ZZP en MKB gebruiken vaak gratis software voor online samenwerking
14-03-2013
Deel dit artikel:

ZZP en MKB gebruiken vaak gratis software voor online samenwerking


Gratis consumentgeoriënteerde software om online samen te werken wordt door 78 procent van de ondernemers en ZZP’ers ingezet voor zakelijke doeleinden. Dit blijkt uit onderzoek naar digitaal samenwerken van Woozl, de online document management oplossing voor de zakelijke markt, onder 400 ondernemers en ZZP’ers. Het gebruik van gratis software brengt privacy, back-up en eigendomsrisico’s voor zakelijk Nederland met zich mee, aldus het onderzoek.

ZZP’ers besteden meer aan online software dan MKB’ers
MKB’ers en ZZP’ers zetten vaak gratis software in, respectievelijk 79 procent en 76 procent maakt hier gebruik van. Naast de gratis software wordt ook betaalde software gebruikt. Betaalde software wordt echter door MKB’ers vaker gebruikt dan door ZZP’ers. In ruim 78 procent van de MKB-bedrijven gebruiken medewerkers betaalde software om online samen te werken. 52 procent van de ZZP’ers kiest voor betaalde varianten van software om mee samen te werken. ZZP’ers geven gemiddeld wel meer uit aan de betreffende software dan MKB’ers. De meeste MKB’ers geven gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per jaar uit aan software, ZZP’ers gemiddeld tussen de 100 en 200 euro.

Joost Bolkenstein (foto), Business Unit Manager bij Woozl: “Er zijn veel varianten van gratis en betaalde software beschikbaar die online samenwerken ondersteunen. Ze hebben echter grote onderlinge verschillen. Bij gratis software ontbreekt vaak de garantie van de aanbieder dat informatie goed en beveiligd wordt opgeslagen. Daarnaast worden eigendomsrechten van de documenten afgegeven door het accepteren van de algemene voorwaarden en worden persoonsgegevens verkocht en gebruikt voor advertentiedoeleinden. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken moeten MKB’ers en ZZP’ers op de hoogte zijn van de risico’s die het gebruik van gratis consumentgeoriënteerde online software met zich mee brengt. Met een kleine investering in online software koop je de risico’s af.”


Terug naar nieuws overzicht

Tags

Software
Software