Onderzoek Trend Micro naar staat van beveiliging MKB: sterke toename BYOD en beveiligingsincidenten

Onderzoek Trend Micro naar staat van beveiliging MKB: sterke toename BYOD en beveiligingsincidenten

Onderzoek Trend Micro naar staat van beveiliging MKB: sterke toename BYOD en beveiligingsincidenten

20-09-2012

Onderzoek Trend Micro naar staat van beveiliging MKB: sterke toename BYOD en beveiligingsincidenten


Per maand raakt 4,3 procent van de endpoints binnen het MKB besmet. Dit komt neer op een infectieratio van 52,1 procent op jaarbasis. Dit blijkt uit onderzoek onder 100 IT-beveiligingsproviders voor het MKB van Osterman Research in opdracht van Trend Micro.

Volgens het onderzoek nam het aantal Android-toestellen binnen het MKB met 7,1 procent toe ten opzichte van vorig jaar. Voor iPhones en iPads was dit respectievelijk 3,1 en 1,9 procent. Over de afgelopen jaren rapporteerde een groeiend aantal MKB-organisaties beveiligingsincidenten door web- of e-mailgebruik. Tussen 2007 en 2012 is er een groei van 35 procent in webaanvallen en een toename van 12 procent in e-mailaanvallen waar te nemen.

Patrick Dalvinck (foto), Regional Director Benelux bij Trend Micro: “Vandaag de dag worden er meer smartphones verkocht dan computers. Terwijl bij de ontwikkeling van bedrijfssystemen beveiliging standaard wordt meegenomen, is dat bij mobiele apparaten niet het geval. Met alle bedrijfsinformatie die tegenwoordig wordt opgeslagen op mobiele apparaten en de trend dat er steeds meer gerichte aanvallen zijn op specifieke bedrijven en personen, is het risico op data verlies en diefstal groot.” 

BYOD in opmars binnen MKB
Medewerkers binnen het MKB gebruiken steeds vaker hun eigen mobiele apparaten voor zakelijk gebruik. De gemiddelde MKB-er gebruikt een desktop, laptop, smartphone, tablet en een thuiscomputer met meerdere applicaties. Voor cybercriminelen is het dan ook eenvoudig binnen te dringen in een MKB-organisatie. Ze gebruiken hiervoor technieken als het besmetten van endpoints met malware en social networking waarbij de apparaten met Android en iOS het meest populair zijn.

1 miljard dollar diefstal
Gegevensdiefstal wordt steeds kostbaarder. Alleen vorig jaar al is er meer dan 1 miljard dollar gestolen van bankrekeningen van MKB-bedrijven. Naast consequenties als financieel verlies of potentieel verlies van gevoelige gegevens, zijn MKB-ers tijd en geld kwijt aan het opschonen van de apparaten na een beveiligingsincident. Volgens Osterman Reseach kost het een IT service provider gemiddeld 72 minuten om één apparaat op te schonen. 

Het onderzoek laat daarnaast zien dat 5,2 procent van de tijd van IT-ers wordt gespendeerd aan het beheer van e-mailbeveiliging. De meeste MKB-bedrijven updaten hun malware-beveiliging een paar keer per dag, waardoor ze een groter risico lopen op infectie dan bedrijven die realtime beveiliging - in de cloud - hebben geïmplementeerd. Daarnaast resulteren cloud-oplossingen in lagere kosten, minder IT-resources, tijdsbesparing als het gaat om het opschonen van apparaten en minder beheertijd.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security