Redactie - 16 oktober 2013

Wearable technologie op de werkplek stelt bedrijven voor uitdagingen en biedt resellers kansen

De introductie van smartwatches zoals de Galaxy Gear van Samsung en de Nismo van Nissan hebben in combinatie met de mediaspeculaties rond Google Glass voor een enorme buzz rond ‘wearable’ technologie gezorgd. Het is wel duidelijk dat we te maken hebben met een groot nieuw ICT-fenomeen. Gartner heeft zelfs voorspeld dat de wereldwijde markt voor wearable computing in 2016 een omzetniveau van 7,7 miljard euro zal bereiken.

Een groot aantal bedrijven heeft inmiddels BYOD omarmd, en het is onvermijdelijk dat ook wearables hun weg naar de werkplek zullen vinden. Hoewel het nog geen storm loopt met deze nieuwe apparaten, zullen ze waarschijnlijk net zo ingeburgerd raken als de laptop. Voor veel beroepsgroepen belooft deze technologie zelfs een belangrijk gereedschap te worden. Professionals zoals artsen en opzichters zouden namelijk zeer gebaat zijn bij een apparaat waarmee ze handsfree informatie kunnen opvragen en toegang biedt tot speciale apps waarmee ze nauwkeuriger en veiliger kunnen werken.

Een toename van nieuwe apparaten zal echter ook belangrijke gevolgen hebben voor bedrijfsnetwerken. Voor resellers is het van cruciaal belang dat zij goed zijn toegerust om oplossingen te bieden voor de problemen waarmee hun klanten zullen worden geconfronteerd. Op deze manier kunnen zij hun concurrentievoorsprong vergroten en zich optimaal voorbereiden op de toekomst.

Wearable technologie brengt verschillende netwerk- en beveiligingsproblemen met zich mee. Er zijn echter tal van oplossingen verkrijgbaar die resellers aan hun klanten kunnen aanbevelen. Daarnaast kunnen zij hen bijstaan met advies over het opstellen van beleidsregels.

Ten eerste moet veel wearable apparatuur worden verbonden met bestaande apparaten, zoals een smartphone, tablet, of laptop, in plaats van deze te vervangen. Dit houdt in dat er allerlei nieuwe apparaten toegang tot het bedrijfsnetwerk zullen zoeken, zodat het overbelast kan raken of trager wordt. Veel bedrijven zullen hun netwerk moeten uitbreiden of opwaarderen om deze toename aan netwerkverbindingen te ondervangen.

Ten tweede kunnen dit soort apparaten voor beveiligingsrisico’s zorgen. Google Glass-dragers kunnen alles filmen wat zij onder ogen krijgen, en ook smartwatches zijn voorzien van camera’s en opnamemogelijkheden. Hierdoor bestaat de kans dat mensen in het geniep documenten fotograferen of privégesprekken opnemen en de vastgelegde informatie doorverzenden naar persoonlijke apparaten buiten het bedrijfsnetwerk. Voor sommige lezers klinkt dit misschien als iets uit een goedkope spionageroman, maar voor veel bedrijven is dit een reëel gevaar. Dit geldt in het bijzonder voor organisaties die te maken hebben met uiterst gevoelige informatie, zoals advocatenkantoren en overheidsinstanties.

Een bedrijf dat wearable apparaten binnen de bedrijfsmuren toestaat, moet dan ook duidelijke beleidsregels instellen. Deze regels moeten aangeven wie wearables naar de werkplek mag meenemen en daarmee een verbinding met het bedrijfsnetwerk mag maken. Daarnaast moet worden aangegeven in welke gebieden binnen het bedrijfspand deze apparaten wel en niet mogen worden gedragen. Dergelijke richtlijnen kunnen eenvoudig worden ingepast binnen het bestaande BYOD-beleid.

Wanneer wearable apparaten een verbinding maken, of zich synchroniseren met laptops, smartphones of andere apparaten, kunnen ze niet alleen veilige informatie overdragen, maar ook virussen verspreiden. Wearable technologie kan bedreigingen nieuwe ingangspunten bieden, en de kans bestaat dat bedrijven die over het hoofd zien. Als reseller is voor u de taak weggelegd om klanten aan te raden om gebruik te maken van software voor eindpuntbeveiliging. Dergelijke oplossingen bieden detectie van eindpunten, zodat het mogelijk wordt om onderlinge verbindingen tussen apparaten en de daarmee gepaarde beveiligingsrisico’s te identificeren. Dat kan met de nodige kosten gepaard gaan, maar het is een belangrijke maatregel om de bedrijfsgegevens te beschermen. Verder is het belangrijk om bestaande beveiligingsmechanismen zoals firewalls up-to-date te houden.

Een netwerk dat op de juiste manier beheerd en bewaakt wordt is de sleutel tot het voorkomen van de netwerkproblemen en beveiligingsrisico’s die gepaard gaan met het gebruik van wearable technologie. Voor bedrijven is het van cruciaal belang om over de systemen en het trainingsniveau te beschikken die dit mogelijk maken.

In de nabije toekomst kan wearable technologie voor veel bedrijven uitgroeien tot een standaardtool. Vergeet smartphones. Slimme resellers zullen in een vroeg stadium op deze ontwikkeling inhaken en zichzelf wapenen met kennis en producten die aansluiten op de behoeften van hun klanten.

Mike Silva, European Channel Sales Manager bij Ipswitch


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!