Redactie - 19 december 2013

Waar gaat de euro heen?


HR Analytics: trend of gemeengoed voor HR? Op welke wijze men de HR-data ook verzamelt, iedereen is het erover eens dat goede informatie helpt om een grotere bijdrage te leveren aan organisatieresultaten en de investeringen in menselijk kapitaal.  Dit beeld wordt bevestigd in de zesde HR Benchmark die wij onlangs hebben uitgevoerd, maar liefst 92 procent van de 573 ondervraagde financieel en HR-eindverantwoordelijken was het met de stelling eens dat HR meer impact kan hebben op de organisatieresultaten met betere HR-data en verdere digitalisering van HR-processen.

Van oudsher is HR een vakgebied waar voornamelijk gerapporteerd wordt op indicatoren die iets zeggen over het verleden. Wayne Cascio & John Boudreau hebben het belang van HR Analytics  treffend verbeeld in de afbeelding: “Hitting the wall in HR”. Als HR meer impact wil hebben, dan moet er niet alleen teruggekeken worden naar het verleden, maar dient er ook aandacht besteed worden aan het met de juiste analyses voorspelbaar maken van de organisatieresultaten en hier beleid op voeren.

Opleiden voor het probleem van morgen

HR Analytics kan HR niet alleen helpen om impact te maken op de organisatieresultaten, maar ook om meer kostenefficiënt te investeren. Te vaak zien wij nog bij organisaties dat ze bijvoorbeeld opleiden voor het probleem van gisteren. Op het moment dat de medewerkers de geselecteerde opleiding hebben afgerond, is er al een nieuwe behoefte ontstaan of is zelfs het “oude” probleem niet meer relevant. Goed gebruik van HR-data helpt dit te voorkomen.

Maar met alleen HR-data ben je er nog niet als organisatie. Het gaat juist om het correleren van alle aanwezige data als je echt impact wil maken. Alleen dan worden trends zichtbaar die eerst verborgen bleven.  Bijvoorbeeld: welke eigenschappen hebben mijn medewerkers met elkaar gemeen? Hiermee krijg je inzicht in de cultuur en dit helpt om voorspelbaar recruitment toe passen. De vraag, waar zet ik mijn vacature uit, is dan niet langer meer een vraag. Je weet waar je je nieuwe medewerkers kunt vinden en als die voldoen aan het profiel van je succesvolle medewerkers verhoog je hiermee de kans dat ze succesvol zijn bij jouw organisatie.

IT en HR Analytics kunnen niet zonder elkaar

Het mag duidelijk zijn dat HR Analytics een bijdrage levert aan meer inzicht en betere voorspellingen van resultaten. Maar hoe krijgen organisaties toegang tot deze data? We zien steeds meer de trend ontstaan dat organisaties hierbij kiezen voor een HR-portal. Deze portal helpt de organisaties om de vooraf gestelde SMART-geformuleerde doelstelling te meten en hierdoor een bijdrage te leveren aan de sturing van de organisatie.

Uit de laatste editie van de HR Benchmark blijkt dat steeds frequenter wordt gerapporteerd op basis van Kritieke Proces Indicatoren. Een op de drie organisaties rapporteert bijvoorbeeld al maandelijks over de productiviteitscijfers van hun medewerkers. En 16 procent van de organisaties kijkt jaarlijks hoe het is gesteld met de Succession Planning, oftewel heb ik inzichtelijk welke medewerkers de cruciale personen binnen  mijn organisatie kunnen opvolgen.  Dit cijfermatig inzicht helpt HR een nog betere bijdrage te leveren aan discussies, besluiten en prioriteitstellingen op organisatieniveau. Wat ons betreft gaan dus ook de mensen die er nu alleen nog over praten, het ook daadwerkelijk  doen.

Meer lezen over de in dit artikel genoemde resultaten? Bestel de volledige HR Benchmark via www.raet.nl/HRBenchmark

John C?hrs en Sander Kars
Senior researchers Raet

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!