Redactie - 09 juli 2013

'Datacenters slecht uitgerust om eisen van virtualisatie en cloud te ondersteunen'


Een wereldwijde studie in opdracht van Brocade laat zien dat veel bedrijven nog afhankelijk zijn van verouderde datacenterinfrastructuren. Dat heeft een significante impact op de productiviteit en de eindgebruikerservaring. Hoewel driekwart van de bedrijven zijn IT-omgeving in de afgelopen drie jaar heeft opgewaardeerd, zegt 91 procent van de IT-beslissers dat hun bestaande infrastructuren nog substantiële upgrades nodig hebben. Die zijn nodig met het oog op de steeds wisselende en unieke netwerkeisen die voortvloeien uit virtualisatie en cloud computing.

Een derde van de respondenten geeft toe dat hun organisaties wekelijks te maken hebben met netwerkstoringen.

De belasting van datacenternetwerken is groter dan ooit doordat organisaties continu data en applicaties gebruiken, variërend van videoconferencing tot aan het ontsluiten van databases via een remote apparaat. Niettemin zegt 61 procent van de datacentermedewerkers dat hun bedrijfsnetwerken niet geschikt zijn voor hun doel. Bijna de helft (41 procent) geeft toe dat netwerkuitval direct tot kosten heeft geleid door omzetverlies of niet-behaalde SLA’s, of doordat klanten hun vertrouwen verliezen. Nu bedrijfsvoering, planning en concurrentiekracht sterk afhangen van de IT-infrastructuur, zijn de eisen aan een betrouwbaar en flexibel datacenternetwerk sterker dan ooit. En ze nemen alleen nog maar toe.

“Veel bestaande datacenters zijn gebaseerd op technologie van twintig jaar oud. Feit is dat ze niet langer kunnen voldoen aan de huidige vraag”, zegt Jason Nolet, vicepresident Data Center Switching & Routing van Brocade. “Virtualisatie en cloud-modellen vereisen meer netwerkflexibiliteit en betere prestaties. Daarnaast moeten ze voorzien in lagere kosten en minder complexiteit. Brocade speelt hierop in met speciaal ontwikkelde Ethernet fabric-oplossingen die voldoen aan de huidige en toekomstige datacentereisen.”

Gelukkig zijn er ook toekomstgerichte bedrijven die werken aan meer schaalbare netwerken. Achttien procent gebruikt al op fabric gebaseerde netwerken en 51 procent heeft plannen om in het komende jaar Ethernet-fabrics uit te rollen. Veel bedrijven kijken ook naar het inzetten van Software-Defined Networks (SDN) vanaf 2015. Zij willen zo de productiviteit en serviceverlening verbeteren en betere toegang tot realtime informatie bieden.

Meer dan twee derde van de IT-beslissers geeft aan dat zij een On-Demand Data Center-topologie toejuichen. Dit type infrastructuur combineert fysieke en virtuele netwerkelementen. Deze elementen leveren in vergelijking met legacy-omgevingen sneller en eenvoudiger de computing-, netwerk-, storage- en servicescapaciteit die nodig is voor het leveren van hoogwaardige applicaties. Een dergelijke benadering wordt beschouwd als een betere manier om in te spelen op de uitdagingen van het beschikbaar stellen van nieuwe applicaties, services en devices. Daarmee is beter te voldoen aan zakelijke eisen en bereidt een organisatie zich goed voor op Software-Defined Networking (SDN).

“De uitkomsten laten duidelijk zien dat de meeste organisaties nog slecht zijn uitgerust voor de actuele zakelijke eisen, ondanks investeringen in de afgelopen jaren”, aldus Nolet. De visie van Brocade op het On-Demand Data Center™ stelt onze klanten in staat om hun netwerken te vereenvoudigen en te automatiseren. Ook kunnen zij de netwerkefficiëntie, het gebruik en de prestaties sterk verbeteren. “Onze visie staat ook voor een volgende logische stap in de richting van grootschalige klantadoptie van SDN, waarvan klanten zeggen dat ze dat nodig hebben”.

Overige uitkomsten van het onderzoek

  • Bedrijven waarderen hun netwerk gemiddeld elke twee jaar op. 24 procent echter wacht meer dan drie jaar met het investeren in nieuwe technologie.
  • 79 procent van de IT-beslissers geeft aan dat afdelingen binnen hun bedrijf cloud-diensten gebruiken. Dertien procent geeft toe dat IT daarbij geen inbreng heeft gehad.
  • Driekwart van de bedrijven heeft datacenters op de eigen locatie, negentien procent besteedt uit.
  • Verwachte voordelen van SDN zijn hogere productiviteit (42 procent), betere toegang tot realtime informatie (veertig procent), verbeterde beschikbaarheid (38 procent) en bredere service-delivery (dertig procent).
  • Het gemiddelde percentage gevirtualiseerde servers ligt op 46 procent; doel is vijf procent.
  • Zestien procent heeft dagelijks te maken met een netwerkstoring; de meeste problemen doen zich voor bij databaseapplicaties (41 procent), communicatietools (dertig procent) en Microsoft Office-programma’s (25 procent).
  • Storingen duren gemiddeld twintig minuten. Twee procent van de storingen duurt meer dan een halfuur.
  • Meer dan een derde van de medewerkers geeft aan dat storingen hebben geleid tot niet-behaalde SLA’s en dat klanten geen goederen of diensten geleverd kregen; 41 procent voegt daaraan toe dat klanten om deze reden compensatie eisen.
  
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!