Redactie - 13 juli 2013

Antwoord op back-up & recovery uitdagingen


Geen organisatie kan zonder archief, waarin oude stukken (in ieder geval voor bepaalde tijd) opgeslagen blijven. Belangrijke kennis moet bewaard blijven voor de dagelijkse bedrijfsvoering, voor onderzoeksdoeleinden of gewoon omdat het juridisch verplicht is.Het woord ‘archief’, dat in 1462 voor het eerst opduikt in de Nederlandse taal als ‘archyven’, vindt zelfs etymologische oorsprong in het griekse woord ‘archia’, wat regering of heersen betekent. We bevinden ons niet meer in de oudheid of in de middeleeuwen, maar het voorkomen dat bedrijfsinformatie verloren gaat is in de ‘digital age’ belangrijk dan ooit. Een (verkeerde) druk op de knop of een storing op het verkeerde moment kan zonder goede beschermingsmaatregelen met gemak een heel bedrijf ten gronde richten.

Nieuwe standaarden

Back-up & recovery-oplossingen moeten zorgen dat data altijd beschikbaar is. Zelfs in het geval van stroomuitval, diefstal of menselijk falen. Om rampspoed te voorkomen, maar ook om tegemoet te kunnen komen aan wetgeving en regulering, maken organisaties kopieën van documenten die zij op een veilige plek opslaan. Lange tijd was het vastleggen van data op back-up-tapes de standaard, maar de markt voor back-up & recovery ontwikkelt zich snel. Na de traditionele tapes volgde Disk-to-Disk back-up en ook het maken van back-ups door middel van cloud-technologie heeft inmiddels zijn intrede gedaan.

Nog steeds geen antwoord

Keuze genoeg, maar geen van alle beschikbare technologieën (tape, San to San replication, deduplication appliances en storage clouds) voldoen aan alle eisen die een organisatie heeft op het gebied van back-up & recovery. Tape brengt het risico van kwijtraken of schade aan bestanden met zich mee, en Disk-to-Disk back-up-oplossingen blinken vooral uit in inefficiëntie en omslachtigheid. Cloud maakt weliswaar het ‘off premise’ bewaren van data en nieuwe betalingsmodellen mogelijk, maar cloud storage is vaak niet meer dan een simpel elektronisch data-warehouse waarbij het bedrijf nog steeds zelf de back-ups moet automatiseren, eigen opslag inregelen en recovery moet realiseren.

BaaS

Backup-as-a-Service (BaaS) biedt een oplossing voor alle back-up & recovery-vraagstukken waar organisaties nu mee worstelen. BaaS beschermt data voor services in de cloud door deze te centraliseren in ‘BaaS-vaults’ in de cloud. Het systeem zorgt voor een geautomatiseerde back-up van data over het internet en kopieert deze naar een andere cloud-locatie. Front-end en back-end data de-duplication minimaliseert de benodigde storage-capaciteit en versnelt back-up-tijden en file management & recovery is mogelijk via een webbrowser. Voeg daarbij de nieuwste compressietechnieken en flexibele schema’s voor data-retentie om tegemoet te komen aan interne en externe eisen, en de aantrekkingskracht van BaaS wordt al duidelijk. En al helemaal door het ‘pay-as-you-go’ betalingsmodel, gebaseerd op het aantal opgeslagen Gb’s en zonder vereiste minimale afname van de klant. Een flexibele, klantvriendelijke oplossing voor een ingewikkeld probleem. Hierdoor krijgen organisaties weer de grip op hun data terug en is de oud-Griekse oorsprong van het woord ‘archief’ meer dan ooit van toepassing. Want met BaaS ‘heerst en regeert’ men weer als vanouds over alle data in systemen.

Peter van ’t Verlaat, Senior Manager Managed Services & Outsourcing Fujitsu Nederland


Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!