BSA: 'Inzet van cloud computing blijft achter in Europa'
30-08-2012

BSA: 'Inzet van cloud computing blijft achter in Europa'


Cloud computing is een van de snelst groeiende segmenten in de wereldwijde technologiemarkt. Toch gebruikt minder dan een kwart van de Europese pc-gebruikers clouddiensten. In een onderzoek onder bijna vierduizend pc-gebruikers in negen Europese landen gaf slechts 24 procent van de respondenten aan cloudapplicaties als online e-mail- en tekstverwerking te gebruiken. Wereldwijd is dat percentage 34 procent. Daarnaast kent een grote meerderheid van de Europese pc-gebruikers het cloud computing-concept niet. 65 procent zegt er nooit van gehoord te hebben of het alleen van naam te kennen.

De gegevens zijn afkomstig van een breder onderzoek onder Europese computergebruikers dat eerder dit jaar is uitgevoerd door Ipsos Public Affairs in opdracht van de Business Software Alliance. “Cloud computing biedt enorme voordelen voor de Europese economie. Overheden, bedrijven en consumenten hebben toegang tot hoogwaardige software en IT-middelen op een manier die efficiënter en kosteneffectiever is dan ooit tevoren”, zegt Robert Holleyman, voorzitter en CEO van de BSA. “Helaas hebben computergebruikers in de EU maar weinig kennis van cloud computing. Zij hebben nog niet de stap gemaakt om te profiteren van de mogelijkheden.”

Uit het onderzoek blijkt dat bekendheid met cloud computing sterk varieert per land in Europa. Ongeveer een op de vier pc-gebruikers in het Verenigd Koninkrijk (28) procent) en Griekenland (24 procent) zegt goed bekend te zijn met het concept. In Polen en Frankrijk zijn dat er maar een op de tien. Wat opvalt, is dat het gebruik van cloud computing het hoogst is in Griekenland en Roemenië (39 procent). Dat is aanmerkelijk hoger dan het EU- en wereldwijde gemiddelde. Ter vergelijking: in Duitsland is het percentage 17 procent, in België 18 procent en Frankrijk 19 procent. Dit contrast weerspiegelt een bredere wereldwijde trend waarbij opkomende markten de volwassen markten hebben ingehaald als het gaat om het gebruik van cloud-diensten.

Binnen de gehele Europese Unie zegt 86 procent van de respondenten die wel clouddiensten gebruiken dat zij cloudapplicaties gebruiken voor persoonlijk gebruik. Het gaat meestal om gratis diensten. Slechts 29 procent maakt zakelijke gebruik van de cloud. Wereldwijd is dat 33 procent. In Europa zijn de meestgebruikte cloudapplicaties e-mail (79 procent), online tekstverwerking (36 procent) en foto-opslag en online games (beide 35 procent).

In de herfst van 2012 publiceert de Europese Commissie haar Cloud Computing Strategy for the European Union als eerste stap in het stimuleren van het gebruik van de cloud in de gemeenschappelijke markt. De BSA spoort beleidsmakers aan om een brede wereldwijde benadering van cloud te omarmen. Dat zorgt ervoor dat Europese eindgebruikers en cloudleveranciers alle voordelen van het concept genieten.

“Bij cloud computing gaat het om schaal,” zegt Holleyman. “Om alle voordelen ten volste te benutten, heeft Europa een samenhangend gemeenschappelijke digitale markt nodig die wereldwijd is geïntegreerd. Daardoor zijn gebruikers in de Europese Unie ervan verzekerd dat zij vrijuit kunnen kiezen uit de beste clouddiensten. Zodat Europese cloud-providers kunnen profiteren van de groeimogelijkheden in 's werelds snelst groeiende markten buiten Europa.”


Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud