Crisis leidt tot minder outsourcing in West-Europa

Crisis leidt tot minder outsourcing in West-Europa

Crisis leidt tot minder outsourcing in West-Europa

10-08-2012

Crisis leidt tot minder outsourcing in West-Europa


Wereldwijd groeit de markt voor IT outsourcing (ITO) dit jaar met 2,1 procent naar een omzet van 251,7 miljard dollar. Maar in West-Europa neemt de vraag door de economische crisis af met 1,9 procent.

De economische crisis in Europa is eind 2011 verslechterd, waardoor bedrijven en overheden voorzichtiger zijn geworden met het uitbesteden van IT, aldus Gartner. Bedrijven vertragen hierdoor hun strategie om hun concurrentiepositie te verbeteren in plaats van alleen maar kostenbesparingen door te voeren.

Europese overheden zijn heel voorzichtig met hun IT-budget en als ze gaan outsourcen. En als ze dat doen moet dat zo efficiënt mogelijk gebeuren en leiden tot besparingen in IT-uitgaven.

Gregor Petri, research director bij Gartner, zegt dat cloud computing diensten, die vallen onder Infrastructure as a Service (IaaS) dit jaar met 48,7 groeit naar een omzet van vijf miljard dollar. Hierbij worden vooral standaard IT-diensten in geautomatiseerd in de cloud gezet. Dat leidt tot betere diensten, flexibiliteit en een reductie van personeelskosten. Door overheidsregels rond privacy en compliance in bepaalde landen zullen niet snel overal clouddiensten worden uitgerold, zeker al het om lokale cloudiensten gaat.

De meest groei zit in de regio Azië en Pacific waar het in een aantal landen economisch voor de wind gaat. Dat geldt ook in Noord-Amerika waar organisaties vaker kiezen voor managed services, zo zegt het onderzoeksbureau.

Wereldwijd zullen meer bedrijven hun applicaties uitbesteden. In 2012 is deze markt goed voor bijna 49 miljard dollar, aldus Gartner

Het uitbesteden van datacenter diensten daalt met 33,5 procent omdat de meeste bedrijven hun datacenters hebben gemoderniseerd. Alleen nog het middensegment en het mkb kiezen de komende vier vaker voor datacenter outsourcing.

Lees meer in het Gartner rapport: Forecast Analysis: IT Outsourcing, Worldwide, 2010-2016, 2Q12 Update.


Door: Witold Kepinski 

Terug naar nieuws overzicht