Economische instabiliteit en cyberbedreigingen: de twee grootste gevaren voor bedrijven
16-01-2013
Deel dit artikel:

Economische instabiliteit en cyberbedreigingen: de twee grootste gevaren voor bedrijven


Bedrijven zien cyberbedreigingen als het op een na grootste gevaar na economische instabiliteit. Dit blijkt uit een onderzoek dat in juli 2012 werd uitgevoerd door B2B International in samenwerking met Kaspersky Lab. Bij dit onderzoek werden medewerkers van 3.300 bedrijven uit 22 landen over de hele wereld gevraagd naar hun mening over IT-beveiligingskwesties. Alle respondenten spelen een actieve rol bij het nemen van belangrijke bedrijfsbeslissingen, ook over IT-beveiliging.

In de toekomst zullen problemen rond cybercriminaliteit groter worden, zo denkt 42% van de deelnemers aan het onderzoek. Ze verwachten dat cyberbedreigingen in de komende twee jaar zelfs het grootste gevaar zullen vormen en de angst voor economische problemen achter zich zullen laten. Statistische gegevens van Kaspersky Lab laten zien dat cybercriminele activiteiten voortdurend toenemen. De angst is dus niet ongegrond. Spoorde Kaspersky Lab in 2011 dagelijks gemiddeld 70.000 nieuwe schadelijke programma’s op, eind 2012 waren dat er 200.000. De hoeveelheid mobiele malware specifiek gericht op Android groeit zelfs nog sneller: het aantal kwaadaardige objecten nam in 2011 toe met een factor 200. In 2012 hield deze zorgwekkende ontwikkeling aan. Dit is verontrustend omdat mobiele toestellen steeds meer worden gebruikt om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie op het bedrijfsnetwerk. Speciale controles en beveiligingen zijn daarom noodzakelijk.

Gerichte aanvallen op het bedrijfsnetwerk om vitale informatie te stelen, vormen een ander serieus probleem voor bedrijven. Bij deze aanvallen kan het gaan om spammailings, ‘zero-day’-kwetsbaarheden, kwaadaardige scripts of andere technieken. Om de aanvallen af te slaan, moeten bedrijven complete beveiligingsoplossingen inzetten die alle onderdelen van hun bedrijfsnetwerk beschermen: werkstations van medewerkers, file- en mailservers en mobiele toestellen.

Het is niet meer voldoende dat de beveiligingsoplossingen van bedrijven malware zo effectief mogelijk blokkeren – er is ook kennis van legale software nodig. Deze benadering is toegepast in Kaspersky Lab’s bedrijfsoplossing voor het beschermen van werkstations. Een database met ‘witte applicaties’, bestaande uit meer dan een half miljard gegevenselementen, maakt effectieve scenario’s voor bedrijfsbeveiliging mogelijk. Een voorbeeld hiervan is de Default Deny-methode, die alle software blokkeert behalve expliciet toegestane, legale applicaties. Meer informatie over de voordelen van Kaspersky Lab’s Whitelist-technologie vindt u http://whitelist.kaspersky.com/.

Het volledige verslag van het onderzoek dat in juli 2012 werd uitgevoerd door B2B International kunt u opvragen via:

http://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky_global_it-security-risks-survey_report_eng_final.pdf.


Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security