Vijf voorspellingen voor de storage business in 2013
11-02-2013
Deel dit artikel:

Vijf voorspellingen voor de storage business in 2013


Nu de meesten onder ons bezig zijn met het afsluiten van het boekjaar 2012, lijkt het mij een goed moment om onze blik te richten op wat 2013 ons zal bieden. Hier volgen mijn belangrijkste vijf voorspellingen voor het komende jaar:

ZFS zal uitgroeien tot ’s werelds meest gebruikte storage-bestandssysteem
Eigenlijk heb ik met deze voorspelling een beetje gesjoemeld. ZFS heeft deze status namelijk al lang en breed bereikt. Als je alle implementaties van Oracle, Solaris, Nexenta en illumos bij elkaar optelt, is ZFS nu al minstens 3-5x groter dan OnTap van NetApp. ZFS is zelfs groter dan OnTap en Isilon samen!

Alternatieve (niet-legacy) leveranciers zullen opnieuw de enige leveranciers zijn wiens omzet jaar na jaar groeit
Hoewel de storage-uitgaven aan het toenemen zijn, valt de omzet van EMC en NetApp elk jaar terug. De enige logische verklaring hiervoor is dat leveranciers in de categorie ‘Overige’ steeds meer aan terrein winnen binnen de storage-markt en daar alle omzetgroei voor hun rekening nemen.

Software defined storage zal meer ‘disruptive’ en complexer zijn dan de rest van het software defined datacenter
Er zijn 1,2 miljard dollar redenen te bedenken waarom software defined networking (SDN) in 2012 een hot topic was. Kijk maar naar de overname van Nicera door VMware voor $1,2 miljard dollar. Deze overname komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het verbeteren van netwerken en het vergroten van hun flexibiliteit is namelijk een belangrijke voorwaarde voor de optimalisatie van het datacenter.

SaaS- en internetbedrijven zullen zich blijven verzetten tegen IaaS-oplossingen van grote leveranciers
Als je een rondvraag doet onder de CEO’s van de grootste SaaS-aanbieders, zul je telkens opnieuw de volgende boodschap te horen krijgen: “Legacy IaaS-aanbieders hebben geen flauw benul van het beheer van infrastructuren van grote ondernemingen”. Ze kunnen de prijzen van oplossingen op basis van commodity hardware simpelweg niet evenaren. Relatief weinig leveranciers kunnen hun goedkeuring wegdragen.

Door Non-volatile Memory Express (NVME) en het monopolistisch gedrag van fabrikanten van flashgeheugens zal de wereld van flash-opslag een meer open karakter krijgen
Vier van de vijf bedrijven die samen zo’n beetje alle NAND flashgeheugens voor solid state disks en consumentenapparatuur ter wereld produceren, besloten recentelijk om de wereldwijde levering te beperken als reactie op de dalende prijzen. Leveranciers en eindgebruikers die afhankelijk zijn van flash maken zich nu zorgen dat ze aan één leverancier zitten vastgepind. Volatile-Memory Express biedt hen enige hoop.

Cisco 
Om John Chambers van Cisco en tal van andere kopstukken binnen de ICT-branche te parafraseren: als een branche eenmaal verandert, valt die verandering niet meer te stoppen. Het enige dat we als bedrijven kunnen doen, is proberen om de ontwikkelingen te anticiperen en bij te benen.

En de storage-branche verandert voor onze ogen. In ICT-vakbladen en analistenrapporten wordt steeds vaker over storage gesproken. Daarnaast is er sprake van groeiende belangstelling vanuit Wall Street, getuige de gesprekken die ik met talloze publieke investeerders en bankiers heb gevoerd. In 2012 werden alle belangrijke storage-leveranciers geconfronteerd met een omzetdaling voor hun kernproducten, ondanks de snelle groei van de markt in zijn totaliteit. Verder is duidelijk geworden dat ZFS, dat oorspronkelijk begon als een universeel bestandssysteem, de oplossingen van legacy storage-leveranciers voorbij streeft wat betreft beheerde capaciteit. En nu software defined storage steeds meer in zwang raakt, ben ik van één ding zeker: als we aan het einde van 2013 terugkijken naar de storage-branche zoals die er in het begin van het millennium uitziet, zullen we ons afvragen waar we in vredesnaam mee bezig waren.

De wereld is veranderd. Storage staat inmiddels in het teken van openheid en flexibiliteit. Dit zal resulteren in een betere ICT-branche en een slimmere wereld. Maar dat is een onderwerp voor een ander weblog.

Wat vindt u van mijn voorspellingen? Heb ik iets gemist? Wat is volgens u het meest waarschijnlijke scenario? En wat het minst waarschijnlijke?

Evan Powell, de CEO van Nexenta


Terug naar nieuws overzicht

Tags

Storage