Redactie - 26 oktober 2012

Mobiele werkers dagen IT-afdeling uit door toenemend gebruik van eigen apparatuur en applicaties


Uit onderzoek van Unisys blijkt dat er een steeds groter gat ontstaat tussen de groeiende groep mobiele werkers en de IT-afdelingen van de bedrijven die ze ondersteunen. Een selecte groep, de zogenaamde ‘mobiele elite’, zorgt voor innovatie en verandering binnen de bedrijven waar zij werken. Daarmee creëren zij de vraag naar ondersteuning en beveiliging bij hun IT-afdelingen. Vaak hebben deze afdelingen een ander standpunt wat betreft het gebruik van en de toegang tot deze apparatuur.

Het derde onderzoek op rij van Unisys inzake consumerisation of IT is gebaseerd op de resultaten van twee verschillende, maar onderling gerelateerde onderzoeken uitgevoerd in een negental landen, waaronder Nederland. Het eerste  onderzoek betrof een populatie van 2.600 werknemers (iWorkers) binnen bedrijven, gericht op het in kaart brengen van het gebruik van deze apparaten tijdens werktijd. Het tweede onderzoek bracht de houding van 590 bedrijfs- en IT leidinggevenden ten opzichte van deze technologieën in beeld. In Nederland namen 315 iWorkers en 43 IT-besluitnemers werkzaam bij grotere organisaties deel aan het onderzoek. Bijna 90 procent van deze respondenten werkt bij een bedrijf met meer dan 1000 werknemers.

Mobiele elite daagt IT-afdeling uit en bepaalt het tempo
Uit het gecombineerde onderzoek blijkt dat het meebrengen en gebruiken van persoonlijke apparatuur ten behoeve van werkdoeleinden wordt gedreven door een selecte groep op de werkvloer. Volgens Unisys en Forrester is dit de ‘mobiele elite’. Twintig procent van de Nederlandse iWorkers behoort tot deze elite die intensief en werkgerelateerd gebruik maakt van meerdere eigen mobiele apparaten en consumentenapplicaties

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de mobiele elite eerder geneigd is consumententechnologieën te gebruiken ten behoeve van klantbetrokkenheid, het bevorderen van innovatie en het verhogen van efficiëntie en productiviteit:

  • 69 procent van de mobiele elite in Nederland geeft aan dat het gebruik van persoonlijke apparatuur of applicaties zorgt voor hogere productiviteit en efficiëntie. Bij de gemiddelde iWorker is dit 46 procent.
  • 70 procent van de Nederlandse mobiele elite geeft aan dat persoonlijke apparatuur of applicaties hun tevredenheid over hun werk verhoogt. Onder de gemiddelde iWorker is dit 46 procent.
  • 41 procent van de Nederlandse mobiele elite vindt dat het gebruik van persoonlijke apparatuur of applicaties de samenwerking met collega’s verbetert, bij de gewone iWorker is dit 20 procent.
  • 42 procent van de mobiele elite in Nederland betaalt zelf de apparatuur die ze vervolgens (ook) gebruiken om tijdens hun werk. Bij de gewone iWorker is dit slechts 14 procent.

Kloof tussen iWorkers en IT-organisaties wordt groter
De ‘Bring Your Own’-trend wint aan terrein, van het gebruik van eigen apparatuur tot aan apps die werknemers zelf bekostigen. Uit het onderzoek blijkt tevens een kenniskloof tussen werknemersgebruik van consumententechnologien en de perceptie van de leidinggevenden:

  • 44 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan eigen apparatuur en applicaties te gebruiken omdat zij deze nodig hebben om hun werk uit te voeren en hun werkgever geen alternatief biedt. Slechts 12 procent van de Nederlandse business-  en IT- leidinggevenden vindt dat dergelijke apparatuur en apps belangrijk zijn voor hun personeel.
  • 74 procent van de Nederlandse business-  en IT-leidinggevenden is van mening dat hun werknemers een voorkeur hebben voor het gebruik van persoonlijke apparatuur en applicaties, simpelweg omdat ze deze ook privé gebruiken. Slechts 40 procent van de Nederlandse iWorkers bevestigt dit.
  • 88 procent van de mobiele elite in Nederland downloadt applicaties of software om hun werk uit te kunnen voeren, ook al ondersteunt hun organisatie deze technologieën niet.
  • 68 procent van de Nederlandse iWorkers gebruikt applicaties die niet worden ondersteund door de IT-afdeling van de werkgever. Zij doen dit om contact te onderhouden met hun klanten en partners.

Werknemers gebruiken deze niet-ondersteunde technologieën ondanks het feit dat hun werkgevers er niet blij mee zijn. Zo ziet 88 procent van de Nederlandse bedrijven het zakelijk gebruik van niet ondersteunde apps als mogelijke reden van ontslag.

Mobiele werkers creëren risico’s voor hun organisaties
Ruim een derde (37 procent) van de Nederlandse bedrijven geeft aan dat er beleid is opgesteld met betrekking tot smartphones die vanuit het bedrijf worden verstrekt. Het ontbreekt ze echter aan middelen/tools om dit beleid goed te handhaven. Daarentegen vindt 52 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven het verbeteren van de mobiele veiligheid een prioriteit voor het komende jaar. Daarnaast geeft 81 procent van de bedrijven aan reeds beveiliging op basis van een wachtwoord te hebben geïmplementeerd voor de mobiele apparatuur van hun personeel, of dit van plan te zijn binnen hetzelfde tijdsbestek.

“Werknemers die zich bewust zijn hoe mobiele technologieën hun productiviteit kunnen verbeteren zullen niet wachten op toestemming van IT om hun eigen apparatuur en apps te gebruiken. Echter door zover op de zaken vooruit te lopen, schenden ze mogelijk wel het beveiligingsbeleid van hun werkgever en creëren ze de nodige risico’s voor de organisatie.

IT beslissers zouden de innovatie, die deze altijd-verbonden en technisch bekwame iWorkers met zich mee brengen moeten erkennen, zich inzetten om hun behoeften te begrijpen, en met deze groep te werken aan wederzijds aanvaardbare mobiele oplossingen en IT-beleid. Met een dergelijke afstemming en akkoord kunnen zowel de iWorkers als IT-managers zich richten op samenwerking om zo de bedrijfsdoelstellingen nog beter te realiseren.” zegt Dennis Kosse, Solution Architect bij Unisys Nederland.


Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!