Redactie - 21 november 2013

Tien tips om je online identiteit te beschermen


Je identiteit is één van jouw meest waardevolle persoonlijke bezittingen. Zij is noodzakelijk om er dagelijkse activiteiten mee te kunnen uitvoeren. Van het legitimeren bij het openen van een nieuwe rekening tot het ontvangen van een lening, producten en diensten. Maar in een wereld waar mobiel en online een steeds grotere rol spelen is je identiteit kwetsbaarder dan ooit. Eén moment van onoplettendheid en je identiteit is in handen van fraudeurs. En het terugwinnen van je identiteit, wanneer deze is gestolen, is makkelijker gezegd dan gedaan.

Identiteitsfraude komt overal ter wereld voor en houdt niet op bij de landsgrens. Het is één van de hardst groeiende vormen van criminaliteit. We kunnen dit opdelen in de drie belangrijkste categorieën:

Identiteitsdiefstal: het verduisteren van iemands identiteit (naam, geboortedatum, adres) zonder zijn of haar medeweten of toestemmingIdentiteitsfraude: wanneer een gestolen identiteit wordt gebruikt voor criminele activiteiten – hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van vervalste identiteitsdocumenten, zoals een paspoort of rijbewijs Identiteitsovername fraude: identiteitsgegevens worden gebruikt om rekeningen van het slachtoffer te kapen (bijvoorbeeld door het versturen van de post naar een ander adres of het aanvragen van nieuwe betaalpassen)

Het Centraal bureau voor Statistiek (CBS) presenteerde onlangs een rapport dat concludeerde dat bij maar liefst 200.000 Nederlanders vorig jaar misbruik is gemaakt van hun identiteit. Dit werd eerder al vastgesteld door Verizon’s eigen Data Breach Investigations Report van 2013. Het concludeerde dat in 76 procent van alle onderzochte data-inbraken gebruik werd gemaakt van gestolen wachtwoorden of ID-gegevens. Dit onderstreept wederom de mate waarin netwerken, systemen en applicaties van bedrijven en overheden worden aangevallen door cybercriminelen om onbevoegde toegang te verkrijgen en gevoelige gegevens te stelen. Helaas groeit de trend nog steeds. Maar gelukkig zijn er ook eenvoudige maatregelen te nemen die een groot verschil kunnen maken. Hier een paar tips om je online identiteit beter te beschermen:

1. Activeer de privacy-settings op sociale netwerken en zet geen persoonlijke informatie online die niet openbaar mag worden.

2. Kijk uit voor ‘phishing’ e-mails, ze leiden vaak naar op het oog echte websites maar zijn opgezet om je identiteit te stelen. Klik nooit op embedded links!

3. Voer alleen persoonlijke informatie in op beveiligde websites (kijk voor https:// in de adresbalk of een hangslot-symbool) en check altijd de gegevens van diegene die vraagt om jouw persoonlijke gegevens

4. Houdt de firewall, anti-spyware en anti-virus programma’s op je computer up-to-date, en zorg voor de best mogelijke encryptie-settings voor je netwerk.

5. Beveilig alle mobiele apparaten met een wachtwoord en verander deze regelmatig.

6. Deel nooit je wachtwoord of PIN-code en gebruik niet één wachtwoord voor al je accounts. Wachtwoorden moeten bestaan uit een mix van cijfers, hoofd- en kleine letters.

7. Ga in een publieke WiFi-hotspot niet op websites waar financiële of andere gevoelige gegevens voor nodig zijn, en probeer zo min mogelijk een smartphone te gebruiken voor internetbankieren.

8. Versnipper vertrouwelijke documenten voordat je ze weggooit.

9. Check altijd rekeningen met de kwitanties.

10. En als laatste en belangrijkste (!!), behandel je persoonlijke gegevens als elk ander dierbaar bezit. En bij twijfel, nooit verstrekken!

Veel fraudeurs en cybercriminelen winnen vertrouwen door de nalatigheid van gebruikers. Door waakzaam te blijven en gezond verstand toe te passen kun je het de identiteitsfraudeurs lastig gaan maken!

Pieter Holst, Area Vice President (AVP) Verizon Benelux

  

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!