Toenemende IT-complexiteit en grotere behoefte aan gegevensbeveiliging zorgen voor groei in outsourcing

Toenemende IT-complexiteit en grotere behoefte aan gegevensbeveiliging zorgen voor groei in outsourcing

Toenemende IT-complexiteit en grotere behoefte aan gegevensbeveiliging zorgen voor groei in outsourcing

04-06-2013

Toenemende IT-complexiteit en grotere behoefte aan gegevensbeveiliging zorgen voor groei in outsourcing


De kosten als gevolg van de stijgende IT-complexiteit en de toenemende behoefte aan gegevensbeveiliging brengen bedrijven ertoe te kiezen voor outsourcing. Dit blijkt uit een onderzoek van Jitscale, ‘IT Infrastructure Outsourcing Survey’. Uit dit internationale onderzoek blijkt onder meer dat de Het onderzoek werd uitgevoerd onder 330 senior IT-medewerkers in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Cloud bijna dominant
Het onderzoek, dat in opdracht van Jitscale werd uitgevoerd door Censuswide, toont belangrijke trends bij het outsourcen van bedrijfskritische IT-infrastructuren en laat zien dat de cloud steeds belangrijker gevonden wordt. In de drie onderzochte regio’s geeft 60% van de bedrijven aan gebruik te maken van cloud-infrastructuren. 31% doet dit in de vorm van een hybride infrastructuur en 29% in de vorm van een volledige cloud-gebaseerde infrastructuur. In Nederland heeft 37% van de bedrijven nog enkel een fysieke infrastructuur. In de VS is de cloud momenteel de grootste op zichzelf staande infrastructuur, waarbij 36% van de bedrijven al is overgestapt op een volledig cloud-gebaseerde oplossing. Ter vergelijking: in het Verenigd Koninkrijk heeft slechts 24% van de bedrijven een complete cloud-infrastructuur.

Outsourcing
De kosten om bij te blijven met nieuwe technologieën, zoals de cloud, en alle bijkomende security-issues lijken een verschuiving naar outsourcing te stimuleren. Hoewel een meerderheid van de ondervraagde bedrijven (53%) gebruikmaakt van outsourcing, blijkt het bij 41% te gaan om een hybride beheeroplossing. Ongeveer één op de acht bedrijven heeft zijn IT volledig geoutsourcet. Een andere factor die bijdraagt aan de groei van outsourcing is de uitdaging om IT-medewerkers in een steeds complexer wordende IT-omgeving te motiveren, te behouden en bij te scholen.

De meeste Nederlandse bedrijven hebben hun IT-platformen (gedeeltelijk) geoutsourcet, terwijl in de VS nog 54% van de bedrijven hun IT-platformen laat beheren door de interne IT-afdeling. 60 procent van de Nederlandse online platformen zijn hybride of volledig in de cloud. Net als voor hun collega’s in de VS en in het Verenigd Koninkrijk is voor Nederlandse IT-managers het verdiepen in nieuwe technologieën en infrastructuren en de implementatie ervan een belangrijke uitdaging.

"Traditioneel geldt dat de VS vooroploopt, en de rest van de wereld volgt. Daarom verwacht ik dat de cloud de komende 18 tot 24 maanden in het Verenigd Koninkrijk en Nederland de dominante infrastructuur wordt”, aldus Eelco van Beek, CEO van Jitscale. “Het onderzoek bevestigt ook een trend die we bij onze eigen klanten zien, waarbij outsourcing wordt gecombineerd met activiteiten door een intern IT-team. Hierdoor kunnen organisaties nieuwe technologieën sneller omarmen dan met interne resources mogelijk zou zijn, terwijl ze tegelijkertijd waarborgen dat bedrijfskritische processen altijd de juiste ondersteuning en gewenste aandacht krijgen."


Terug naar nieuws overzicht