Redactie - 20 januari 2014

Met Cisco ACI wordt IT weer relevant voor de business

 

Begin november 2013 lanceerde Cisco zijn ACI (Application Centric Infrastructure) -propositie. Deze nieuwe benadering van netwerkinfrastructuren, die gezien kan worden als de volgende generatie Software Defined Networking (SDN), gaat voor grote veranderingen zorgen op het gebied van netwerk- en infrastructuurbeheer.

Met ACI krijgen we de mogelijkheid om netwerken grotendeels via software te configureren en veel configuratie- en monitoringprocessen te automatiseren. Praktisch gezien betekent dit bijvoorbeeld dat softwaretoepassingen straks in staat zijn om het netwerk geheel automatisch optimaal te configureren voor nieuwe bedrijfstoepassingen. Dat is een enorme stap vooruit, omdat organisaties hiermee veel minder tijd nodig hebben om nieuwe toepassingen bedrijfsbreed uit te rollen.

Tegelijkertijd krijgt het netwerk hiermee de flexibiliteit om volautomatisch te reageren op veranderingen in de operationele omstandigheden op het netwerk en op de wisselende behoeften van organisaties. De directe koppeling met bedrijfstoepassingen biedt ook nieuwe mogelijkheden voor het monitoren van de prestaties, zodat direct – en desnoods automatisch – kan worden ingegrepen als dat nodig is.

Voor Comstor en onze channelpartners en resellers biedt de innovatie van Cisco ACI een hoop mogelijkheden om onze rol richting klanten naar een hoger niveau te tillen. Natuurlijk is onze rol van verzender van ‘dozen’ allang veranderd in die van een value-added business partner, maar dit zal nu nog belangrijker worden. Ook voor onze partners. Daartoe zal echter ook de set van skills moeten veranderen. De netwerkengineer die zijn dagen vulde met handmatig configureren van allerlei netwerkswitches en routers, zal zich veel meer kunnen profileren als een technisch specialist die bedrijven concreet ondersteunt bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Het interessante aan ACI is namelijk dat het IT hiermee weer relevant wordt voor de business, in plaats van alleen een faciliterende rol te spelen. De monitoring- en configuratiemogelijkheden van ACI kunnen namelijk worden gebruikt om snel en helder inzichtelijk te maken hoe bedrijfsapplicaties presteren, waar verbeteringen mogelijk zijn en welke investeringen het meeste rendement opleveren. Dat zorgt weer voor nieuwe mogelijkheden om SLA’s op te stellen en afspraken te maken over de gewenste prestatieniveaus.

Dit alles opent nieuwe deuren voor echt advieswerk en dat is precies waar veel organisaties behoefte aan hebben. Ze zijn niet geïnteresseerd in technische kenmerken en specs; ze willen weten hoe hun processen en toepassingen presteren, waar deze verbeterd kunnen worden en hoe ze dat concreet moeten aanpakken. En vooral ook: hoe die verbeteringen te meten zijn!

Gelukkig is het niet zo dat partners voor ACI meteen moeten omschakelen. De nu beschikbare ACI-hardware kan namelijk op twee manieren worden ingezet. In eerste instantie als een standalone oplossing, waarbij de hardware er vrijwel hetzelfde uitziet als een NX-OS switch met een zeer hoge dichtheid. Dit maakt het voor partners die al Nexus-hardware leveren en beheren gemakkelijk om ermee van start te gaan. Op een later moment, wanneer de ACI-controller en andere ondersteunende technologieën beschikbaar zijn, kan dan omgeschakeld worden naar de echte fabric- en ACI-mode.

In eerste instantie zal Cisco ACI vooral interessant zijn voor grote organisaties met grote datacenters, in het bijzonder service- en cloudproviders. Maar net als met andere technologie, zullen ACI-functionaliteit en mogelijkheden de komende jaren ook geleidelijk doorsijpelen naar middelgrote en kleine organisaties. In wat voor vorm dat zal zijn, is nu nog niet duidelijk. Maar een ding is zeker: met de introductie van Cisco ACI gaat de traditionele netwerkmarkt echt veranderen en voor channelpartners die snel inspelen op deze verandering komen er een hoop nieuwe kansen.

Thuur Tonnaer, Managing Director Comstor Benelux & Nordics

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!