.00 uur en wordt om ongeveer 17.30 uur afgesloten met een informele borrel en live muziek. Inschrijven voor dit OGD-evenement kan op www.ogd.nl/windows8.

Terug naar nieuws overzicht