Redactie - 14 april 2014

Je hoeft niet naar de cloud

 

Bij een training over nut en risico van cloud computing krijg ik nog wel eens de vraag: “ja, dat is wel mooi, al die cloud voordelen, maar hoe krijg ik mijn legacy applicaties in de cloud?”. De gedachte daarbij is dat het nogal veel werk is om alles in de cloud te zetten, en bovendien mogelijk riskant.

Mijn antwoord daarop is dan: “ben je gelukkig met je applicatie?”. Als het antwoord dan ja is, vraag ik of men gelukkig getrouwd is. “als je gelukkig getrouwd bent, ga dan niet scheiden”. Het hoeft niet! In elk huwelijk vallen natuurlijk wel eens woorden, maar daarmee loopt het huwelijksbootje nog niet meteen op de klippen.

De ingenieurs krijg ik dit punt beter uitgelegd met een andere oude wijsheid: “if it ain’t broke, don’t fix it!”. En bedrijfseconomen snappen dat een business case met veel downside risico en weinig upside voordeel kansloos is op de directietafel, los nog van de migratiekosten van het systeem.

We hoeven het dan nog niet eens te hebben over of de vraag of de gewenste applicatie al wel beschikbaar is in de cloud.

De reseller kan zijn klant zo gerust stellen, en blijven ondersteunen in de inzet van applicaties die zich hebben bewezen.

Maar soms is men niet zo gelukkig meer met de applicatie. Het systeem is verouderd, knelt, geeft geen toegang aan zakenpartners, of is simpelweg toe aan een forse upgrade. In dat geval is de business case voor niets doen een stuk slechter. En dan zou de cloud wel eens voordelen kunnen bieden die de risico’s van cloud gebruik goed kunnen compenseren.

Wat we ook zien is dat cloud gebruikt wordt voor zaken die nu niet of slecht worden gedaan. Aan de IT kant kunnen we dan denken aan betere backup, disaster recovery, of betere spam en virus filtering.

Laat je niet verrassen door je klant

Resellers die hun klanten voor willen zijn en willen bijstaan in deze keuzes zouden er dus goed aan doen om zich te verdiepen in de voor- én nadelen van cloud gebruik zodat ze een gesprekspartner kunnen blijven, en niet verrast worden door klanten die de mogelijkheden beter zien dan zij. Cloud computing brengt veel veranderingen, die niet allemaal in het voordeel van de reseller zijn. Maar ook aan cloud gebruik zit voor de reseller nog aardig wat handel, om te beginnen in advies en projecten werk.

Door: Peter HJ van Eijk

Peter HJ van Eijk ontwikkelt en geeft regelmatig cloud trainingen, kijk op http://www.clubcloudcomputing.com/calendar/ voor de trainingsagenda.

+31 6 22684939

peter@clubcloudcomputing.com

http://www.clubcloudcomputing.com/nl/over/

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!