Redactie - 28 februari 2013

IT-resellers missen kansen IP-videomarkt


Veel IT-resellers zijn zich onvoldoende bewust van de kansen die de IP-videomarkt hen biedt. Wellicht ingegeven door het vooroordeel dat camera's beveiligingsapparatuur zijn, dus niet 'onze business'. Wie er echter met meer aandacht naar kijkt, komt al snel tot de conclusie dat het steeds meer een markt voor IT-resellers wordt dan voor beveiligers.

Smartphone-technologie
Hoge resolutie digitale camera's veroveren al jarenlang marktaandeel ten koste van de oude generatie analoge CCTV-installaties. Dat is een onomkeerbare trend in de markt van beveiligingstoepassingen en cameratoezicht. Dankzij de hogere resolutie en het gebruik van Smartphone-technologie in IP-camera's, zijn er de afgelopen jaren ook een aantal nieuwe toepassingen ontstaan die veel meer in het werkveld van IT-bedrijven liggen, dan van beveiligers. Door deze beide ontwikkelingen groeit de IP-videomarkt zelfs in crisistijd met zo'n 20 % per jaar. Dat zien echter nog maar weinig IT-bedrijven, waardoor zij interessante kansen op extra business laten liggen.

Wat technologie betreft, bedoel ik dat IP-camera's niet alleen een hogere resolutie lens bevatten, maar ook audio, flashgeheugen voor interne opslag, een eigen processor en de nodige software. Daardoor worden toepassingen mogelijk, zoals bezoekers tellen en klanten observeren in de retail, toezicht houden op productieprocessen en het visuele gedeelte van domotica. Omdat IP-camera's zowel via een vaste kabel als draadloos met een netwerk te verbinden zijn en door Power-over-Ethernet worden gevoed, hebben IT-resellers bij uitstek de benodigde kennis en ervaring in huis om ze te installeren en te onderhouden. Dat kan uiteraard ook op afstand met de smartphone of tablet.

Meer toepassingen
Wat toepassingen betreft is het kunnen tellen van bezoekersaantallen in winkels en het observeren van shoppende klanten sterk in opkomst. Ook Facebook ziet dat, gezien hun aankondiging om camera's te gaan ontwikkelen die Facebook-gebruikers via hun profiel herkennen tijdens het winkelen. Uiteraard zitten daar privacyaspecten aan vast, maar camera's gebruiken voor het inwinnen van marketinginformatie gaat de komende jaren nog een grote vlucht nemen. Simpelweg omdat merken hun fans en klanten dan op het juiste koopmoment een uniek aanbod kunnen doen.

Andere toepassingen die meer geschikt zijn voor IT-resellers dan voor beveiligers, is het remote toezicht houden op productieprocessen als onderdeel van een complete productieoplossing. Omdat onbemand toezicht goedkoper is dan er continue een operator bijplaatsen, kunnen bedrijven daarmee in crisistijd serieuze kostenbesparingen realiseren. Hetzelfde geldt voor gebruik van slimme camera's als onderdeel van gebouwautomatisering of domotica-installaties. Door alle systeemonderdelen op IP te baseren, is de totale oplossing zowel eenvoudiger te integreren als te beheren.

Henk Schotman, Business Development Manager Benelux van Mobotix

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!