Bijna 520.000 nieuwe malware-programma’s voor Android in de eerste helft 2013
20-08-2013

Bijna 520.000 nieuwe malware-programma’s voor Android in de eerste helft 2013


Android is het belangrijkste mobiele doelwit voor cybercriminelen. G Data’s SecurityLabs noteerde in de eerste helft van 2013 bijna 520.000 nieuwe kwaadaardige bestanden voor het mobiele besturingssysteem.

Dit blijkt uit het G Data Mobile Malware Report, dat vandaag wordt gepubliceerd. Veelzijdige Trojaanse paarden bleken het favoriete wapen van de malware-schrijvers. De criminelen bedienen zich steeds meer van complexe vermommingsmethoden voor de kwaadaardige codes, waardoor deze moeilijke te herkennen en analyseren zijn.  Een andere trend is het toenemende gebruik van speciale malware-kits, die het ook voor onervaren cyberdieven mogelijk maakt om gegevens van gebruikers te stelen. Voor de rest van het jaar voorspellen de experts van G Data niet veel goeds: zij verwachten een verdriedubbeling van Android-malware en ingewikkeldere aanvallen die over een langere periode plaatsvinden.

 “Met bijna 520.000 nieuwe malware-bestanden voor Android, heeft de vloedgolf aan mobiele malware een nieuwe dimensie aangenomen. Het feit dat malware-kits het zelfs voor onervaren, niet-technische criminelen mogelijk maakt  om Android-gebruikers aan te vallen, zal de groei voorlopig nog niet laten stagneren,” zegt Ralf Benzmüller, hoofd van het G Data SecurityLab. “Wij denken dan ook, met het nog altijd groeiende marktaandeel van Android  op de mobiele markt, dat de malware wel eens zou kunnen verdriedubbelen in de komende maanden.”

Een steeds groter deel van de gevonden malware is uitgerust met een complexe camouflagecode, die manuele en automatische analyse van de malware moeilijker maakt.  De onderzoekers van het lab zien ook dat er vaker aanvallen over een langere termijn plaatsvinden: “De criminelen verbergen de kwaadaardige functies van gemanipuleerde apps, zodat gebruikers niets merken van de kwade bedoelingen van de app en deze niet van hun smartphone of tablet verwijderen. Zo kunnen deze apps over een lange periode bijvoorbeeld geld stelen door dure servicenummers te bellen of gegevens van de eigenaar van het apparaat stelen,” legt Bezmüller uit.

Bijna 520.000 nieuwe malware-bestanden binnen zes maanden In de eerste helft van het jaar ontdekte G Data’s SecurityLabs 519.095 nieuwe malwarebestanden voor Android. Vergeleken met de tweede helft van 2012 betekent dat een toename van 180%. Het aantal malware-families verdubbelde tot 454. Van de malware-bestanden was 86% een trojaans paard.

Drie cybercrime-trends voor de komende maanden ?      

1. Verdriedubbeling van aantal nieuwe Android malware-bestanden: het aantal nieuwe malware-bestanden zal blijven stijgen samen met het groeiende marktaandeel van Android in de mobiele markt. De experts van G Data denken aan een verdriedubbeling. ?      

2. Toenemende populariteit van malware-kits: de ontwikkeling en verkoop van malware-kits blijft een lucratieve activiteit voor cybercriminelen in 2013. Hierdoor kunnen ook a-technische criminelen Android-malware ontwikkelen en op die manier geld verdienen. ?      

3. Meer pogingen om kwaadaardige bedoelingen te maskeren: de malware-functies van gemanipuleerde apps zullen steeds beter gemaskeerd worden, zowel in de programmacode als in de functionaliteit van de app. Hierdoor zullen gebruikers het bedrog minder snel ontdekken en te de app verwijderen.
Het gehele G Data Mobile Malware Report is te downloaden via: http://www.gdata.nl/uploads/media/GData_MobileMWR_H1_2013_EN_final.pdf


Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security