Redactie - 13 augustus 2013

Betere datacenters dankzij een referentieontwerp


De ICT-omgeving moet aan steeds meer eisen voldoen en door trends als Big Data wordt de last op de ICT-afdeling nog eens extra versterkt. Hierdoor bouwen bedrijven datacenters uit of bij, vaak onder enorme tijdsdruk. Het scheelt dan aanzienlijk als er een referentieontwerp beschikbaar is. Dit maakt immers een snellere uitbreiding mogelijk, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Blauwdruk
Een referentieontwerp is een volledig geteste en gevalideerde blauwdruk, waarin de fysieke infrastructuur wordt beschreven. Een referentieontwerp heeft betrekking op ofwel het volledige datacenter of een deel daarvan, zoals een ICT-ruimte, een generator of een koelsysteem. In het ontwerpdocument worden elementen opgenomen als materiaallijsten, elektrische en mechanische eenlijnsdiagrammen en plattegronden met CAD-tekeningen. Zo weet men waar elk component moet worden geplaatst.

Maar een referentieontwerp is meer dan alleen een verzameling tekeningen. Het dient ook informatie te bevatten over de systeemprestaties die je – uitgaande van de praktijk – mag verwachten. Deze standaardlijst met attributen is een grote verbetering ten opzichte van de gebruikelijke tactiek, waarbij de prestaties van afzonderlijke componenten bij elkaar worden opgeteld. Het gevolg hiervan is namelijk dat de resultaten alleen op papier gelden. Door te werken met een referentieontwerp is het mogelijk verschillende ontwerpen vrijwel meteen met elkaar te vergelijken, en letterlijk binnen minuten of uren geprioriteerde keuzes te maken. Dat proces kon voorheen weken of zelfs maanden duren.

Bedenk echter wel dat een referentieontwerp precies is wat de naam verraadt: een referentie. Het is dus aanpasbaar aan specifieke eisen als capaciteit, groeiplannen en de bestaande inrichting.

Voordelen
Het gebruik van een referentieontwerp als basis voor een project biedt veel voordelen. De planningsfase wordt sterk vereenvoudigd, doordat de ontwerpen zijn getest en gevalideerd. Dit bespaart veel tijd en energie. Referentieontwerpen beperken ook het risico. Het biedt namelijk een garantie op de prestaties, waardoor deze voorspelbaarder worden. Dit zorgt voor een hogere betrouwbaarheid van het complete datacenter. Een derde voordeel is dat referentieontwerpen regelmatig zijn aan te passen op basis van ervaringen uit het verleden, wat wederom de betrouwbaarheid versterkt.

Die betrouwbaarheid hangt natuurlijk sterk van meerdere dingen af. Zo is de bron van het ontwerp erg belangrijk. Referentieontwerpen zijn niet alleen verkrijgbaar bij leveranciers, maar ook bij gebruikersgroepen als de Open Compute Project Foundation. Bedrijven die vele datacenters uit de grond stampen, hebben vaak hun eigen collectie van referentieontwerpen aangelegd.

Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een referentie€ontwerp dat getest, gevalideerd en goed gedocumenteerd is. Centraal staat of het ontwerp van een bedrijf komt dat systemen zelf bouwt, of hier code voor schrijft. Is dat niet het geval, dan zouden ze het wel eens moeilijk kunnen krijgen bij het valideren van het ontwerp.

Loek Wilden, Solution Architect for Data Centers, Schneider Electric

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!