Redactie - 14 december 2012

Onderzoek Trend Micro: groei in bedreigingen voor Android, de cloud en devices


Bedreigingen op Google’s Android, de cloud en lifestyle devices met een internetaansluiting zorgen ervoor dat het gevecht tegen cybercriminelen in 2013 complexer wordt dan ooit tevoren, blijkt uit het onderzoeksrapportvan Trend Micro, specialist op het gebied van virtualisatie- en cloud-beveiliging.

"In 2013 zullen mensen meer moeite hebben de veiligheid van hun gegevens op hun verschillende apparaten te waarborgen", aldus Raimund Genes, CTO van Trend Micro. "De verschillende platformen, besturingssystemen en beveiligingsmodellen zullen het voor de gebruiker moeilijker dan ooit maken om zich te beschermen tegen cybercriminaliteit."
Het Trend Micro rapport ‘Security Threats to Business, the Digital Lifestyle, and the Cloud’ schetst de tien grootste bedreigingen voor het bedrijfsleven en de consument voor 2013.

Belangrijkste voorspellingen

  • De belangrijkste bedreiging in 2013 zal afkomstig zijn van kwaadaardige Android apps. Trend Micro voorspelt dat er in 2013 een miljoen kwaadaardige Android apps zullen zijn. Eind 2012 waren dit er nog 350.000.
  • Malware voor traditionele pc’s neemt komend jaar af, maar de bedreigingen op apparaten met Android nemen daarentegen een grote vlucht.  
  • Door de opkomst van nieuwe digitale lifestyle devices kunnen bedreigingen op nieuwe en onverwachte plaatsen opduiken, zoals op televisietoestellen en in huishoudelijke apparaten.
  • Afrika zal de nieuwe veilige thuishaven worden voor voortvluchtige cybercriminelen.

Overige voorspellingen

  • Door trage implementatie van Windows 8door het bedrijfsleven zullen voorlopig alleen consumenten profiteren van de verbeteringen in de beveiliging.
  • Cybercriminelen zullen zich richten op cloud-diensten en datalekken zullen dan ook een serieuze bedreigingblijven vormen in 2013.
  • Consumenten zullen steeds vaker meerdere computerplatformen en devices gebruiken. Dit maakt de beveiliging van deze apparaten complexer.
  • Politiek georiënteerde aanvallen zullen in 2013 destructiever worden.
  • Conventionele malware-bedreigingen zullen zich blijven ontwikkelen, maar er zullen weinig nieuwe aanvallen bijkomen. Toch zullen de nieuwe aanvallen die verschijnen geavanceerder worden en moeilijk op te sporen zijn.  
  • Inspanningen om wereldwijde cybercriminaliteit aan te pakken zullen meer aandacht krijgen, maar het zal nog twee tot drie jaar duren om een sterk front te vormen tegen cybercriminaliteit.

"Het goede nieuws is dat het voor security-bedrijven het juiste moment is nieuwe standaarden te bepalen. En daarnaast nieuwe oplossingen te bieden, die de ondergrondse, door cybercriminelen gecreëerde economie kan ondermijnen", vertelt Genes. “Als dat gebeurt, kan 2013 de boeken in als een cruciaal keerpunt in de oorlog tegen cybercriminaliteit.”

Het gehele Nederlandstalige rapport is hier te downloaden.


Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!