Redactie - 24 april 2013

Toename impact Zero-Day-b?eveiliging?slekken en destructie?ve cyberaanva?llen


Trend Labs, het onderzoeksbureau van Trend Micro, specialist op het gebied van virtualisatie- en cloud-beveiliging, presenteert de belangrijkste trends van afgelopen kwartaal. Het Q1 2013 Security Roundup Reporttoont aan dat zero-day-kwetsbaarheden een dreiging blijven en de gebruikte technieken bij gerichte cyberaanvallen complexer zijn en de gevolgen intenser en ernstiger worden. Daarnaast blijkt dat Nederland in de top 3 staat van landen die de meeste malafide URL’s hosten.

Nederland in top 3 hosting malafide URL’s Nederland staat op de derde plaats van landen die de meeste malafide URL’s hosten. Bijna 4 procent van de malafide websites wordt gehost in Nederland (3,57 procent). De Verenigde Staten staat bovenaan (24,63 procent) gevolgd door Duitsland (4,32 procent).

Adware blijkt de meest gebruikte vorm van malware te zijn geweest in Nederland tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. De meest populaire vormen van malware in Nederland waren:

1. ADW_PRICEGONG
2. ADW_BHO
3. ADW_BROMNGR
4. ADW_BLABBERS
5. CRCK_KEYGEN
6. HKTL_KEYGEN
7. ADW_GOONSEARCH
8. TROJ_KRYPT.SMOB
9. Mal_Siref64
10. TROJ_FAKEALERT.BMH

Zero-Day-aanvallen Nieuwe aanvallen op Oracle’s Java en Adobe’s Flash Player, Acrobat en Reader laten zien dat beveiligingslekken sneller worden gevonden dan ze worden gepatcht. Daarnaast worden ze steeds sneller verwerkt in professionele ‘kits’ voor cyberaanvallen zoals de 'Black Hole Exploit Kit’.

“Uiteraard is Java een cross-platform en dat is aantrekkelijk voor criminelen, maar wat echt aantrekkelijk is, zijn de kwetsbaarheden en het bereik van Java”, zegt Rik Ferguson, Vice President of Security Research van Trend Micro. “Dit is zeker niet de laatste zero-day-kwetsbaarheid in Java en het zal ook niet het einde zijn van de mogelijkheden die het platform criminelen nu biedt.”

Aanvallen op Zuid-Korea Uit de gerichte cyberaanvallen die in maart uitgevoerd zijn in Zuid-Korea blijkt dat diefstal niet langer de enige focus is van hackers, maar deze vorm van cybercriminaliteit is ook ontwikkeld om kritieke netwerken lam te leggen via innovatieve technieken zoals:

Multiplatform-focus zoals bijvoorbeeld UNIX en LINUXSpecifieke tegenmaatregelen voor geïnstalleerde beveiligingssoftwareHijacking van patch managementsystemen

“Als we kijken naar wat er in Zuid-Korea is gebeurd, is het heel waarschijnlijk dat destructieve, gerichte aanvallen een bedreiging blijven", zegt Tom Kellermann, Vice President Cyber Security van Trend Micro. “Aanvallen worden elk kwartaal brutaler en meer gericht. Deze cyberaanvallen richten zich al lang niet meer alleen op persoonlijke data, maar op veel grotere zaken.”

Alle resultaten zijn te lezen in Trend Micro’s Q1 Security Roundup Report. Het gehele rapport is hier te downloaden.


Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!