Herstel, groei en perspectief
05-08-2014
Deel dit artikel:

Herstel, groei en perspectief


Het is nog lang niet in elk segment van de Nederlandse economie even zichtbaar, maar wij hebben het afgelopen jaar gemerkt dat onze markt over de hele linie is aangetrokken. De economie is zich wat ons betreft duidelijk aan het herstellen en een van de gevolgen is een toegenomen investeringsbereidheid, ook bij de wat kleinere bedrijven. Dit gekoppeld aan een bijzonder grote inspanning van onze partners heeft voor ons in Nederland een groei van meer dan 10 procent opgeleverd!

We sluiten binnenkort ons boekjaar af, maar het is nu al duidelijk dat we een zeer succesvol jaar achter de rug hebben. Onze partners hebben niet alleen voor meer groei gezorgd, maar tegelijk ook voor een groter marktaandeel. Dé grote groeimarkt in het afgelopen jaar was het datacentersegment. In dit segment hebben we ook een aantal nieuwe partners weten aan te trekken. Het resultaat: meer dan 50 procent groei. Alles rondom mobility heeft ook voor een mooie groei gezorgd, maar dat zal niemand verbazen. Er is ook een markt die aan het krimpen is, namelijk enterprise networking. Alleen, dat geldt niet voor ons. Want ondanks die teruggang hebben we daar ook groei kunnen realiseren.

Get Connected 

Prima resultaten, maar die zijn er natuurlijk niet vanzelf gekomen. Onze cloudpropositie is veel sterker geworden, onder meer door investeringen van partners - met name KPN - in Collaboration-as-a-Service en in Infrastructure-as-a-Service. Maar misschien belangrijker nog is dat we het afgelopen jaar meer partners hebben getraind dan ooit tevoren. We hebben erg veel aandacht besteed aan de kennisoverdracht en kennisvergaring, zowel op technisch gebied als op salesgebied. Ik denk dat deze ‘Get Connected’ trainingen absoluut hebben bijgedragen aan de grote groei.

Juichverhaal

De vraag is natuurlijk of ik volgend jaar weer zo’n juichverhaal kan houden. De economische vooruitzichten zijn alvast goed. De Nederlandse Bank verwacht zelfs in 2015 en 2016 het hoogste groeitempo sinds het uitbreken van de kredietcrisis. In onze markt zie ook geen enkele aanwijzing voor een afremming. Dat is mooi, maar zeker geen reden om achterover te leunen. Want er zullen toch zaken veranderen, en ik hoop dat onze partners daarin meegaan.

Allereerst zullen we veel meer aandacht gaan besteden aan security, als een geïntegreerd fundament onder ons totale aanbod. Security-oplossingen bieden we natuurlijk al langer aan, maar nu is dankzij een aantal overnames ons security-aanbod over de hele linie op orde. Verder zou ik onze partners willen oproepen om goed te kijken naar hun cloudproposities. Wat mij betreft is de cloud nu ook echt mainstream geworden en dat betekent dat er nog veel meer vraag komt naar cloudoplossingen. Natuurlijk niet van het ene moment op het andere, het zal geleidelijk gaan. Maar ik ben er van overtuigd dat het een onomkeerbare ontwikkeling is, waar partners absoluut op moeten inspelen. Ik verwacht dat op de langere termijn het grootste deel van de IT echt uit de cloud zal komen.

Application economy 

Een belangrijke trend wordt nu de integratie van applicaties binnen datacenters. Waar nu nog meestal de focus ligt op de IT-infrastructuur, verwachten we steeds meer aandacht voor de rol van de applicatie voor de business,  en in het verlengde daarvan meer aandacht voor een optimale ondersteuning van die applicatie. We gaan naar een ‘application economy’: applicaties moeten zo snel mogelijk uitgerold worden en de IT-infrastructuur mag geen barrière zijn. Er liggen dus weer nieuwe kansen voor onze partners. Hier kom ik graag over een jaar op terug!

Fred Gerritse, Director Partner Organization & Commercial Segment van Cisco Nederland

 

Terug naar nieuws overzicht