Yacht: Middelgrote organisaties zorgen voor groei ICT-vacatures
24-01-2013
Deel dit artikel:

Yacht: Middelgrote organisaties zorgen voor groei ICT-vacatures


In 2012 is de vraag naar hoger opgeleide ICT-specialisten met 5% gegroeid ten opzichte van 2011. Deze groei is volledig te danken aan de sterk toegenomen behoefte vanuit middelgrote organisaties met 200 – 500 medewerkers. In dit segment bedraagt de groei 20%. Dit blijkt uit de analyse “Trends en ontwikkelingen op de ICT-arbeidsmarkt 2012” van Erik Kolthof, competence director Finance & ICT bij Yacht.

Een grotere behoefte aan automatisering van processen en optimalisatie van systemen draagt bij aan de groeisprint die in 2012 is ingezet in de ICT. De grootste groei zien we in de software ontwikkeling. Het aantal vacatures bij grote organisaties krimpt. Dit is voor die organisaties niet zonder risico. Maar liefst 56% van de ICT-specialisten ervaart een gebrek aan uitdaging in hun huidige werk. De kans dat ICT-talenten nu overstappen naar het MKB vermindert de wendbaarheid van deze grote organisaties.

Groei en krimp
Krimp in het aantal ICT-vacatures zien we zoals gezegd met name terug bij grotere organisaties. Organisaties vanaf 500 medewerkers laten al enige tijd een dalende trend zien door het schrappen van grote projecten, het later of niet opstarten van nieuwe projecten en bezuinigingen.

Regionaal zijn grote verschillen te zien. Met een groeipercentage van meer dan 5% in de provincies Groningen, Zuid Holland, Noord Brabant en Gelderland en krimp in Limburg (-19%), Friesland (-14%). In de regio Amsterdam bedraagt de krimp -8%.

Software engineer met stip op 1
Als we inzoomen op profielen, staat met stip op nummer 1 de software engineer. De vraag hiernaar laat groeipercentages zien van boven de 10%. Marginale groei is weggelegd voor projectmanagers en servicemanagers. Krimp is terug te vinden bij SAP-consultants (-18%) en beheersmatige functies zoals functioneel beheerders en testers, beide -9%.

Gebrek aan uitdaging bij grotere organisaties
Door de toegenomen vraag bij middelgrote organisaties lopen grote organisaties het risico dat talenten de overstap maken. Hierdoor neemt hun wendbaarheid af en komt innovatie onder druk te staan. Kolthof: “Door de crisis worden vooral bij grote organisaties investeringen uitgesteld en moet men met minder mensen hetzelfde werk doen. Er is sprake van hoge productie en de druk op de ICT-specialist is groot. De uren van de ICT-specialist worden ingezet om systemen draaiende te houden en minder voor het starten van nieuwe grote en uitdagende projecten.”

Volgens Kolthof staat mede hierdoor de (vakinhoudelijke) ontwikkeling van de ICT-specialist op een laag pitje. “Ze ervaren minder uitdaging, terwijl de ICT-specialist, volgens onze Beroepen en Arbeidsmarkt Survey, heel graag de uitdaging zoekt in het starten van een nieuw project of in het ergens vakinhoudelijk over nadenken. Een nieuw project beginnen is met afstand de manier om een ICT-specialist uitdaging te bieden, blijkt uit ons onderzoek.”

Tanden in de cloud
Om verlies van talent te voorkomen hebben grote organisaties een aantal mogelijkheden. Meer vakinhoudelijke uitdaging bieden aan ICT-specialisten kan helpen, zoals de gevolgen van de ‘cloud’ en ‘Big Data’. Voor maar liefst 22% van de ICT-ers is het een aantrekkelijke uitdaging om hierovr na te denken, vooral over manieren om grip te houden op de data en over de beveiliging. Kolthof: “Dat is echt iets waar ICT- talent vandaag de dag graag zijn tanden in wil zetten. Wie is de eigenaar van de data? Hoe worden gegevens van de cloud gekoppeld aan andere diensten? Daarnaast is het een uitdaging hoe groeiende datastromen geanalyseerd en omgezet kunnen worden in bruikbare informatie. Allemaal uitdagingen waar de ICT-specialist warm voor loopt.”

Yacht monitort continu de ICT arbeidsmarkt voor ervaren, hoger opgeleide ICT specialisten. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van Jobfeed data, een product van Textkernel. Yacht analyseert en bewerkt deze data tot praktische bruikbare inzichten omtrent de ontwikkeling in online vacatures. Daarnaast maakt Yacht gebruik van de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey. Dit is een continu online onderzoek onder de Nederlandse beroepsbevolking van 15 jaar t/m 65 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Randstad, Tempo –Team en Yacht. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het gedrag van de beroepsbevolking als het gaat om de verschillende aspecten van werk. Jaarlijks nemen ongeveer 10.000 mensen deel aan het onderzoek.

Terug naar nieuws overzicht