Be aware of mobile malware
14-01-2013
Deel dit artikel:

Be aware of mobile malware


Van BYOD of CYOD in 2012 om het risico weer een beetje te beperken, zijn het dit jaar de mobiele telefoons die gemakkelijk informatie delen met (andere) applicaties en platforms. Naast bellen fungeert de mobiele telefoon als pda, camera en gps. Maar ook om te gamen, muziek en video’s te downloaden/af te spelen, mobiele tv te kijken en onze bankzaken te regelen. Veel informatie is zo relatief eenvoudig te verkrijgen, ook voor malware schrijvers.

Afgelopen jaar was er een spectaculaire toename in de hoeveelheid malware voor het mobiele platform. In 2012 groeide malware voor het Adroid-platform met maar liefst 650%! Voorlopig wordt het meeste geld verdiend aan software die naar dure 0900-nummers sms’t. Maar, het is te verwachten dat met alle mobiel bankierapplicaties, het niet lang zal duren voordat de eerste Android-gebruikers te maken krijgen met geld kapende malware. Niet alleen smartphones zijn vatbaar, ook het gros van de tablets draait op Android. Password Stealers zijn in absolute gevallen de grootste bedreiging, maar mobile malware groeit explosief. Dit jaar zijn mobile devices daarom voor internetcriminelen hét doelwit van 2013. 

Digitale kolonisatie

Het gemakkelijker delen van informatie via de mobiele telefoon past goed in de huidige digitale kolonisatie. Waar het voorheen draaide om zoveel mogelijk land te 'koloniseren', gaat het in de toekomst om het 'koloniseren' van de digitale wereld om een zo'n groot mogelijke hoeveelheid te 'bezitten' van de gegenereerde informatie van de doelgroep. In het huidige digitale tijdperk is daarom veel belangrijker met welk stuk van het web en/of software je goed kunt scoren. Hoe trek je grote hoeveelheden gebruikers en daarmee informatie? We gaan van een kennis- naar een informatiesamenleving. Wij, die informatie genereren, willen dat alles aan met elkaar wordt gelinkt. We willen toegang tot al onze gegevens op een eenvoudige manier. Het liefst via één device. De leveranciers spelen hierop goed in en faciliteren graag om informatie niet alleen voor ons eenvoudig beschikbaar te maken. 

Let’s get connected!?
Er zijn voorbeelden genoeg waaruit blijkt dat leveranciers de digitale wereld 'koloniseren'. Chipfabrikant Intel kocht, leverancier van ICT-beveiliging McAfee en lanceerde de eerste mobiele telefoon afgelopen zomer. Microsoft (met Essentials) werkt strategisch samen met Nokia en heeft Skype gekocht, Google nam het bedrijf VirusTotal over en lanceert een mobiele telefoon (en tablet). Facebook wil Whatsapp kopen en introduceert een nieuwe vorm van SMS-en. Zelfs Canon heeft 3G…Let’s get connected!? 

Kennis en informatie eenvoudiger kunnen delen is goed. Samenwerking met beveiligingsbedrijven ook. Maar wat wordt er beveiligd? Alles, zolang dit het doel dient om zoveel mogelijk informatie te verzamelen? Want als gebruikers al hun bezigheden kunnen linken met elkaar, dan groeit de informatie voor de producent. De strategie draait van ‘gescheiden en incompatible’ naar ‘geïntegreerd en compatible’ binnen het merk. Daar ligt de focus zou men kunnen zeggen, kijkend naar de marktontwikkelingen. 

 ...get informed!
Dat zien we terug in de groei in besmettingen die wij maandelijks in onze nieuwsbrief rapporteren. Op het (niet!) beveiligen van de mobiele telefoon en onze gegenereerde informatie ligt niet de nadruk. Veel gebruikers van smartphones hebben geen antivirus geïnstalleerd, hebben Bluetooth en Wi-Fi altijd aan staan en bewaren privacygevoelige informatie en documenten op de telefoon. En iedere ingang met een netwerk creëert weer een nieuwe mogelijkheid voor de cybercrimineel. Zorg dat je op de hoogte bent van de laatste trends. Want je weet niet wat je niet weet. Maar dat wil niet zeggen dat het er niet is. Beveilig jezelf en je informatie. 

Nienke Ryan, Managing director distributeur SpicyLemon, online beveiligingsexpert

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security