Redactie - 14 augustus 2013

GfK: E-reader bereikt mijlpaal, verkoop printers daalt


Het eerste halfjaar van 2013 registreerde onderzoeksbureau GfK een omzet in de IT markt van ruim 1.3 miljard euro: ruim 7,6% meer in vergelijking met dezelfde periode in 2012, zo meldt consultant Tessa Holzenbosch (foto) op de Gfk-website met video update.  De omzet in het 2e kwartaal was 0,7% meer dan in 2012. De groei over het eerste halfjaar is dus vooral in het 1e kwartaal ontstaan.

De E-readers breken nu echt door. In de afgelopen 3 jaar was vooral het 4e kwartaal waarin er veel E-readers werden verkocht, nu worden al in het 2e kwartaal omzetrecords binnen deze productgroep gebroken. Dat belooft wat voor het 4e kwartaal van 2013.

Repeaters (of wifi range extenders) vertonen dit kwartaal ook een opmerkelijk sterke groei. Als de consument eenmaal wifi in huis heeft, wil hij ook in iedere ruimte een optimale internetverbinding voor alle mobiele apparaten. Computers presteerden in Q2 bijzonder slecht. De economische crisis maakt consument zeer terughoudend in de aanschaf van kostbare producten. Wellicht dat het ‘back-to-school’ seizoen in het volgende kwartaal, de verkopen weer aanjagen.

Office producten
In het eerste halfjaar is Office markt een omzet gerealiseerd van 297 miljoen euro: 9,7% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In het 2e kwartaal is bijna 6% minder omgezet in deze productgroepen, in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2012.

De verkoop van lasertoners is in het 2e kwartaal toegenomen ten opzichte van het 1e kwartaal. Vooral het niet-originele segment doet het goed. Online verkoop van laser toners is ook toegenomen.

In het 2e kwartaal van 2013 zijn de prijzen van printers gestegen. Dit heeft de omzet echter niet kunnen opdrijven: het aantal verkochte printers is verder gedaald. De inkjet- en multifunctional printers hadden het minst te lijden van de omzetdaling. Deze multifunctionals hebben betere specificaties (zoals wifi printen en touch display). Consumenten waren minder geneigd om een business inkjetprinter aan te schaffen.

Door: Witold Kepinski

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!