Vooral vraag naar online IT-freelancers
03-12-2012
Deel dit artikel:

Vooral vraag naar online IT-freelancers


Uit cijfers van Elance blijkt dat Nederlandse bedrijven online met name IT-ers inhuren. 58 procent van de online freelancers die wordt ingehuurd door Nederlandse bedrijven bestaat uit IT-ers. De IT-ers worden gevolgd door freelancers uit de creatieve sector (21 procent), de operationele- (16 procent) en marketing sector (3 procent). Web-programmeurs zijn het meest populair. PHP-specialisten zijn de meest populaire web-programmeurs (23 procent) gevolgd door HTML- (12 procent), CSS- en MySQL-specialisten (beide 10 procent) en Wordpress-bouwers (8 procent). Uit het Global Freelance Talent Report blijkt dat web-programmeurs met ruim 50 procent ook in 2013 weer koplopers zullen zijn met betrekking tot IT-klussen. Binnen de IT-sector worden zij met 45 procent op de voet gevolgd door programmeurs voor mobiele sites, webdesigners (41 procent) en grafisch vormgevers (34 procent).

Online freelancers inhuren steeds populairder in Nederland
Het totaal aantal online freelancers dat door Nederlandse bedrijven is ingehuurd is gestegen met 74 procent in de eerste negen maanden van 2012 ten opzichte van de eerste negen maanden van 2011. Wereldwijd was dit 56 procent. Het aantal Nederlandse opdrachtgevers dat zich registreerde op Elance steeg met 42 procent.

Waar vinden NL-bedrijven freelancers?
Nederlandse bedrijven huren meestal freelancers in uit Azië en Europa. De top-3 (van weggehaald) landen waar de meeste online freelancers vandaan komen zijn India (23 procent), de Oekraïne (18 procent) en de Filipijnen (13 procent). 
Kjetil Olsen, VP Europe bij Elance: “In Nederland zien we  ten opzichte van 2011 een enorme toename van het aantal bedrijven dat online op zoek gaat naar mensen die hun IT-project willen uitvoeren. De werkeloosheid in Nederland is relatief laag, daarom is het snel vinden van goede IT-freelancers een tijdrovende en dure klus. De snelheid die Elance biedt bij het snel inhuren van online freelancers bespaart bedrijven veel tijd. Ook zijn de kosten vaak lager doordat ze freelancers uit andere regio’s in de wereld kunnen inhuren.”

Terug naar nieuws overzicht