Redactie - 07 oktober 2013

SDN: van hype naar realiteit, de eerste end-to-end SDN-oplossing nu beschikbaar


Tegen 2015 zal het aantal smartphones wereldwijd verdubbeld zijn naar 2 miljard. M2M- (machine-naar-machine)netwerken zijn in 2017 $ 85 miljard waard. En 'big data' volumes verdubbelen elke twee jaar. Het gebruik van software gedefinieerde netwerken (SDN) is de enige manier is om de deze massale groei aan data aan te kunnen. De klassieke architectuur van uitbreiding door simpelweg meer kastjes en bandbreedte toe te voegen, is duur en gebruikt slechts 10% van de netwerkcapaciteit. De netwerken van de toekomst hebben de intelligentie nodig die het niveau van dienstverlening aanpast aan de vraag, niet aan het aantal kastjes.

De lijst van IT-media applicaties groeit maar door. Van bijvoorbeeld digitale media en gezondheidszorg toepassingen tot video streaming en cloud opslag. Deze applicaties hebben eisen voor doorvoersnelheden van gegevens die anders zijn dan wat in het verleden werd gevraagd. Dit creëert een continue overbelasting op de traditionele bedrijfsnetwerken. Het resultaat is dat de overdracht van gegevens mislukt of onvoorspelbaar vertraagt, beschikbare bandbreedte niet optimaal gebruikt wordt en SLA’s niet meer gegarandeerd kunnen worden.

Voor de gebruiker met een smartphone en een laptop zijn real-time toepassingen, zoals video communicatie, steeds belangrijker geworden. Gebruikers verwachten een hogere standaard dan wanneer zij toepassingen als e-mail gebruiken. Om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden, zullen IT-afdelingen moeten focussen op netwerken die een hoge bandbreedte hebben en tegelijkertijd een minimale latency en jitter geven.

Daar komt de groei van M2M-technologie (machine-naar-machine) bij, zoals verzekeraars die op basis van gebruikers informatie werken, waarbij gebruiksgegevens worden verzonden vanuit een auto, via het netwerk, naar de verzekeringsmaatschappij. Het versturen en analyseren van deze gegevens draagt bij aan de belasting van het netwerk.

Al deze toepassingen stellen eisen ten aanzien van de verwerkingscapaciteit van de gegevens en de verkeerspatronen zijn anders dan voorheen. Het resultaat is dat grote en voortdurend veranderende gegevensoverdrachten vele traditionele bedrijfsnetwerken overstelpen.

Dit heeft een permanente staat van verstopping gecreëerd die de klassieke weg van uitbreiden middels dure, high-end switches niet kan oplossen. En veel bedrijven kiezen inderdaad voor deze weg: het bouwen van grote netwerken met grote switches, die nog steeds niet in staat zijn om te gaan met verkeerspieken op het netwerk.

Vandaar dat het concept van SDN steeds grotere aandacht krijgt als een levensvatbare oplossing voor het mogelijk maken van levering van nieuwe diensten en betrouwbare applicatielevering in een dynamische infrastructuur.

Hoe ziet een end-to-end SDN-oplossing eruit?

Bedrijven hebben een zeer flexibele, dynamische, geïntegreerde en makkelijk te gebruiken oplossing nodig voor het ontwerpen, inzetten, configureren en beheren van hun krachtige IP-netwerken. Nieuwe toepassingen voegen werkstromen en verkeerspatronen toe, en SDN maakt kostenbesparende en modulaire uitbreiding van bestaande netwerkinfrastructuren mogelijk. Daarmee wordt de klassieke manier van uitbreiden met dure high-end switches vermeden.

Rene Princz-Schelter, directeur presales en productmarketing bij Alcatel-Lucent Enterprise
 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!