Redactie - 04 juli 2013

Enterprise mobility verandert structuur van IT-netwerken


Ingrijpende technologische trends, zoals enterprise mobility, cloud computing en ICT-outsourcing, veranderen de manier waarop organisaties ICT-diensten leveren en gebruiken. Daardoor is het nodig dat de architectuur van bestaande communicatienetwerken een facelift ondergaat om deze ontwikkelingen te kunnen faciliteren. Hoewel het gaat om een noodzakelijke en ingrijpende wijziging, zal het tijd vergen voordat die afgerond is.

Dit is een van de trends uit het Network Barometer Report 2013 van Dimension Data. De IT-dienstverlener publiceerde de eerste versie van dit rapport in 2009. De rapporten zijn gebaseerd op de Technology Lifecycle Management Assessments die Dimension Data de afgelopen vijf jaar heeft uitgevoerd onder 1.200 organisaties van verschillende grootte en in verschillende sectoren en geografische regio’s.

Edwin de Brave, Solutions Director bij Dimension Data: “Vorig jaar voorspelden we snelle netwerkarchitectuuraanpassingen ter ondersteuning van toenemende eisen op het gebied van Bring Your Own Device en mobiliteit. Dimension Data blijft van mening dat zakelijke mobiele toepassingen de structuur van netwerken drastisch zullen beïnvloeden.”

“De meeste campusnetwerken bestaan voor circa tachtig procent uit vaste poorten ter ondersteuning van individuele gebruikers, en voor twintig procent uit draadloze LAN-poorten die verschillende gebruikers ondersteunen. Netwerkgebruikers willen vandaag de dag echter niet meer vastzitten aan hun werkplek. Zij leggen dan ook druk op de organisatie om mobiel werken mogelijk te maken.”

“Naast deze druk vanuit de eindgebruikers zijn netwerken met tachtig procent draadloze voorzieningen veel voordeliger uit te rollen dan traditionele, overwegend bedrade netwerken. Het goede nieuws is dat zij ook een stevige basis vormen voor lagere operationele kosten, omdat ze goedkoper te beheren zijn, universele toegang bieden en minder voeding en koeling vereisen. Wij voorspellen dat de combinatie van deze factoren de 80:20-verhouding uiteindelijk zal omdraaien. Dat betekent dat in de toekomst netwerken voor tachtig procent draadloos zijn en voor twintig procent vast”, zegt de Brave.

De Brave wijst erop dat de netwerken van de toekomst vanuit architectuurperspectief niet optimaal functioneren wanneer niet alle of bijna alle poorten ondersteuning bieden voor Power-over-Ethernet en kunnen omgaan met Gigabit Ethernet. “Volgens onze gegevens ondersteunt slechts een derde van alle access-switches Power-over-Ethernet. Iets minder dan de helft ondersteunt Gigabit Ethernet.”

“De switch van 80 om 20 naar 20 om 80 heeft ook invloed op de uplink-omgeving. Aangezien een lager aantal access-switches de eindgebruikers bedient, is meer bandbreedte nodig van de access-switches naar het core-netwerk. Op dit moment beschikken de meeste access-switches over 1 gigabit uplinks naar de core. Slechts dertien procent van de access-switches die we telden, ondersteunt 10 gigabit uplinks. Dit is een andere factor die klanten zal stimuleren om hun netwerk-access-laag sneller op te waarderen. Het is alsof de netwerken van nu hier maar langzaam op inspelen”, aldus de Brave.

“Wij zien dat organisaties hun netwerken sneller dan vroeger opwaarderen, maar dat gebeurt op het oog nog niet uniform binnen de complete netwerkarchitectuur. Gecombineerd met een gebrek aan vernieuwing in de access-laag, betekent dit dat de netwerken van vandaag niet voorbereid zijn om de rol van het netwerk van morgen te vervullen.”

Andere belangrijke uitkomsten van het Network Barometer Report 2013

  • Voor het derde jaar op rij is het percentage van apparaten die end-of-sale (EoS) hebben bereikt, op het hoogste niveau sinds 2009, toen Dimension Data de eerste editie van het Network Barometer Report publiceerde. Organisaties maken ook selectief langer gebruik van apparatuur, die daardoor risicovolle levenscycli behalen.
  • Voor het derde achtereenvolgende jaar was de meest voorkomende PSIRT (Product Security Incident Response Team) 109444. Deze beveiligingskwetsbaarheid kwam voor in 66 procent van alle apparaten in 2010, daalde naar 47 procent in 2011, en steeg in 2012 weer naar 62 procent.

Klik hier voor de Executive Summary van het Network Barometer Report 2013.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!