Redactie - 30 november 2013

Migreer een enterprise-onderneming geleidelijk naar de cloud


Het proces van het verplaatsen van data naar de cloud stelt bedrijven voor unieke uitdagingen. Volgens Jitscale, de internationale outsourcingspartner voor bedrijfskritische IT-platformen, betekent dit echter niet dat bestaande bedrijven niet kunnen profiteren van de voordelen die de cloud biedt.

“In tegenstelling tot flexibele start-ups of MKB-bedrijven, heeft een enterprise-onderneming doorgaans te maken met een grootschalig IT-landschap dat gebaseerd is op technologieën die soms al langer bestaan dan de cloud zelf,” vertelt Eelco van Beek (foto), CEO van Jitscale. “Bovendien beginnen de softwareleveranciers waarmee enterprise-ondernemingen werken nu pas langzaamaan cloud-implementaties te ondersteunen. Voor bedrijven die van de voordelen van de cloud willen profiteren, heeft Jitscale vijf tips samengesteld die hen helpen bij het migreren van hun bedrijfstoepassingen naar de cloud.”

1. Zet een hybride infrastructuur op

Het is niet nodig uw volledige IT-infrastructuur onder te brengen in de cloud. Ga na welke van uw IT-diensten het meest geschikt zijn voor een openbare cloud-infrastructuur. Welke van uw IT-diensten worden bijvoorbeeld slechts gedurende een korte periode intensief gebruikt? Er zijn verschillende technologieën op de markt waarmee u een verbinding kunt maken tussen uw in-house IT-omgeving en uw diensten in de cloud.

“Een goed voorbeeld van de hybride aanpak waar veel bedrijven gebruik van maken is Cloud Bursting,” vertelt Van Beek. “Hierbij host u uw online dienst in uw eigen datacenter en worden uw diensten alleen naar de cloud overgezet tijdens periodes van piekbelasting die uw eigen infrastructuur niet aankan. Na zo'n piek kunt u 80% van uw bronnen in de cloud uitschakelen.”

2. Migreer in fases

Om te kunnen profiteren van de voordelen die cloud computing biedt, zult u uw bestaande applicatie-infrastructuur opnieuw moeten inrichten. Gezien de complexiteit van bedrijfsmatige IT-projecten, is dit niet iets wat binnen een paar weken of zelfs maanden gerealiseerd is. Om die reden is het raadzaam het migratieproces op te delen in verschillende fases. Verplaats eerst uw toepassingen met zo weinig mogelijk aanpassingen naar de cloud. Terwijl u went aan de cloud-werkwijze kunt u de volgende herinrichtingsfase voor uw applicaties starten en zo optimaal profiteren van de voordelen van cloud computing-technologieën.

3. Weet wat de licentie- en ondersteuningsmogelijkheden zijn

Waarschijnlijk maakt u gebruik van commerciële software met ingewikkelde licentie- en ondersteuningsmodellen. Voordat u deze software migreert naar de cloud, moet u nagaan of uw softwarelicentie dit toestaat. Kunnen uw licenties worden omgezet naar de cloud of heeft u daarvoor een andere licentie nodig? Een tweede belangrijke vraag die u zichzelf moet stellen is: biedt uw softwareleverancier dezelfde mate van ondersteuning wanneer u de software in de cloud gebruikt?

4. Overleg met uw juridische experts

Als u privacygevoelige gegevens of bedrijfskritische informatie opslaat, zorg er dan voor dat u blijft voldoen aan de bedrijfsregels. Sommige bedrijven en/of landen staan het niet toe privacygevoelige gegevens op te slaan in een ander land. Zorg er daarom voor dat u weet waar uw gegevens worden opgeslagen.

5. Zoek een betrouwbare cloud-outsourcingpartner

Ga op zoek naar een partner die u een onafhankelijke, objectieve kijk op uw huidige infrastructuur kan bieden. Samen met deze partner stelt u vervolgens vast welke bedrijfsbehoeften essentieel zullen zijn voor uw infrastructuurontwerp en welk cloud-model het meest geschikt is voor uw bedrijf. Waarschijnlijk gaat u van start met een hybride infrastructuur op basis van uw huidige datacenters en de cloud.

“De cloud is niet de ultieme IT-oplossing, maar het kan uitkomst bieden wanneer bepaalde delen van uw bedrijfsvoering en IT meer flexibiliteit, betere prestaties of meer vernieuwingskracht vereisen, zonder dat dit aanzienlijke eenmalige investeringen met zich meebrengt,” zegt Van Beek. “Deze tips maken het eenvoudiger uw enterprise-onderneming naar de cloud te migreren.”


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!