Redactie - 23 december 2013

Groei is terug

 

Inderdaad, het staat er echt. De groei is terug en niet: de groei komt terug. Als ik terugkijk naar het afgelopen jaar zien we in de tweede helft de lijn opwaarts gaan. Ik ben er van overtuigd dat deze opgaande lijn het komende jaar doorzet. Natuurlijk heb ik het hier over onze eigen markt in Nederland, maar er is ook een parallel met de Nederlandse economie.

Die parallel is er met het bruto nationaal product van ons land. Die is in het derde kwartaal gegroeid ten opzichte van het voorgaande. Hiermee werd de dalende trend omgebogen. Precies dezelfde beweging hebben we gezien voor onze eigen business. Vanaf mei vertoont onze omzet en die van onze partners eenzelfde opgaande lijn. Het gevolg is dat we dit kalenderjaar een behoorlijk groei doormaken ten opzichte van vorig jaar.

Waar zit die groei nu precies? Door de crisis houdt iedereen de hand op de knip, maar die grip is losser geworden. De investeringsbereidheid van het MKB is toegenomen. ICT is ook voor deze bedrijven dusdanig belangrijk geworden, dat hierin investeren onvermijdelijk is geworden. Daarnaast zullen de positievere economische vooruitzichten ongetwijfeld een handje hebben geholpen om de hand van de knip te halen.

De meeste groei zien op het gebied van netwerkapparatuur, de routers en de switches, zowel voor bekabelde als voor draadloze netwerken. Het fundament wordt nu up-to-date gebracht, volgens de laatste stand van de techniek. De sterke toename mobiele devices zorgt natuurlijk voor meer vraag naar bandbreedte. Maar ook de snelheid van bekabelde netwerken moet omhoog. Naast deze behoefte aan meer snelheid wordt de overstap naar nieuwe state of the art netwerkapparatuur ook ingegeven door betere voorzieningen voor de beveiliging en beheer.

Veel bedrijven zitten nu in de opstartfase van infrastructurele clouddiensten (‘X-as-a-Service’) en dat heeft gezorgd voor substantiële omzet. Een goed voorbeeld van de rol die onze partners in deze ontwikkeling spelen is KPN, dat met een breed scala aan infrastructurele clouddiensten op de markt is gekomen. Van hosted collaborations services tot Infrastructure-as-a-services. Als grote aanbieder heeft KPN een duidelijke switch naar de cloud gemaakt en dat slaat aan. We zien dat met name de grotere ‘middelgrote’ bedrijven behoefte hebben aan deze diensten en verwachten dat ook deze bedrijven het komende jaar de opstap naar de cloud zullen maken. Het komende jaar zal de zichtbaarheid van de cloud over de hele linie daarom nog groter worden.

Hetzelfde geldt voor mobility het komende jaar. Er zijn in Nederland nu al meer mensen met een smartphone dan met een computer en meer dan de helft van de Nederlanders heeft een tablet! Alles moet via draadloze netwerken beschikbaar komen voor alle denkbare mobiele devices - ‘bring your own device’ in optima forma!

Een andere grote trend voor 2014 zal security zijn. Bedrijven zullen zich realiseren dat de beveiliging echt naar een hoger niveau zal moeten. Verder denk ik dat meer nog dan dit jaar, partners het beveiligingsaspect integraal zullen meenemen in hun propositie. Deze partners zullen zich meer en meer gaan richten op het in kaart brengen van wat er nodig is om de beveiliging goed te regelen. De beveiliging zelf zal met name worden verzorgd door partners die specialist zijn op dit terrein, want de aanvallen worden steeds complexer en dat geldt ook voor de verdediging hiertegen.

De berichten over het herstel van de economie in Nederland zijn voorzichtig van toon: de verwachte groei is (zeer) bescheiden. Zo meldt ING in een rapport dat de basis onder de Nederlandse economische groei zich heel geleidelijk lijkt te verbreden. Maar ik sta niet alleen in mijn observatie dat het in onze sector echt beter gaat. Volgens hetzelfde ING laat de ICT-branche nu een krimp die zeven kwartalen heeft geduurd achter zich en zullen in 2014 ook de investeringen in ICT aantrekken. Een prima vooruitzicht!

Fred Gerritse, Director Partner Business Organization, Cisco Nederland

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!