Redactie - 08 april 2014

Tijd voor een nieuwe stap – leven na Windows XP

 

Microsoft biedt niet langer ondersteuning voor Windows XP. Het einde van de wereld? Nee, dat niet, maar voor organisaties die nog met Windows XP werken breekt er een lastige periode aan. Momenteel draait bij 15 procent van de middelgrote tot grote bedrijven zo’n 10 procent van hun pc’s nog op Windows XP. Zij hebben dus nog niet compleet de overstap gemaakt naar een nieuw besturingssysteem.

Waarom hebben zoveel bedrijven moeite om over te stappen?

De overstap naar een nieuw besturingssysteem wordt meestal geïnitieerd door de IT-afdeling, zij zien het als een ‘opfrissing’ van hun technologie. Vaak zijn zowel uitvoerende ondersteuning als budget hierbij beperkt. IT-organisaties weten hoe ze een systeemback-up moeten maken, hoe ze apps moeten testen en inpakken en hoe ze pc’s moeten installeren. Op basis van deze kennis, technische data en hun gezonde verstand maken zij vervolgens een inschatting van de omvang van het project, waarbij de zakelijke context vaak ontbreekt. Door slechts te gissen welke resources nodig zijn om de overstap te maken worden ambitieuze plannen gemaakt en wordt het project in gang gezet.

Hoe verder je gaat, hoe moeilijker het wordt

Het kan echter even duren totdat je erachter komt dat je onbekend terrein betreedt. Het voorbereiden van een back-up, de applicaties en de uitrol van de infrastructuur, samen met de ondersteunende logistiek, is puur werk van de IT-afdeling, dus dat verloopt zonder problemen. Status reports staan op groen tot aan de grote dag van de overstap waar ze op rood springen. Het wordt namelijk pas ingewikkeld wanneer IT moet schakelen met de rest van de organisatie. Zij hebben vaak andere eisen en verwachtingen dan de IT-afdeling. En omdat ze niet hebben samengewerkt vanaf het begin wordt het gat tussen de verwachtingen steeds groter en moeilijk te overwinnen.

Vanuit mijn ervaring bij Avanade heb ik veel organisaties gezien die de eerste helft van het implementatieproces zonder problemen doorkwamen. De keerzijde is dat dit waarschijnlijk de makkelijkste 50 procent is. In de tweede fase komen er steeds ingewikkeldere zaken aan bod wat er voor zorgt dat het project extreem vertraagt of zelfs on hold wordt gezet. Normaal gesproken geven organisaties prioriteit aan diegene die het meeste klaar zijn voor de implementaties. Dit zijn de gebruikers die bijvoorbeeld geen bijzondere eisen hebben, zoals dat ze maar een klein aantal standaard apps nodig hebben, en die afkomstig zijn uit een grote groep die kan worden gepusht naar de migratiedatum.

De impact van een migratie is voor alle gebruikers merkbaar

Organisaties moeten zichzelf afvragen of ze klaar zijn voor de complexiteit van hun resterende implementaties. Diversiteit van apps is groot, wat betekent dat elke app die wordt voorbereid zorgvuldig gekozen moet worden om zo de grootste groep gebruikers te bedienen. De volgorde waarop je de apps behandelt is dus van groot belang. De planning en communicatieprocessen moeten bereidwilligheid, organisationele prioriteiten en inzetbeperkingen bevatten om het aantal geplande implementaties te maximaliseren.

Om dus de overstap te kunnen maken van Windows XP naar een nieuw besturingssysteem is het belangrijk om elk ambitieus plan uit te dagen en te zoeken naar harde data over welk werk nog gedaan moet worden en de voortgang die is gemaakt. Hierbij kan een ervaren partner helpen om duidelijkheid te bieden en het project te versnellen. In de loop der jaren hebben we organisaties, groot en klein, met in totaal ruim 7,5 miljoen apparaten geholpen met de migratie naar nieuwere versies van Windows en ze geholpen een op maat gemaakt business change-programma op te zetten. Bij Avanade begrijpen we dat zo’n migratie de hele organisatie aangaat en dat het meer is dan alleen een implementatie van een technologie.

Johann Corlemeijer, Vicepresident Technical Infrastructure bij Avanade

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!