Redactie - 12 juni 2014

Welkom bij de renaissance van open source


Hoewel open source altijd al populair is bij ontwikkelaars, verschuift de technologie nu dankzij steeds betrouwbaardere veiligheid en agility van de rand van technologie steeds vaker naar het centrum van ondernemingen. Tom Erickson, CEO van Acquia, vertelt in zijn blog waarom open source juist nu interessanter wordt:

In een tijdsbestek van slechts een paar jaar zijn door open source bedrijven opgestaan die enorm interessant zijn voor de investeringsgemeenschap. Waar in 2011 nog 307 miljoen dollar werd geïnvesteerd in open source bedrijven, lag dat in 2012 al op 553 miljoen dollar. Durfkapitaalfondsen investeerden in bedrijven als MongoDB, Open Stack, Cloudera, Puppet Labs en Hortonworks. Deze bedrijven lossen namelijk moeilijke uitdagingen op het gebied van cloud en big data sneller op dan proprietary softwareleveranciers.

Waar komt deze stijging in interesse vandaan? Open source software bestaat immers al jaren en vaak werd deze geïmplementeerd door ontwikkelaars die van de vrijheid en flexibiliteit gebruik wilden maken om bij te kunnen dragen aan de evolutie van hun favoriete platforms. Er waren al vroeg veelbelovende bedrijven. Linux bewees zichzelf bijvoorbeeld voor veel bedrijven als een snel, effectief serverplatform voordat het tot één van de grootste open source gemeenschappen uitgroeide. Nu is Linux het top drie grootste web client operating systeem in de wereld.

Vandaag de dag is open source niet langer een toevallige technologische uitschieter. Vaak is het de drijvende kracht voor bedrijven. Een paar belangrijke factoren hebben open source aantrekkelijker gemaakt voor bedrijven:

Innovatie en samenwerking: Open source technologie stelt ontwikkelaars in staat om bij te dragen aan projecten waar ze in geïnteresseerd zijn. Hierdoor wordt talent uit alle hoeken van de wereld aangetrokken. Deze internationale bijdragen zorgen ervoor dat open sources technologieën en platformen sneller ontwikkeld worden en dat bugs er sneller uitgehaald worden. Zo ligt de snelheid van innovatie bij open source veel hoger dan bij proprietary tegenpolen. Bovendien zijn ontwikkelaars nu ook steeds meer in staat om technologie aankopen binnen hun bedrijf te doen. Dit betekent dat open source vaker op de beslissingentafel terecht komt.

Agility en time to market: De traditionele roadmap aanpak zorgde er in het verleden voor dat organisaties langzaam bewogen. Die beweging vond plaats in het tempo dat werd bepaald door de softwareleverancier. Met open source kunnen bedrijven zelf beslissen hoe snel ze hun eigen ontwikkelingen willen uitvoeren. De technologische agile methodiek werkt op verschillende manieren met open source mogelijkheden en, misschien nog wel het belangrijkst, agility helpt bedrijven de roadmap van proprietary softwareleveranciers te elimineren.

Veiligheidsobstakel overwonnen: De grote vraag rond open source software is nog steeds: is het veilig? In de afgelopen tijd hebben open source projecten bewezen veiliger te zijn dan die van de proprietary tegenhangers. Dit komt doordat het grote aantal ontwikkelaars hun software steeds wereldwijd updaten. Zie het als een constante veiligheidsbeheerfunctionaliteit. Toen bedrijven zich gingen realiseren dat veiligheid in open source juist verschil maakt in plaats van dat het een uitdaging is, werd hierdoor een radicale verandering geïntroduceerd in het acceptatieniveau van de bedrijfswereld.

De digitale revolutie en de daaruit voortvloeiende stijging van big data: De grootste drijfveer in de open source renaissance is misschien wel de interne marktkracht die de manier waarop bijna elk bedrijf wereldwijd zaken doet heeft veranderd. De digitale wereld ontwricht bijna elk onderdeel van een bedrijf en dit, gecombineerd met internet dat nu bijna alles verbindt, zorgt voor een enorme toename van informatie. Open source is de enige manier waarmee omgegaan kan worden met oneindige hoeveelheden data, voorkeuren en inputs van alle technologiegebruikers. Big data, personalisatie en ongekende onderlinge verbondenheid zorgen ervoor dat open source de beste potentiële technologie is om mee te opereren en beheren in dit tijdperk van digitale revolutie.

Digitale revolutie: oude bedrijfsmodellen verdwijnen

Nu de digitale revolutie verder marcheert, wordt de traditionele manier van zakendoen volledig op zijn kop gezet. Een recent onderzoek van Black Duck en North Bridge Venture Partners laat zien dat executives vaker willen werken met open source gemeenschappen om projecten positief te kunnen beïnvloeden. Vaak vereist dit een leiderschapsrol om verandering van binnenuit te sturen. In werkelijkheid zegt 61 procent van de respondenten dat ze dit type van open source innovatie zien als het vooruit leiden van de technologie industrie.

Deze trend komt al vaak voor in de big data wereld. Zo heeft een bedrijf als Jaspersoft bijvoorbeeld een open business intelligence oplossing ook is de vraag naar analyse en interpretatie van ongelimiteerde input makkelijk uitvoerbaar gemaakt voor bedrijven. MongoDB (het bedrijf achter de populaire NoSQL database met dezelfde naam) bouwt een infrastructuur die nodig is voor niet alleen het schalen van operaties, maar ook om de steeds veranderende databehoeften te kunnen bijhouden. Ongeacht waar deze data zich bevindt.

Je kunt niet aan big data denken zonder ook te denken aan Apache Hadoop, genoemd naar de knuffel van de zoon van de maker. Het Hadoop raamwerk maakt gedistribueerde verwerking van grote datasets mogelijk in clusters van computers. Hadoop is ontworpen om van een enkele server op te schalen naar duizenden machines zodat computers data in enorme volumes aankunnen. Er zijn nieuwe Hadoop-gebaseerde bedrijven zoals Cloudera, Hortonworks en MapR.

Er zijn veel aanleidingen voor een massale marktverschuiving naar open source, maar de kern is dat elke bedrijfsbeslissing neer komt op agility. De kracht van open source is eindeloos wanneer organisaties gaan profiteren van de verbintenis en samenwerking tussen executive teams en ontwikkelaars over de hele wereld. Terwijl de uitdaging om bij te blijven met de snel veranderende markten nooit zal verdwijnen, zal open source het gat sluiten door bedrijven beter, sneller en slimmer te maken dan ze zich ooit konden voorstellen. 

Tom Erickson, CEO van Acquia

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!