IT-resellers spelen belangrijke rol in creëren van bewustwording

IT-resellers spelen belangrijke rol in creëren van bewustwording

IT-resellers spelen belangrijke rol in creëren van bewustwording

15-03-2013

IT-resellers spelen belangrijke rol in creëren van bewustwording


De cyberproblematiek van afgelopen maanden laat zien dat zelfs de bekendste merken de dupe kunnen worden van hack-aanvallen. Nu.nl berichtte onlangs over een onderzoek onder 3300 IT-specialisten waaruit bleek dat cyberaanvallen binnen twee jaar als het grootste bedrijfsrisico in Nederland gezien moeten worden. Daarmee zal cybercrime een groter risico vormen dan economische onzekerheid. 

Machteloos
Bijna de helft van de ondervraagden (48%) geeft aan dat de beveiliging tegen online diefstal van intellectueel eigendom in hun bedrijf te wensen over laat. Bovendien geeft 51% toe machteloos te zijn tegen serieuze pogingen van cyberspionage. In mijn optiek kunnen resellers een belangrijke rol spelen in het creëren van bewustwording onder bedrijven op het gebied van security. De recente gebeurtenissen kunnen de reseller zelfs een handje helpen met het aantonen van de meerwaarde van security-oplossingen.

Onbewust en onbetrouwbaar
In veel gevallen komen aanvallen onbewust het bedrijf binnen via de medewerkers. Zij maken veelvuldig gebruik van het internet en het is daarom mogelijk dat ze onbetrouwbare sites bezoeken, onveilige e-mails openen of zelfs per ongeluk malware downloaden. Het is een kans voor de resellers om hun klanten erop te wijzen dat het gedrag van deze medewerkers een groot risico vormt en dat het daarom belangrijk is een passend beleid op te stellen. Door schadelijke sites en e-mails te blokkeren en duidelijke richtlijnen met betrekking tot internetgebruik op te stellen, kunnen dergelijke risico’s vermeden worden. Bovendien helpt dit ook om kosten te besparen, want de kosten die gepaard gaan met het oplossen van problemen kunnen worden vermeden.

Beveiligingsrichtlijnen
Daarnaast wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van eigen devices zoals laptops en mobiele telefoons. Ondanks dat deze BYOD-trend zeker voordelen biedt aan het bedrijfsleven, is dit niet zonder risico’s. Eén van de grootste BYOD-beveiligingsproblemen is dat het onmogelijk is voor IT om inzicht te hebben in elk nieuw mobiel device en mobiel platform dat beschikbaar is. Om het risico van het lekken van gevoelige data te beperken, moet er vooraf bepaald worden welke data beschikbaar mag zijn op mobiele devices en welke afgeschermd dient te worden. Daarnaast moeten bedrijven overwegen hoe data geleverd mag worden (bijvoorbeeld via een beveiligde pagina). Tevens dienen bedrijven maatregelen te treffen die hen in staat stelt om data vanaf afstand te blokkeren zodra een device gestolen of kwijt is. Om te zorgen dat bedrijven deze controle kunnen behouden, is het noodzakelijk dat medewerkers zich strikt houden aan de beveiligingsrichtlijnen.

Meerwaarde
Bedrijven kunnen onheil voorkomen door hun medewerkers goed te informeren over veilige werkwijzen en een passend security-beleid op te stellen. Het is aan de resellers om het voortouw te nemen als het gaat om het opvoeden van hun klanten op het gebied van security. Als alle IT-resellers op deze wijze hun kennis met klanten delen, zullen hun klanten de meerwaarde van security gauw gaan inzien.

Door: Marcel van Druten, Channel Sales Manager BeNeLux & Nordics bij GFI SoftwareTerug naar nieuws overzicht

Tags

Security