Redactie - 18 september 2012

Marktanalyse Computer Profile: Microsoft neemt sterke positie in DBMS-markt


De markt voor DBMS-software heeft slechts een beperkt aantal aanbieders. Slechts 5 DBMS-leveranciers kennen op de Nederlandse zakelijke markt een gebruikersgroep die boven de 1 procent van de bedrijfsvestigingen uitkomt, namelijk Microsoft, Oracle, IBM, Progress en Sybase.

Dit blijkt uit analyse van ruim 6.000 interviews, die Computer Profile heeft gehouden over het gebruik van DBMS-oplossingen bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met ten minste 50 medewerkers. De meest voorkomende DBMS-toepassing bij deze organisaties is Microsoft SQL Server. Van alle geïnventariseerde DBMS-systemen betreft 58 procent een SQL Server oplossing. Binnen alle vier de, door Computer Profile, onderscheiden marktsegmenten vormen de Microsoft-oplossingen de grootste groep. DBMS-systemen van Oracle vormen telkens de tweede meest voorkomende oplossingen.

MySQL
De concurrentie voor Microsoft is het grootst in het publieke domein waar Oracle de belangrijkste competitie vormt. Bij overheidsinstellingen is Oracle met een aandeel van 41 procent zelfs het grootst, Microsoft heeft hier een aandeel van 38 procent. Bij onderwijsinstellingen en instellingen uit de gezondheidszorg is Microsoft weer het best vertegenwoordigd met een aandeel van circa 67 procent in beide branches. MySQL, voortaan ook in het portfolio van Oracle, kent één branche met een duidelijk bovengemiddeld aandeel, namelijk het onderwijs. Hier is 14 procent van de DBMS-oplossingen een MySQL-toepassing.
 
Oracle DBMS
Als naar de ontwikkeling in de afgelopen jaren wordt gekeken, wordt de sterke positie van Microsoft nog duidelijker. In 2006 gaf 48 procent van de bedrijfsvestigingen aan 1 of meerdere SQL Server-systemen te gebruiken. Medio 2012 bedraagt dit percentage een kleine 64 procent van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen. In 2006 gaf 28 procent van de bedrijfsvestigingen aan een Oracle DBMS te gebruiken. Na wat fluctuaties in de tussenliggende jaren ligt dit percentage in 2012 ongeveer op hetzelfde niveau. Een licht stijgende trend zien we in deze periode voor MySQL. Voor zowel IBM, Progress en Sybase daalt het percentage vestigingen dat gebruikmaakt van hun DBMS lichtjes in de benoemde periode.

Waar draait de DBMS-oplossing
Steeds vaker zien we dat bedrijven en bedrijfsvestigingen er voor kiezen om software niet langer op de eigen locatie te laten draaien, maar om dit onder te brengen op een externe locatie. Voor de gebruikte DBMS-oplossingen heeft Computer Profile gevraagd of deze toepassing op de eigen locatie draait, op een andere locatie maar wel binnen de eigen organisatie (hoofdkantoor/centraal datacenter), of dat hiervoor gebruik wordt gemaakt van een datacenter van een externe dienstverlener. Hieruit blijkt dat 71 procent van DBMS-oplossingen nog altijd op de eigen locatie draait. Voor circa 22 procent van de geïnventariseerde DBMS-systemen geldt dat ze binnen de eigen organisatie draaien, maar wel op een andere locatie. Voor 7 procent van de toepassingen geldt dat deze binnen de omgeving van een externe dienstverlener draaien.

Door: Witold Kepinski

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!