Tweederde van onbeveiligde smartphones van reizigers bevat bedrijfsgegevens

Tweederde van onbeveiligde smartphones van reizigers bevat bedrijfsgegevens

Tweederde van onbeveiligde smartphones van reizigers bevat bedrijfsgegevens

05-12-2012

Tweederde van onbeveiligde smartphones van reizigers bevat bedrijfsgegevens


Security leverancier Fortinet heeft op Facebook en LinkedIn een onderzoek gedaan naar het gebruik van smartphones  in Nederland. Het onderzoek bekeek hoe Nederlandse werknemers op reis omgaan met hun smartphone, beveiliging en bedrijfsdata.  Tijdens de aankomende feest- en vakantiedagen worden er veel reizen gemaakt waarbij de smartphone meegaat. Uit het onderzoek blijkt dat de smartphone door velen als onmisbaar wordt gezien,  96% van de ondervraagden neemt de smartphone dan ook  altijd mee zowel op (werk)reis als op vakantie. Daarnaast blijkt dat Nederlandse werknemers over de grens  voornamelijk op zoek zijn naar een gratis WiFi-verbinding voor hun smartphone (48% van de respondenten), in tegenstelling tot het verzekeren van een beveiligde verbinding (slechts 22%).

Nederlandse werknemers  surfen ook op reis graag op internet. Sociale media platformen zijn populair als men in het buitenland zit, 74% van de ondervraagden maakt gebruik van sociale media sites zoals Facebook en dergelijke. Op vraag wie verantwoordelijk is voor de beveiliging van de smartphone, schat 89% van de deelnemers in dat de beveiliging van het mobiele toestel zijn eigen verantwoordelijkheid is, en niet die van de werkgever. Toch heeft slechts 1 op 4 een antivirus en/of een antimalware geïnstalleerd.

Veel werknemers gebruiken smartphones om zakelijke mail te checken en bezitten vaak  ook een app om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Van alle respondenten verklaart 61% dat er werkgerelateerde data is opgeslagen op hun persoonlijke smartphone, maar slechts enkele werkgevers zijn ook op de hoogte van de bedrijfsregels hieromtrent, laat staan dat men deze toepast. Meer dan de helft van de onderzochten geeft aan nooit geïnformeerd te zijn over de bedrijfspolitiek met betrekking tot opslaan ervan bedrijfsgegevens, 32% erkent de bedrijfspolitiek te kennen, maar deze niet consequent toe te passen.

Theo Schutte, country manager Fortinet Nederland: “ Het wordt steeds gebruikelijker dat werknemers hun eigen smartphone gebruiken voor zakelijke doeleinden, maar er schort nog veel aan het bewustzijn als het gaat om de bescherming van het toestel én bedrijfsinformatie die erop staat. Veel respondenten geven aan dat ze geen idee hebben of er bedrijfsregels zijn die betrekking hebben tot het opslaan van bedrijfsdata. Daarnaast surfen ze in het buitenland via onveilige internetconnecties. Als er zoveel onwetendheid heerst, is het voor bedrijven zeer belangrijk dat ze zelf de controle over de IT-infrastructuur in handen nemen, door zowel de toegang als de uitgang van het bedrijfsnetwerk sterk te beveiligen.”

Nederland staat wereldwijd hoog genoteerd als het gaat om het internetgebruik en  websnelheden. Online werken is dankzij de toegang tot de vele internetpunten heel gebruikelijk en de smartphone is de afgelopen jaren dan ook een onmisbaar werkinstrument geworden. Voor werknemers is het vaak erg eenvoudig bedrijfsinformatie op hun smartphone te bewaren. Als  men  bedrijfsdata over de grens meeneemt wordt het risico op datadiefstal groter, omdat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van gratis, onbekende en onveilige draadloze netwerken. Bedrijven zullen hun werknemers beter moeten voorlichten over hun bedrijfsspolicies en de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van de toestellen meer naar zich toetrekken. De meest efficiënte strategie rond IT beveiliging vraagt een strikte controle en opvolging van zowel het netwerk, de gebruikers én de applicaties.Terug naar nieuws overzicht

Tags

Mobility
Mobility