Redactie - 09 januari 2014

Wat brengt 2014 op technologie-gebied? Citrix voorspelt


Het nieuwe jaar is net begonnen; een goed moment om stil te staan bij de trends die dit jaar gaan zorgen voor groei in de IT-markt. Wat niet zal veranderen in 2014, is dat organisaties te maken hebben met een toenemende druk om te veranderen. De volgende IT-trends vormen kansen voor Nederlandse organisaties om met deze veranderingen om te gaan.

Gebruik je licenties, maar zorg dat je niet de eigenaar bent
Aan het eind van 2014 verwacht ik dat 25 procent van de MKB-bedrijven hun desktop- en app-licenties het liefst in abonnementsvorm afneemt, in plaats van dat ze eigenaar hiervan zijn. Deze ontwikkeling is al een tijdje gaande, maar zal in 2014 verder doorzetten in het MKB. Of de diensten nou draaien in een private of public cloud; kleinere organisaties hebben behoefte aan specifieke software voor hun branche die ze kunnen afnemen door middel van maandelijkse of jaarlijkse abonnementen. Updates, patches en beheer vallen dan allemaal binnen de abonnementen.

Bring your own… everything
BYOD is een rage. Veel organisaties ondersteunen het gebruik van privé-smartphones en -tablets, maar de meeste organisaties hebben geen beleid voor ondersteuning van privé-laptops. Laptops blijven veranderen en gaan steeds meer lijken op tablets met Windows 8.x of overige besturingssystemen. Meer organisaties zullen daarom plannen maken voor BYO voor laptops en desktops, naast mobiele devices. Daarnaast zal het ‘corporate-owned, personally enabled (COPE)-model populairder worden. Dit betekent dat organisaties dure PC’s en laptops gaan vervangen door goedkopere alternatieven, zoals tablets. Dit geldt met name voor devices die worden gebruikt voor specifieke toepassingen of devices met speciaal gebouwde applicaties.

Mobiel verkeer gaat internetverkeer met vaste aansluitingen voorbij
Nu er meer tablets worden verkocht dan PC’s, worden mobiele devices de primaire computerapparatuur voor veel eindgebruikers. De hoeveelheid data die wordt uitgewisseld via mobiele devices neemt enorm toe, dus moeten IT-afdelingen beter nadenken over de draadloze netwerkbandbreedte en -capaciteit. Toen tablets nog vooral secundair werden gebruikt, was de kwaliteit van de dienstverlening rondom problemen minder van belang – mensen konden tenslotte altijd nog terugvallen op hun PC. Nu steeds meer werknemers toegang hebben tot bedrijfskritieke apps en data, worden betrouwbaarheid en service levels steeds belangrijker. Het mobiele netwerk moet aanzienlijke hoeveelheden mails, apps en data op de mobiele devices kunnen verwerken.

Peter van Leest, Country Manager Netherlands van Citrix
 
 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!