Redactie - 25 maart 2013

Onderzoek Login Consultants en PQR: 'VDI verbetert beheer van desktops en applicaties'


Project Virtual Reality Check (VRC), een initiatief van PQR en Login Consultants, heeft onlangs een nieuw onderzoek gepubliceerd: State of the VDI and SBC Union 2013. Dit onderzoek reflecteert het gebruik van Server Based Computing (SBC) en Virtual Desktop Infrastructure (VDI) binnen 662 organisaties wereldwijd.

Beheergemak de voornaamste drijfveer
Het project Virtual Reality Check (VRC) is begin 2009 door PQR en Login Consultants gestart. Doel van dit project was en is het analyseren van de ontwikkelingen in de applicatie- en desktopvirtualisatiemarkt en het objectief presenteren van de uitkomsten hiervan. Het meest recente onderzoek geeft gegevens over het gebruik van SBC en VDI, variërend van de gebruikte hypervisors en de onderliggende hardware tot de doelgroepen van en plannen met virtualisatie.

“Dit onderzoek toont aan dat beheergemak de voornaamste drijfveer voor de inzet van desktopvirtualisatie is”, zegt Ruben Spruijt, CTO van PQR en één van de initiatiefnemers van Project VRC. “Beheerders hoeven niet voor iedere patch of upgrade alle bureaus langs, maar kunnen hun gevirtualiseerde desktops vanuit het datacentrum bijwerken.”

Doelen Top Drie 
‘Verbeteren van beheer van desktops en applicaties’ wordt door de meeste VDI- en SBC-klanten beschouwd als het belangrijkste doel dat zij met desktopvirtualisatie willen bereiken.  Bij VDI-klanten komt het ‘verhogen van de wendbaarheid van de organisatie’ en het ‘bieden van een flexibeler alternatief voor SBC’ op de tweede en derde plaats. SBC-klanten noemen ‘kostenreductie’ en ‘ondersteunen bijkantoren’ als tweede en derde doel.

“Het onderzoek laat zien dat de adoptie van desktopvirtualisatie in de organisatie wordt bepaald door de gebruikerservaring en hiervoor lijkt VDI de beste kaarten te hebben”, zegt Jeroen van de Kamp, CTO van Login Consultants en mede-initiatiefnemer van Project VRC. “We verwachten dan ook een mogelijke groeispurt voor VDI bij middelgrote en grote bedrijven in de komende twee à drie jaar.’’

Beheertools zelf ontwikkeld
Het onderzoek toont ook aan dat bij het beheer van de eindgebruikersomgeving van gevirtualiseerde desktops opvallend weinig gebruik wordt gemaakt van de oplossingen die leveranciers hiervoor gebouwd hebben. Zowel in VDI- als in SBC-omgevingen zijn Group Policy en zelfgeschreven scripts het meest populair.

Het complete onderzoeksrapport is te vinden op: www.projectvrc.com/white-papers.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!