Redactie - 01 december 2013

Onderhoud niet voorbehouden aan fabrikanten hardware


Bedrijven met een zakelijke server of een storage systeem zijn niet per definitie afhankelijk van de leverancier van deze producten als het op het onderhoud aankomt. In de huidige economische omstandigheden staan steeds meer bedrijven er voor open om bij het aflopen van een onderhoudscontract te kijken naar externe partijen die dezelfde service tegen interessantere voorwaarden aanbieden.

Uitbesteden om te besparen
In tegenstelling tot wat nog wel eens gedacht wordt, zit een onderhoudscontract niet onlosmakelijk gekoppeld aan de leverancier van het ICT-systeem. In de huidige economische omstandigheden is het slim om ook andere partijen en niet enkel de fabrikant voor het onderhoud te benaderen. Bedrijven hebben te maken met krimpende budgetten, ook als het aankomt op ICT. Tegelijkertijd wordt er meer en meer van ICT gevraagd en dat zorgt voor druk op de budgetten. Hierdoor is het voor veel bedrijven noodzakelijk om te besparen. Wat zij vaak nog niet weten is dat er veel winst valt te behalen door de maintenance aan een derde partij uit te besteden.

Hogere kosten na aflopen onderhoudscontract
Als je een server of een storage systeem aanschaft, dan zit daar garantie op. En meestal wordt er ook nog een aanvullende verzekering afgesloten. Vaak wordt dit rechtstreeks bij de fabrikant van de geleverde producten gedaan. Zodra het initiële onderhoudscontract afloopt en bedrijven de huidige hardware willen blijven gebruiken, dan leert de praktijk dat zij regelmatig met hogere kosten worden geconfronteerd. Tenminste, als zij het onderhoud blijven uitbesteden aan de fabrikant van de hardware.

Third party maintenance
Leveranciers willen hardware verkopen en gebruiken het onderhoud als sturingsmiddel om de levering van nieuwe technologieën te vergemakkelijken. Het liefst zien zij dat na afloop van het onderhoudscontract de hardware wordt vernieuwd. Maar als je bestaande hardware nog prima voldoet, dan is het slimmer om op zoek te gaan naar een partij die het onderhoud nog wel op een interessante manier kan uitvoeren. Zeker nu de economie er minder rooskleurig voor staat, merk je dat steeds meer bedrijven openstaan voor alternatieve oplossingen.

Waar vraag is, is aanbod
Merk-onafhankelijke maintenance organisaties spelen in op deze groeiende vraag naar alternatief onderhoud. Deze partijen zijn in staat zijn om verschillende merken apparatuur tegelijk in onderhoud te nemen en krijgen daardoor steeds meer grip op de onderhoudsmarkt. Goed nieuws voor de afnemer, want die heeft nu meer keus. Voor de grote ondernemingen, met complexe en multi-vendor ICT-omgevingen, biedt dit opvallende voordelen, zoals flexibilteit, one-stop-shopping en de prijs.

Paul van den Bosch, business development manager services bij Econocom Nederland

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!