Steeds meer kwaadaardige software op mobiele telefoons
14-08-2013

Steeds meer kwaadaardige software op mobiele telefoons


FortiGuard Labs van Fortinet stelt een 30% toename vast van kwaadaardige software op mobiele telefoons in de afgelopen zes maanden en signaleert 1300 nieuwe samples per dag.

FortiGuard Labs constateert 30 % groei kwaadaardige software op mobiele toestellen. Het team signaleert meer dan 1300 nieuwe samples per dag, en bekijkt meer dan 300 kwaadaardige softwarefamilies op Android en meer dan 250 000 kwaadaardige Android samples. Het verschijnsel Bring Your Own Device (BYOD) biedt talloze voordelen voor een onderneming. Het grootste voordeel is dat de efficiëntie van de werknemers stijgt en de productiviteit toeneemt. Het nadeel van een welwillend BYOD-beleid is de bedreiging door kwaadaardige software op mobiele telefoons, die het toestel van de gebruiker en vervolgens het netwerk van de onderneming infecteert.

“Drie jaar geleden was kwaadaardige software op een mobiele telefoon niet echt een probleem voor gebruikers of ondernemingen. Het merendeel van de kwaadaardige software die toen smartphones en tablets aanviel, was alleen maar hinderlijk, zoals het Cabir-virus of scams gebruikt om fraude te plegen via SMS of om pictogrammen te vervangen” verklaart Axelle Apvrille, senior onderzoeker van antivirus op mobiele telefoons bij FortiGuard Labs van Fortinet. “Nu er echter steeds meer toestellen bijkomen, zetten de cybercriminelen in op de voortdurend evoluerende gebruikersbasis, en onze onderzoeken tonen aan dat de toename van kwaadaardige software op mobiele telefoons nog niet meteen zal verminderen”.

Symbian
In 2009 viel het merendeel van de bestaande kwaadaardige software op mobiele telefoons het besturingssysteem Symbian aan. iOS en Android waren toen immers nog vrij nieuw op de markt. Bovendien werd veel van de kwaadaardige software gecodeerd door programmeurs in Oost-Europa en China, op plaatsen waar Symbian door een groot deel van de gebruikersbasis werd gebruikt.

In 2013 zijn bedreigingen op mobiele telefoons aanzienlijk veranderd. Doordat het Android-besturingssysteem van Google in de hele wereld op grote schaal werd toegepast, kwam er een explosie van smartphones op de markt. De Android-toestellen zijn overal beschikbaar, van goedkoop tot duur met zeer geavanceerde functies. Door de explosie van beschikbare applicaties om de functies van de toestellen uit te breiden, zagen de cybercriminelen met dit platform hun kans schoon.

Coming-out
In 2012 voorspelde FortiGuard dat de op financieel vlak winstgevende ransomware op de mobiele telefoons zou verschijnen. “De ransomware was voor de cybercriminelen een ongelooflijk financieel succes. Het is niet raar dat ze zich op de mobiele toestellen hebben gestort,” verklaart Richard Henderson, veiligheidsstrateeg bij FortiGuard Labs van Fortinet. “De kwaadaardige software, de valse Defender voor Android, past dezelfde werkwijze toe als de valse antivirusprogramma’s op pc – hij beweert normaal te zijn, maar in werkelijkheid wacht hij gewoon het goede moment af om toe te slaan. Deze kwaadaardige software blokkeert de telefoon van het slachtoffer en eist dat er wordt betaald om het toestel te deblokkeren. Wanneer de telefoon vergrendeld is, kan het slachtoffer niet anders dan het losgeld betalen of de inhoud van zijn toestel volledig wissen. Daarbij gaan al zijn foto’s en gegevens verloren, tenzij er al eerder een volledige back-up is gemaakt.”

Het volledige rapport kan hier worden gedownload: http://www.fortinet.com/resource_center/whitepapers/quarterly-threat-landscape-report-q213.html 

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security