MDM schiet steeds vaker tekort
01-05-2013
Deel dit artikel:

MDM schiet steeds vaker tekort


Mobile Device Management oplossingen schieten steeds vaker tekort omdat ze zijn ontwikkeld voor het managen in plaats van stimuleren van mobility. Omdat mobiel werken in sneltreinvaart toeneemt, doen bedrijven er goed aan om vanuit een strategischer perspectief naar hun mobility beleid te kijken.

BYOD en CYOD zijn niet meer te stoppen
Steeds meer bedrijven spelen in op de wens van hun medewerkers om eigen mobiele apparatuur op het werk te mogen gebruiken. Deze Bring Your Own Device (BYOD) trend is al jaren geleden ingezet en niet meer te stoppen. Als alternatief kunnen bedrijven hun mensen ook laten kiezen uit een klein aantal populaire toestellen (Choose Your Own Device), maar smartphones en tablets zijn te belangrijk geworden om de keuzewens volledig te negeren.

De belangrijkste reden om geen gehoor te geven aan de vraag van medewerkers om een eigen smartphone te mogen gebruiken, is het mogelijke risico dat vertrouwelijke bedrijfsinformatie wordt gelekt of gestolen. Vanuit IT-beheeroogpunt begrijpelijk, maar dat risico is beter aan de bedrijfskant te voorkomen dan aan de gebruikerskant. Mensen blijven nu eenmaal zelf de zwakste schakel in elke beveiligingsoplossing.

Door het snelgroeiend gebruik van eigen smartphones en tablets en het daarmee toegankelijk maken van back-office systemen als SAP, schieten Mobile Device Management (MDM) oplossingen steeds vaker tekort. Gelukkig zijn er inmiddels alternatieven die mobiel werken in brede zin stimuleren, zelfs eenvoudig via de cloud.

Mobility stimuleren in plaats van beperken
Zoals de naam al duidelijk maakt zijn MDM-oplossingen ontwikkeld om IT-managers in staat te stellen mobiele apparatuur goed beveiligd centraal te managen. Daar is niks mis mee zolang het accent maar niet komt te liggen op het dichttimmeren van allerlei mogelijkheden om risico's te mijden. Mobility management hoort mobiel werken namelijk zo goed mogelijk te stimuleren in plaats van te beperken.

Altijd en overal mobiel kunnen werken en daarbij toegang hebben tot beslisinformatie, wordt de komende jaren steeds belangrijker voor alle managers en de bedrijven waarvoor zij werken. Bijvoorbeeld doordat processen uit ERP-systemen in de vorm van apps op smartphones en tablets te gebruiken zijn om onderweg een offerte of inkooporder goed te keuren. Apps worden de intuïtief te bedienen interface voor complexe bedrijfskritische systemen en daardoor bepalend voor de reactiesnelheid van bedrijven. Daarom is het belangrijk dat bedrijven strategischer naar mobility gaan kijken. Over het managen daarvan hoeft u zich geen zorgen te maken want dat is tegenwoordig eenvoudig goed beveiligd via de cloud te regelen via een mobility Platform-as-a-Service (mPaaS).

Alex Bausch, CEO van VeliQ

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Mobility
Mobility