Werkdruk tijdens vakantieperiode niet hoger dan normaal
20-08-2013
Deel dit artikel:

Werkdruk tijdens vakantieperiode niet hoger dan normaal


SD Worx, internationale aanbieder van payroll- en HR-diensten, heeft een onderzoek uitgevoerd onder Nederlandse werknemers naar de werkdruk tijdens de vakantieperiode.

Uit het onderzoek blijkt dat 89 procent van de ondervraagden niet meer werkdruk ervaart tijdens de vakantieperiode dan erbuiten. Verder zegt 58 procent in de vakantieperiode aan meer werkzaamheden toe te komen dan normaal.

Ondanks dat de medewerkers aangeven niet meer werkdruk te ervaren tijdens de vakantieperiode, worden de meeste medewerkers die op vakantie gaan niet vervangen. De helft (51 procent) van de ondervraagden geeft aan dat het werk hierdoor bij andere collega’s komt te liggen. Toch blijkt dat dit niet automatisch betekent dat de werkdruk ook hoger wordt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de vakantieperiode, ook wel komkommertijd, voor velen als rustiger wordt ervaren en er in veel gevallen ook meer ruimte om het werk van collega’s op te vangen.

Het grootste aantal van de ondervraagden (63 procent) wil liever dat collega’s het werk opvangen in plaats van het uitbesteden aan tijdelijke vakantiekrachten of stagiaires. Ook stemmen de meeste medewerkers (81 procent) hun vakantieperiode af met collega’s, waardoor er meer rekening kan worden gehouden met de werkdruk tijdens de periode dat een collega op weg is.

“Wij wilden weten of medewerkers de vakantieperiode ook echt als komkommertijd ervaren”, aldus Mark Bloem (foto), algemeen directeur bij SD Worx. “De stress die het oplevert voor medewerkers die het werk van collega’s opvangen blijkt mee te vallen, mede doordat de eigen werkzaamheden in de vakantieperiode ook verminderen.”


Terug naar nieuws overzicht