Onderzoek Rackspace: Corporate app stores bovenaan agenda bedrijfsleven

Onderzoek Rackspace: Corporate app stores bovenaan agenda bedrijfsleven

Onderzoek Rackspace: Corporate app stores bovenaan agenda bedrijfsleven

03-06-2013

Onderzoek Rackspace: Corporate app stores bovenaan agenda bedrijfsleven


De sterke groei van BYOD en het gebruik van mobiele apparaten in het algemeen, zorgen voor een kentering in de manier waarop werknemers verwachten dat zij IT-systemen kunnen gebruiken, aldus onderzoek van Rackspace Hosting. Het onderzoek toont aan dat 66 procent van alle respondenten zegt dat medewerkers in hun bedrijf vragen om meer zakelijks apps voor toegang tot bedrijfs IT-systemen die zij kunnen installeren op hun mobiele apparaten.

Het onderzoek van Rackspace vormt het derde deel van het ‘Cloud Computing: State of Play’-rapport dat in samenwerking met de Manchester Business School tot stand is gekomen. Het rapport geeft aan dat meer dan driekwart (82 procent) van de bedrijven denkt dat mobiele software-applicaties en diensten binnenkort de standaard worden waarop werknemers de IT-systemen, die zij voor hun werk nodig hebben, zullen benaderen.

Focusgebieden
Het gegeven dat 59 procent van de respondenten zegt dat ze komend jaar zwaar wil investeren in zakelijke apps, ligt geheel in lijn met deze trend. De focusgebieden voor bedrijven die zakelijke apps ontwikkelen zijn: Document Management (67 procent), Expenses Management (52 procent), CRM (45 procent) en VoIP (30 procent). Daarnaast geeft 28 procent van de respondenten aan dat ze plannen heeft voor het ontwikkelen van een eigen zakelijke app store, om zo het beheer en de distributie van zakelijke applicaties in eigen hand te houden.

“De toegenomen focus op zakelijke apps en mobiliteit zorgt dat CIO’s data en processen verplaatsen naar de cloud, zodat werknemers daar altijd, overal en vanaf elk apparaat bij kunnen”, zegt John Engates (foto), CTO van Rackspace. “Daarom hebben wij geïnvesteerd in een mobile-ready stack die voor een veel kortere configuratietijd voor ontwikkelaars zorgt. Hierdoor kunnen zij zich echt focussen op het ontwerpen van applicaties, terwijl Rackspace de back-end draaiend houdt. Dit zorgt voor snellere ontwikkelingscycli en zorgt dat de mobiele én de app-strategie in lijn zijn met de vraag van werknemers.”

Mobiel
De groeiende populariteit van mobiele apparaten en de inzet van BYOD zorgt voor een toename in de vraag naar zakelijke apps, maar geeft ook aan dat het pc-tijdperk wellicht op z’n einde loopt. Recent onderzoek van IDC door Jay Chou en Loren Loverde, laat zien dat de verkoop van pc’s in de periode januari - maart 2013 met 14 procent is gedaald. Het kwartaal daarvoor was ook al een duidelijke daling zichtbaar. Volgens IDC is dit een direct gevolg van het gebruik van tablets en smartphones in zowel de consumenten- als de zakelijke markt. Een ander IDC-rapport laat zien dat mobiele technologie goed is voor bijna 57 procent van de totale groei van de IT-industrie in 2013. Daarnaast wordt zeker 33 procent van alle applicaties ontwikkeld voor mobiele platformen.

Dr. Brian Nicholson van de Manchester Business School zegt: “Het is duidelijk dat cloud computing voor een meer flexibele werkplek zorgt waarbij een breed scala aan apparaten gebruikt kan worden. Het is interessant om te zien hoe personeel hun zakelijke IT wil benaderen: ze vragen om een ‘consumenten app-ervaring’ op hun laptops, smartphones en tablets. Het vertrouwen in het gebruik van uitsluitend pc’s neemt af, dus het is zaak dat organisaties hun IT zo inrichten dat werknemers de cloud op elk gewenst moment kunnen benaderen.”

Talent
Naast de invloed op het inrichten van IT, heeft werken op afstand ook effect op de kantoorruimte die gehuurd moet worden en het zoeken en vinden van talent. Meer dan driekwart (84 procent) van de organisaties in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk die gebruikmaakt van cloud, geeft toe dat cloud computing nodig is om daadwerkelijk goed op locatie te kunnen werken.

Bijna driekwart van de respondenten (71 procent) zegt dat het feit dat zij mobiel zijn gaan werken heeft geresulteerd in een besparing van gemiddeld 320.000 dollar per jaar. Cloud computing en mobiel werken hebben er tevens voor gezorgd dat 55 procent van de ondervraagden toegang kreeg tot meer talenten omdat men niet meer gebonden was aan een specifieke plaats.

Over het onderzoek
Kwantitatief onderzoek is in december 2012 uitgevoerd door Vanson Bourne onder 1.300 bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Manchester Business School deed het kwalitatieve onderzoek onder bedrijven die de cloud inzetten. Het onderzoeksrapport is hier te downloaden.

  

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud