Redactie - 09 mei 2013

'Meeste kantoorlocaties van ondernemers in Nederland zijn onvoldoende beveiligd'


Drie op de vier ondernemers vindt dat kantoorlocaties van ondernemers in Nederland onvoldoende beveiligd zijn. Ondernemers vinden in ruime meerderheid (77%) dat door een toegenomen criminaliteit meer beveiligingsmaatregelen nodig zijn.

Toch heeft slechts 24% van de ondernemers nagedacht over de beveiliging van hun eigen kantoorlocatie of heeft hiervoor een expert geraadpleegd. Een effectief middel dat inbrekers afschrikt, is volgens hen het plaatsen van beveiligingscamera’s. Dat blijkt uit onderzoek van Ziggo onder 1.004 ondernemers (tot maximaal 4 werknemers), om meer inzicht te krijgen in hun veiligheidsgevoel.

In Nederland vindt elke drie minuten een inbraakpoging plaats (bron: Centrum voor Criminaliteitsbestrijding en Veiligheid - CCV). Als ondernemers slachtoffer worden van een inbraak vinden zij het kwijtraken van belangrijke bedrijfsdocumenten vervelender dan het vervangen van materialen zoals laptops en computers. Camerabeelden – opgeslagen op een externe computer en van hoge kwaliteit – zorgen voor hen voor belangrijk bewijsmateriaal en een grotere pakkans.

Het nemen van beveiligingsmaatregelen
Beveiligingsvraagstukken worden belangrijker op het moment dat een ondernemer personeel in dienst heeft. Zo is beveiliging voor 37% van de ondernemers met 3 of 4 medewerkers een punt van zorg of genoeg reden om een expert in te schakelen, ten opzichte van 19% van de ondernemers zonder medewerkers in dienst. De beste beveiligingsmaatregelen zijn alarmsystemen aanbrengen, back up documenten maken, extra sloten monteren of camera’s ophangen.

Consequenties van een inbraak
Naast vervelende consequenties vindt een grote meerderheid ook dat belangrijke privacygevoelige bedrijfsdocumenten bij een inbraak gemakkelijk toegankelijk zijn. Slechts 6% zegt deze documenten zo goed afgeschermd te hebben dat ze niet of nauwelijks toegankelijk zijn. Van de ondernemers staat 69% open voor extra informatie-inwinning over beveiliging van hun kantoorlocatie, vooral via internet, de politie, collega ondernemers in de buurt of de gemeente.

Functie camerabeveiliging voor veiligheid kantoorlocaties
Van de ondernemers is 65% ervan overtuigd dat camerabeveiliging inbrekers afschrikt, terwijl ook meer dan de helft de kantoorlocatie met camerabeveiliging als veiliger typeert en aangeeft daardoor een groter veiligheidsgevoel te hebben op het moment dat niemand aanwezig is. Dit laatste percentage neemt toe naarmate een ondernemer meer medewerkers in dienst heeft (66% met 3-4 medewerkers).

Weetjes

Eén op de vier ondernemers acht het risico aanwezig slachtoffer te worden van een inbraak als zijn kantoorlocatie onbemand is.

44% van de ondernemers van 18-34 jaar is onverzekerd tegen inbraakschade. Dit staat in schril contrast met de 55-plusser: van hen is slechts 12% onverzekerd tegen inbraakschade.

62% van de ondernemers in het noorden van het land vindt dat kantoorlocaties niet voldoende beveiligd zijn, terwijl in de grote steden 49% van de ondernemers dat vindt.

De horecabranche vindt de afhandeling met o.a. politie na een inbraak een vervelender consequentie (43%) dan ondernemers werkzaam in de zakelijke dienstverlening (29%).

Aanvulling redactie: nooit woorden zoals 'computers', 'tablets', 'smartphones' printers etc... op je naamplaat bij vestiging schrijven. Bedrijfsnaam is voldoende. geen idee geven wat er mogelijk in het pand ligt. Maak kantoor wireless, geef mobiele apparatuur aan personeel of hanteer BYOD. Laat desnoods een oude laptop staan als lokcomputer die je kan missen.
  

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!