Redactie - 20 februari 2013

Visie: Een veranderende werkomgeving


Sinds een aantal jaar spreken wij over een veranderende werkomgeving bestaande uit verschillende technologische componenten. Bedrijfsleden willen wanneer en waar dan ook ter wereld toegang krijgen tot de systemen van hun werk. Inmiddels is de werkomgeving gerijpt en de componenten vormen het fundament. We nemen de ze met u door en kijken naar de manier waarop onze werkwereld geworden is tot het draagvlak van zelfstandigheid, zoals wij dat vandaag de dag kennen.

Wereldwijd netwerksysteem

Het meest essentiële onderdeel van de werkomgeving is het wereldwijde netwerksysteem waarmee toepassingen voor iedereen toegankelijk kunnen worden gemaakt,ongeacht de locatie waar je je bevindt. Een netwerk dat volledig door de diverse netwerkleveranciers wordt beheerd.

Volgens de ITU World Telecommunication/ICT Indicators database woonden er in 2011 7 miljard mensen op onze aardbol. Daarvan maakte één derdegebruik van het internet. Netwerkleveranciers maken het mogelijk dat deze internetters vanaf huis of onderweg toegang kunnen krijgen tot de werkomgeving op het privé netwerk van werkgevers en andere organisaties.

Buiten deze vaste verbindingen zijn in de afgelopen vier jaar de mobiele breedbandabonnementen met 45% gestegen. Vandaag de dag zijn er zelfs twee keer zoveel mobiele breedbandverbindingen dan vaste breedbandabonnementen.

De laatste 5 jaar is de internationale internet bandbreedte met een factor 7 toegenomen tot een totaal van 76.000 Gbps eind 2011. Dit staat gelijk aan zo’n 34 Kbps per internetgebruiker wereldwijd.

Toename smart connected devices

De grote hoeveelheid smart connected devices– pc’s, tablets en smartphones –op de markt neemt steeds sneller toe. Gebruikers kopen nu hun eigen gadgets en vragen hun baas steeds vaker om toegang te geven tot data en applicaties op de werkplek.Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat het aantal getransporteerde apparaten wereldwijd zal toenemen van 1,1 miljard in 2012 naar 1,84 miljard in 2016. Het iPass Mobile Workforce Report concludeert dat het aantal apparaten voor zakelijk gebruik is toegenomen naar 3,5 apparaten per persoon en dat de ingebruikname van tablets tot 64% is gegroeid.

Van deze zakelijke gebruikers maakt de overgrote meerderheid (82%) zich zorgen over de inzet van privé apparaten voor werkdoeleinden. De grootste zorg is een potentieelbeveiligingslek op het netwerk (62%), gevolgd door het mogelijke verlies van klantgevoelige- of bedrijfsgegevens (50%), diefstal van intellectueel eigendom (48%) en compliancy-eisen waar moeilijk aan voldaan kan worden (43%). Inmiddels wordt er hard gewerkt aan verschillende toegespitste oplossingen enmanagementtools. GIA geeft aan dat de wereldwijde markt voor mobiele software naar verwachting in 2017 zo’n 60 miljoen euro omzet zal bereiken.

Cloud-variaties
Volgens Gartner zal de persoonlijke cloud in 2014, als het centrum van het digitale leven,de pc vervangen.Tegen het eind van 2013 zullen de cloud-diensten die toegang verschaffen tot content als Software-as-a-Service (SaaS), geïntegreerd zijn in 90% van alle aangesloten consumentenapparaten. Deze diensten zullen een geschatte waarde hebben van zo’n 113 miljard euro.

Een ander cloud-aanbod is de Virtuele Desktop Infrastructuur (VDI) waardoor gebruikers toegang krijgen tot veilige en centraal beheerde desktops die in het datacenter draaien. Uit het Global Security Index onderzoekvan Citrix Systems blijkt dat 33% van de grote wereldwijde bedrijven in zekere mate desktopvirtualisatie hebben geïmplementeerd. 41% heeft plannen om dit binnen een jaar te doen.

Veiligheid blijft voor vele bedrijven de belangrijkste reden om nog niet aan cloud computing te beginnen. Inmiddels voldoen steeds meer cloud-leveranciers aan tal van veiligheidsvoorschriften zoals HIPAA, ISO 27001 en PCI DSS. Bedrijven zijn op zoek naar manieren om de processen rondom de workloads te verbeteren. Gartner geeft aan dat 60% van de server workloadsin 2014 gevirtualiseerd zullen worden.

Mobiliteit enunified communication

Unified communications (UC) speelt een centralerol in de werkomgeving. Het geeft werknemersvolledig controle overde manier waarop ze op afstandtoegangtot het bedrijf krijgen. Volgens de laatste voorspellingen van ABI Research zal de waarde van de wereldwijde UC-markt in 2016 zo’n 1,7miljard Euro bedragen.

Gartner voorspelt dat in 2015 200 miljoen mensen voor desktopvideoconferencing zullen betalen. Ook Infonetics verwacht dat bedrijven tussen 2012 en 2016cumulatief zo’n16,7miljard Euro aanhard- en software voor videoconferencing en telepresence zullen besteden.

Door mobiliteit en UC samen te voegen,kan een grotere productiviteitbereikt worden en kunnen stijgende bedrijfskosten worden ingeperkt. Gebruikers krijgen verschillende opties aangeboden om zodoende efficiënter te kunnen werken. Rapportage, connectiviteit en gebruikerservaring kunnen allemaal in UC worden geïntegreerd en op een flexibele manier worden ingezet om prestaties te verhogen en kosten te verlagen. Het definiëren van een mobiliteitsbeleid krijgt meer prioriteit en wordt gedreven door beslissingen die voortvloeien uit de gekozen bedrijfsstrategie.

Bedrijfsapplicaties

Volgens ABI Research werden in 2012 wereldwijd zo’n 36 miljard applicaties gedownload. Apps worden als cruciale bedrijfstools steeds vaker ingezet. VolgensIDC draaien steeds meer nieuwe commerciële bedrijfsapplicaties op cloud-platforms.

Wel is het zo dat mobiele apps vaak speciaal zijn ontworpen om op besturingssystemen voor bepaalde apparaten en machine-firmware te draaien. Bedrijfsapplicatiesdaarentegen gebruiken nog vaakopweb technologie gebaseerde software. Uit een enquête van Tata Consultancy Services, blijkt dat 12% van de Europese bedrijfsapplicaties cloudgebaseerde toepassingen zijn. Zodra HTML5 zijn volledige entree doet, zullen bedrijven zich niet langer zorgen maken over hardware of support en alleen de nodige technologie inzetten om hun doelen te bereiken. Evans Data geeft aan dat 73,4% van de mobiele ontwikkelaars HTML5 al gebruikt. Daarmee zal één centrale URL alles bieden wat de gebruiker nodig heeft, ongeacht het apparaat of de locatie waarvandaan ze toegang verkrijgen.

Enterprise security

Het dominante speerpunt voor IT-managers sinds jaar en dag blijft toch wel beveiliging. Enterprise security wordt als gevolg van alle nieuwe innovaties met een aantal nieuwe problemengeconfronteerd.

Het grote risico rondom de werkomgeving bestaat in eerste instantie uit het feit dat werknemers toegang verkrijgen tot gevoelige bedrijfsdata, vanaf elk gewenste locatie en op elk gewenst moment. Dit vraagt om significantebeveiligingsprotocollenvoor toegang op afstand enbetere bescherming voor bedrijfstoepassingendoor beveiligingsapparatuur zoals firewalls.

Bedrijven wordensteeds meer slachtoffer van gegevensinbreuk. De directe en indirecte kosten zoals verlies aan vertrouwen bij klanten die hieruit voortvloeien kunnen zeer hoog zijn.Sony rapporteerde bijvoorbeeld dat de hack van het Playstation network en verlies van beschikbaarheid het bedrijf zo’n 171 miljoen dollar heeft gekost.

De werkomgeving moet nog bewijzen dat ditniet erger wordt door zaken zoals lage prioriteit bij het management, gebrek aan voorschriften en procedures of kennis bij gebruikers. Alleenbeveiligingsapparatuur aanschaffen en deze vervolgens niet goed beheren, is niet voldoende. Uit recent onderzoek van PWC blijkt dat bedrijven in 2011 al zo’n 45 miljard euro aan beveiligingsmaatregelen hebben uitgegeven.Gartner voorspelt dat de financiële kosten van cybercriminaliteit tot en met 2016 jaarlijks 10% zal groeien, omdat er steeds nieuwe kwetsbaarheden opduiken. Op dit moment zijn er 45 miljoen verschillende virussen in omloop enelke dag komen er meer dan 2000 bij.

Uiteindelijk moet de werkomgeving bijdragen aan het welzijn van de bedrijfsleden en het bedrijf, zodat service en beveiliging dan ook daadwerkelijk gehandhaafd kan worden, zowel intern as extern. Gaat de werkomgeving an sich nog drastisch veranderen of voornamelijk de componenten? Aan jullie.

Marcel van Wort is consultant bij Orange Business Services

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!